Ίλιγγος! Δίχως τέλος η βοήθεια των Αμερικανών στην Ουκρανία

Ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για νέο πακέτο με στρατιωτικό υλικό ύψους 600.000.000 δολαρίων, την επομένη εκείνης περί προγράμματος ενίσχυσης ύψους 1 δισ. δολαρίων!

Must Read

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία 600.000.000 δολ. ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση ότι θα σταλούν και αντιαρματικές οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου. Το νέο πακέτο περιλαμβάνει υλικό άρσης ή εξουδετέρωσης ναρκών και διάφορα είδη πυρομαχικών.

Η βοήθεια αυτή έχει σκοπό να καλύψει «τις ανάγκες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης» και δείχνει την «ακλόνητη υποστήριξη» της Ουάσινγκτον στο Κίεβο, ανέφερε το αμερικανικό Πεντάγωνο. Πάντως, τα είδη που αναγγέλθηκε πως θα διατεθούν δεν πρέπει να αναμένονται άμεσα στο πεδίο, αφού εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Ukraine Security Assistance Initiative», μέσω του οποίου η αμερικανική κυβέρνηση προμηθεύει τον ουκρανικό στρατό με υλικό μέσω της αμυντικής βιομηχανίας ή εταίρων της και όχι αντλώντας το από το πλεονάζον στις αποθήκες του αμερικανικού στρατού.

Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας έγινε την επομένη αυτής περί προγράμματος βοήθειας ύψους 1 δισ. δολαρίων, που περιέχει ιδίως αντιαρματικές οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου, για να δοθεί «νέα ορμή» στην ουκρανική αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών δυνάμεων. Αυτό το τελευταίο πακέτο παρουσιάστηκε στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στη χώρα.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στα πεδία των μαχών. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από ρωσικά πλήγματα και βομβαρδισμούς στην Οντραντοκαμιάνκα, στη νότια περιφέρεια Χερσώνα. Η κοινότητα αυτή βρίσκεται απέναντι από τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην άλλη όχθη του Δνείπερου, Στο Κρίβι Ριχ, γενέτειρα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο νότιο τμήμα της χώρας, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών επλήγη αστυνομικό τμήμα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και 44 να τραυματιστούν. Σύμφωνα με την ουκρανική αστυνομία, σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και εννέα συνάδελφοί του περιλαμβάνονται μεταξύ των τραυματιών. Στη βόρεια Ουκρανία επλήγησαν 20 κτίρια στην πόλη Σούμη. Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που οι διασώστες κατάφεραν να ανασύρουν από τα συντρίμμια.

Πάντως, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχάρη τρεις στρατιωτικές μονάδες για την «πολύ αποτελεσματική» δράση τους κατά των ρωσικών στρατευμάτων στο μέτωπο στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία. «Σας ευχαριστώ, στρατιώτες, για τα πολύ δυναμικά αποτελέσματα στην καταστροφή των κατακτητών» είπε ο Ζελένσκι και πρόσθεσε: «Τα αποτελέσματα είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Ουκρανία τώρα από όλους».

Απαισιοδοξία Μισέλ για κοινή δήλωση των ηγετών του G20

Φόβους ότι οι ηγέτες του G20 δεν θα καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία σε μια σειρά από ακανθώδη ζητήματα, ανάμεσά τους αυτό της Ουκρανίας, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος αν οι ηγέτες του G20 θα καταφέρουν να συναινέσουν σε δήλωση στο τέλος της συνόδου τους στο Νέο Δελχί, επισήμανε ο Μισέλ, καθώς, όπως είπε, οι αντιθέσεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία απειλούν να εκτροχιάσουν την πρόοδο σε θέματα όπως η επισιτιστική ασφάλεια, το χρέος και η παγκόσμια συνεργασία για την κλιματική αλλαγή κατά τη συνάντηση των ηγετών των ισχυρότερων κρατών του κόσμου. «Είναι δύσκολο να προβλέψουμε αν θα υπάρξει συμφωνία για τη δήλωση» τόνισε ο Μισέλ σε συνέντευξη Τύπου στην ινδική πρωτεύουσα. «Ακόμη διαπραγματευόμαστε» εξήγησε. Και πρόσθεσε: «Δεν σκοπεύω να πω κάτι που θα δυσκολέψει τις προσπάθειες. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλει η ινδική προεδρία».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ

Η Ινδία, η οποία προεδρεύει, επιθυμεί το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής να συμπεριλάβει και τις απόψεις της Ρωσίας και της Κίνας. Η Μόσχα και το Πεκίνο αντιδρούν σε «ισχυρή καταδίκη της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία» στο ανακοινωθέν, την οποία προωθούν δυτικές χώρες. Ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι «η Ε.Ε. θα συνεχίσει να στηρίζει σθεναρά την Ουκρανία και να ασκεί πίεση στη Ρωσία».

Κούβα: Καταγγέλλει στρατολογήσεις υπέρ της Ρωσίας

Δίκτυο που λειτουργεί από τη Ρωσία και επιχειρεί να στρατολογήσει Κουβανούς πολίτες ως μισθοφόρους στον πόλεμο στην Ουκρανία καταγγέλλει η Κούβα.

Οι κουβανικές Αρχές, μάλιστα, ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν 17 άτομα με κατηγορίες που σχετίζονται με κύκλωμα διακινητών ανθρώπων που φέρεται ότι παρέσυρε νεαρούς Κουβανούς να υπηρετήσουν στον ρωσικό στρατό. Το δίκτυο, μάλιστα, λειτουργούσε τόσο σε κουβανικό έδαφος όσο και στη Ρωσία. «Ως αποτέλεσμα των ερευνών, έχουν συλληφθεί 17 άτομα μέχρι στιγμής, μεταξύ των οποίων ο εσωτερικός οργανωτής αυτών των δραστηριοτήτων» δήλωσε ο Σέζαρ Ροντρίγκες, συνταγματάρχης του υπουργείου Εσωτερικών της Κούβας.

Τιμωρία

Ο Ροντρίγκες δεν κατονόμασε κανέναν από τους κατηγορουμένους που συμμετείχαν στο κύκλωμα, αλλά είπε ότι ο ηγέτης της ομάδας βασίστηκε σε δύο άτομα που κατοικούσαν στο νησί για να στρατολογήσει Κουβανούς για να πολεμήσουν ως μισθοφόροι για λογαριασμό της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο εισαγγελέας Χοσέ Λουίς Ρέγες είπε ότι όσοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο μπορεί να τιμωρηθούν με έως και 30 χρόνια φυλάκιση, ισόβια ή θανατική ποινή, ανάλογα με τη σοβαρότητα και το είδος των εγκλημάτων, που κυμαίνονται από εμπορία ανθρώπων, μισθοφορική υπηρεσία και εχθρική δράση κατά ξένου κράτους. Η Κούβα λέει ότι δεν συμμετέχει στον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι απορρίπτει τη χρήση των πολιτών της ως μισθοφόρων.

CIA: Θέλει να στρατολογήσει Ρώσους πράκτορες

Η CIA, που επιχειρεί να στρατολογήσει περισσότερους Ρώσους ως κατασκόπους, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με το οποίο στοχοθετεί Ρώσους αξιωματούχους καλώντας τους να πούνε την αλήθεια για ένα σύστημα, το οποίο -όπως υποστηρίζει- είναι γεμάτο με ψεύτες και συκοφάντες. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ουίλιαμ Μπερνς είχε πει ότι η δυσαρέσκεια μεταξύ ορισμένων Ρώσων για τον πόλεμο στην Ουκρανία δημιουργεί μια σπάνια ευκαιρία για τη στρατολόγηση κατασκόπων και ότι η CIA δεν θα αφήσει την ευκαιρία να χαθεί. Η υπηρεσία δημοσιοποίησε βίντεο στη ρωσική γλώσσα με τίτλο «Γιατί ήρθα σε επαφή με τη CIA», το οποίο δείχνει κάποιον που υποτίθεται είναι Ρώσος αξιωματούχος να περπατάει μέσα στο χιόνι στους δρόμους μιας πόλης που μοιάζει με ρωσική.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ουίλιαμ Μπερνς

«Ελεγα επίμονα σε όλους ότι είναι ανήθικο να διαστρεβλώνεις την αλήθεια στις εκθέσεις, αλλά αυτοί που ανέβηκαν στην ιεραρχία είναι εκείνοι που έκαναν αυτό ακριβώς» ακούγεται στο βίντεο, ενώ στη συνέχεια το κάλεσμα της CIA αναφέρει: «Οι γύρω σου μπορεί να μη θέλουν να ακούσουν την αλήθεια. Αλλά εμείς θέλουμε. Η ακεραιότητα ανταμείβεται», δίνοντας λεπτομέρειες για το πώς μπορεί κάποιος να έρθει σε επαφή με την υπηρεσία.

Ο Μασκ… απέτρεψε ουκρανική επίθεση

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη ότι πριν από περίπου έναν χρόνο ο Αμερικανός μεγιστάνας Ιλον Μασκ απέτρεψε ένα νέο… Περλ Χάρμπορ, στην Κριμαία. Σύμφωνα με απόσπασμα από τη νέα βιογραφία του Γουόλτερ Ισακσον για τον επικεφαλής της SpaceX και του twitter, ο Μασκ είχε δώσει εντολή στους μηχανικούς του να απενεργοποιήσουν το δίκτυο δορυφορικών επικοινωνιών Starlink για να διακόψουν μια ουκρανική αιφνιδιαστική επίθεση στον ρωσικό πολεμικό στόλο, επειδή φοβήθηκε πυρηνικά αντίποινα του Πούτιν.

Καθώς ουκρανικά μη επανδρωμένα υποβρύχια με εκρηκτικά πλησίαζαν τον ρωσικό στόλο, «έχασαν τη συνδεσιμότητα και ξεβράστηκαν στην ακτή, χωρίς να αποτελούν πια κίνδυνο» γράφει ο Ισακσον. Η απόφαση του Μασκ προκάλεσε εκνευρισμό στο Κίεβο.

Με νέες αναρτήσεις στο Χ, ωστόσο, ο μεγιστάνας της τεχνολογίας διαψεύδει ότι απενεργοποίησε το δίκτυο επικοινωνιών Starlink, επισημαίνοντας ότι ήταν ήδη ανενεργό στην περιοχή.

Παραδέχεται πάντως ότι απέρριψε το αίτημα του Κιέβου για την ενεργοποίηση μέσω Starlink της πρόσβασης στο Internet στη Μαύρη Θάλασσα, στην περιοχή της Κριμαίας. «Λάβαμε επείγον αίτημα κυβερνητικών Αρχών για την ενεργοποίηση του Starlink μέχρι τη Σεβαστούπολη. Ο στόχος ήταν η βύθιση του μεγαλύτερου μέρους του ρωσικού στόλου που σταθμεύει εκεί. Αν είχα δεχτεί το αίτημά τους, τότε η SpaceX θα ήταν καθαρά συνεργός σε έναν μεγάλο πόλεμο και στην κλιμάκωση της σύρραξης» δήλωσε.

«Μη επιτρέποντας στα ουκρανικά drones να καταστρέψουν μέρος του ρωσικού στόλου μέσω Starlink, ο Ιλον επέτρεψε σε αυτόν τον στόλο να εκτοξεύσει πέντε πυραύλους Kalibr σε ουκρανικές πόλεις. Ως αποτέλεσμα, άμαχοι και παιδιά σκοτώνονται. Αυτό είναι το τίμημα ενός κοκτέιλ άγνοιας και μεγάλου “εγώ”. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: Γιατί ορισμένοι άνθρωποι θέλουν τόσο απεγνωσμένα να υπερασπιστούν τους εγκληματίες πολέμου και την επιθυμία τους να διαπράξουν φόνο;» έγραψε ο σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντολιάκ, στην πλατφόρμα Χ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This