Κυριακή 20/6/2021

Στην Καρπασία κατευθύνεται το τουρκικό «Γιαβούζ»

Μπαίνει στην Κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό γεωτρύπανο!

Ούτε η επικείμενη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, δεν σταμάτησε τον Ταγίπ Ερντογάν από το να στείλει το τουρκικό γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ…

Η Άγκυρα προχωρά ακάθεκτη στην εκτέλεση του σχεδίου της, που αποβλέπει σε οριστική διχοτόμηση της Κύπρου και συνεκμετάλλευση μέρους της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο θα «ανήκει» στην τουρκοκυπριακή κρατική συνιστώσα.

Και ενώ το «Γιαβούζ» είχε μείνει χθες στο λιμάνι της Αττάλειας και υπήρχε η ελπίδα ότι θα αναμείνει εκεί τουλάχιστον μέχρι τη συνάντηση των δύο ανδρών στην G20, στην Οσάκα της Ιαπωνίας, σήμερα ξεκίνησε το ταξίδι του για την Καρπασία.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, πρώτος στόχος των νέων κινήσεων της τουρκικής πλευράς είναι να παρουσιαστεί η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου ωςοθωμανική γη και κατ’ επέκταση ότι ανήκει στους Τούρκους και στο κατοχικό καθεστώς.

Αν οι Τούρκοι καταφέρουν αυτό, που για εκείνους παραμένει ευσεβής πόθος σχεδόν για μισό αιώνα, τότε θα προχωρήσουν και στο άνοιγμα της πόλης υπό τουρκική διοίκηση.


Όπως αναφέρει ο κυπριακός «Φιλελεύθερος», στις τελευταίες του δηλώσεις, ο αποκαλούμενος από τους Τούρκους «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, παραδέχθηκε ότι η Τουρκία για δεκαετίες κρατούσε το θέμα της Αμμοχώστου ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Σύμφωνα με τον Τατάρ, υπήρχε η σκέψη ότι εάν σημειωνόταν μια εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται για 50 χρόνια, θα μπορούσε να αποτελέσει στοιχείο παζαρέματος.

Ο ίδιος τόνισε πως στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό «δεν υπάρχει ενδεχόμενο συμφωνίας». Ακόμα ανέφερε πως το Βαρώσι (δηλαδή το τμήμα της πόλης που επεκτείνεται έξω από τα τείχη της Αμμοχώστου) είναι εντός του εδάφους του ψευδοκράτους. Σ’ αυτή την περιοχή, όπως υποστήριξε, βρίσκονται «χιλιάδες στρέμματα βακουφίων από την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας». Για να δηλώσει αμέσως μετά: «Μας τα έκλεψαν», υπονοώντας ότι οι Ελληνοκύπριοι είχαν πάρει τη γη που ήταν οθωμανική…

Η αναφορά δεν έρχεται τυχαία, καθώς προσπάθεια του κατοχικού καθεστώτος είναι να πετύχει αποφάσεις μέσα από τις οποίες η κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου θα θεωρείται τουρκοκυπριακή γη. Κάτι που σημαίνει ότι θα αλλάξει πλήρως η όποια συζήτηση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εκτός των τειχών Αμμοχώστου.

«Το έργο», ανέφερε, «αφορά το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και αυτό θα καθοριστεί πώς θα γίνει τους επόμενους μήνες ή τα επόμενα χρόνια. Θα γίνει η καταγραφή, θα ξεκαθαρίσει το θέμα με τους τίτλους ιδιοκτησίας και μετά θα καθορισθεί ο χάρτης».

Αυτό είναι ένα χρονοδιάγραμμα που έχει κατά νου η «κυβέρνηση» του κατοχικού καθεστώτος σε συνεννόηση με την Άγκυρα, όπως επιμένει ο Ερσίν Τατάρ. Πρώτα, όμως, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Αμμοχώστου.

Με τις δηλώσεις του ο Τατάρ θέλησε να δείξει ότι βρίσκεται σε σύμπνοια τόσο με την τουρκική κυβέρνηση όσο και με τη δική του, αφού προ ολίγων ημερών φάνηκε να τον… αδειάζει ο ίδιος ο «Υπουργός Εξωτερικών» του. Θυμίζουμε ότι ο Κουντρέτ Οζερσάι είχε πει πως το «υπουργικό συμβούλιο» αποφάσισε καταγραφή της κατάστασης και όχι άνοιγμα της κλειστής περιοχής.

Κι ενώ ακόμα το κατοχικό καθεστώς δεν έχει ξεκινήσει την καταγραφή, στην Τουρκία υπάρχουν κάποιοι που είναι έτοιμοι να εκμεταλλευθούν το άνοιγμα της πόλης. Ο Τούρκος πρόεδρος της τουριστικής Ένωσης Ξενοδόχων νοτίου Αιγαίου, Μπουλέντ Μπουλμπούλογλου, είπε ότι έχουν αιτηθεί τη χρήση ξενοδοχείων και άλλων επιχειρήσεων που είναι «σε αδράνεια στην περιοχή Βαρωσίων».

Ο ίδιος ανέφερε ότι βρίσκονται σε συνομιλίες με το «υπουργείο τουρισμού» και συναδέλφους του στον τουριστικό τομέα (δεν διευκρινίζει εάν μιλά για το τουρκικό Υπουργείο ή το «υπουργείο» στα κατεχόμενα. Εάν δεν μπορεί η Κύπρος να κάνει αυτή την πόλη φάντασμα να «δουλέψει, εμείς είμαστε έτοιμοι να την πάρουμε. Ετοιμαζόμαστε να ενεργήσουμε με βάση τις αποφάσεις για την περιοχή των Βαρωσίων, που θα πάρει η «κυβέρνηση», δήλωσε στη Χουριέτ ο Μπουλμπούλογλου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ