Ιράν: Συνελήφθη ξανά η δημοσιογράφος που πήρε συνέντευξη από τον πατέρα της Μαχσά Αμινί

Must Read

Στα χέρια των Αρχών του Ιράν βρίσκεται ξανά από την Δευτέρα η δημοσιογράφος που είχε πάρει συνέντευξη από τον πατέρα της Μαχσά Αμινί –ο θάνατος της οποίας στα χέρια της Αστυνομίας ηθών τον Σεπτέμβριο του 2022 προκάλεσε κύμα διαδηλώσεων που καταπνίγηκαν στο αίμα στην Ισλαμική Δημοκρατία– μια ημέρα αφού αφέθηκε ελεύθερη.

Την είδηση έκανε γνωστή χθες μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τις ΗΠΑ.

Η Ναζιλά Μαρουφιάν βγήκε από τη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης την Κυριακή. Μεταφόρτωσε φωτογραφία της, χωρίς μαντίλα, αψηφώντας τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα για τις γυναίκες στη χώρα, σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία εικονίζεται με ένα μπουκέτο λουλούδια στο αριστερό χέρι και το δεξιό υψωμένο, με δυο δάχτυλα να σχηματίζουν το σήμα της νίκης.

«Μην ανέχεστε τη σκλαβιά», ήταν η προτροπή της μέσω X (του πρώην Twitter) και Instagram κάτω από τη φωτογραφία. Η δημοσιογράφος τέθηκε ξανά υπό κράτηση και μετήχθη στη διαβόητη φυλακή γυναικών Καρτσάκ, όπου οι συνθήκες κράτησης καταγγέλλονται συχνά, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΜΚΟ Human Rights Activists News Agency (HRANA). Η οργάνωση πρόσθεσε πως τη νέα σύλληψη επιβεβαίωσε «αξιόπιστη» πηγή προσκείμενη στην οικογένειά της, με την οποία επικοινώνησε.

Η συνέντευξη και η σύλληψη

Η δημοσιογράφος, 23 ετών, σύμφωνα με περσικά ΜΜΕ, δημοσίευσε τον Οκτώβριο στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Mostaghel Online συνέντευξη που πήρε από τον Αμζάντ Αμινί, τον πατέρα της Μαχσά Αμινί. Ο κ. Αμινί κατηγορούσε στη συνέντευξη αυτή τις αρχές πως είπαν ψέματα για τις περιστάσεις του θανάτου της κόρης του (οι αρχές είχαν ανακοινώσει τότε πως η νέα πέθανε εξαιτίας προβλήματος υγείας, ενώ η οικογένεια και ακτιβιστές τόνιζαν πως υπέστη χτύπημα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια της κράτησής της).

Η Ναζιλά Μαρουφιάν, με έδρα την Τεχεράνη αλλά καταγωγή από τη Σακέζ, την πόλη όπου γεννήθηκε η Μαχσά Αμινί, στην επαρχία του Κουρδιστάν, συνελήφθη αρχικά τέλη Οκτωβρίου. Αφέθηκε ελεύθερη, όμως τον Ιανουάριο ανακοίνωσε πως καταδικάστηκε να εκτίσει δυο χρόνια φυλάκιση με πενταετή αναστολή για «προπαγάνδα εναντίον του συστήματος» και «διασπορά ψευδών ειδήσεων».

Σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η νεαρή είχε οδηγηθεί ξανά στις αρχές Ιουλίου στη φυλακή Εβίν. Συγγενείς της ανέφεραν πως είχε διακομιστεί πρόσφατα σε νοσοκομείο και εξέφραζαν ανησυχία για την υγεία της. Μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, η Ναζιλά Μαρουφιάν ανέφερε πως παρουσίασε καρδιακά προβλήματα, αλλά είναι «καλά».

Παρά το γεγονός ότι δεν δόθηκε καμιά εξήγηση για τη νέα σύλληψή της, η υπόθεσή της φέρνει στην μνήμη την περίπτωση της Ιρανής ακτιβίστριας και δημοσιογράφου Σεπιντέ Γολιάν, η οποία συνελήφθη τον Μάρτιο, μερικές ώρες αφού είχε βγει από τη φυλακή με ακάλυπτο το κεφάλι και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, του Αλί Χαμενεΐ. Άλλες δυο δημοσιογράφοι που συνέβαλαν στη κάλυψη της υπόθεσης Αμινί έχουν φυλακιστεί στην Εβίν αφότου συνελήφθησαν τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This