Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Η Άνιες αυτοανακηρύχθηκε (παρά την έλλειψη απαρτίας) μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας

Έντονο άρωμα… Βενεζουέλας έχουν οι πρόσφατες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Βολιβίας, καθώς η χώρα μπαίνει και αυτή στο γαϊτανάκι της αστάθειας που μοιάζει να απειλεί πολλά κράτη της Λατινικής Αμερικής.

Η 52χρονη κεντροδεξιά γερουσιαστής, Τζανίνε Άνιες -μέχρι πρότινος δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας– αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας, παρά την έλλειψη απαρτίας στο Κοινοβούλιο.

Η κίνηση αυτή χαρακτηρίστηκε ως «πραξικόπημα» από τον αυτοεξόριστο, Έβο Μοράλες, ο οποίος έχει λάβει πολιτικό άσυλο.

Η Άνιες από την πλευρά της σχολίαζε πως οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή προτάσσοντας «την ανάγκη να αποκατασταθεί το κλίμα κοινωνικής ειρήνης», καθώς η Βολιβία παραμένει βυθισμένη σε πολιτική κρίση μετά τις προεδρικές εκλογές που διενεργήθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου.

Ο Μοράλες για ακόμη μία φορά δεσμεύτηκε να συνεχίσει «τη μάχη και τον αγώνα», τονίζοντας πως δεν θα σταματήσει να ασκεί πολιτική και καταγγέλλοντας την Άνιες πως πήρε την εξουσία «πλαισιωμένη από μια ομάδα συνεργών της, με την υποστήριξη του στρατού και της αστυνομίας που καταστέλλουν τον λαό».

Από την Ουάσινγκτον αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ εκτίμησε ότι «η αποχώρηση του Μοράλες είναι πράγματι θετικό βήμα για να αρχίσει να ηρεμεί η κατάσταση επί του πεδίου στη Βολιβία», ενώ πρόσθεσε: «Το Μεξικό ειδοποίησε τις ΗΠΑ για την πρόθεσή του να προσφέρει άσυλο στον Μοράλες και του προτείναμε να προσφέρουμε υλικοτεχνική υποστήριξη, εάν χρειαζόταν».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ