Ρωσία εναντίον Ουκρανίας και στη Χάγη – Ξεκίνησε η δικαστική διαμάχη για τις κατηγορίες περί «γενοκτονίας»

Εκπρόσωποι από περισσότερες από 30 δυτικές χώρες θα έχουν την ευκαιρία να παρέμβουν υπέρ του Κιέβου

Must Read

Σαν να μην ήταν αρκετή η πολεμική σύρραξη ανάμεσά τους, η Μόσχα και το Κίεβο αντιπαρατίθενται από σήμερα, Δευτέρα 18/9, και ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ στη Χάγη, έπειτα από προσφυγή της Ουκρανίας, η οποία κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε αδίκως ισχυρισμούς περί γενοκτονίας, για να δικαιολογήσει την εισβολή της στα εδάφη της το 2022.

Αντιπρόσωποι των δύο εμπόλεμων κρατών θα παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους ενώπιον των δικαστών στην έδρα του δικαστηρίου, στο Μέγαρο της Ειρήνης στη Χάγη, σε μια αντιδικία γύρω από το κατά πόσον το κορυφαίο δικαστήριο του ΟΗΕ έχει τη δικαιοδοσία να διατάξει τον τερματισμό της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δικαιολόγησε» την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022 στη γειτονική του χώρα, επικαλούμενος κατηγορίες για «γενοκτονία» ενορχηστρωμένη από το Κίεβο στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία. Δύο ημέρες αργότερα, το Κίεβο προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο «αρνούμενο κατηγορηματικά» αυτό τον ισχυρισμό και επιχειρηματολογώντας πως η χρήση από τη Ρωσία μιας «γενοκτονίας» ως προσχήματος αντιβαίνει στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1948 για τη γενοκτονία.

Το Μάρτιο 2022, το Διεθνές Δικαστήριο τάχθηκε με την πλευρά της Ουκρανίας, διατάσσοντας τη Ρωσία να «διακόψει αμέσως» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στη χώρα, οι οποίες, ωστόσο, συνεχίζονται ακάθεκτες μέχρι και σήμερα. Κι αυτό, γιατί, σύμφωνα με τη Ρωσία, το Διεθνές Δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία, επειδή η περίπτωση της Ουκρανίας δεν εντάσσεται στο πεδίο που καλύπτει η Σύμβαση του 1948 για τη γενοκτονία.

Η πρώτη φορά

Η Μόσχα επρόκειτο να αναπτύξει τα επιχειρήματά της σήμερα, με το Κίεβο να καλείται να απαντήσει αύριο, Τρίτη 19 του μήνα. Είναι, πάντως, η πρώτη φορά που ένας Ρώσος εκπρόσωπος θα απευθυνθεί στο δικαστήριο στο πλαίσιο της συγκεκριμένης υπόθεσης, καθώς κατά το προηγούμενο διάστημα η Μόσχα είχε «σνομπάρει» τις ακροαματικές συνεδριάσεις, υποστηρίζοντας πως δεν είχε αρκετό χρόνο για να ετοιμάσει τα επιχειρήματά της.

Την ευκαιρία να παρέμβουν υπέρ του Κιέβου θα έχουν και περισσότερες από 30 άλλες χώρες, όλες σύμμαχοι της Ουκρανίας από την πλευρά της Δύσης, με τις ακροαματικές συνεδριάσεις να αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 27 Σεπτεμβρίου. Κατόπιν, οι δικαστές θα αποφασίσουν για το εάν το δικαστήριο έχει τη δικαιοδοσία για να κρίνει την υπόθεση, απόφαση η οποία μπορεί να πάρει μήνες.

Σημειώνεται πως το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη ασχολείται, επίσης, με μια ξεχωριστή προσφυγή της Ουκρανίας, σύμφωνα με την οποία το Κίεβο υποστηρίζει πως η Ρωσία στήριζε τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία επί σειρά ετών πριν από την εισβολή.

  • Δείτε το ρεπορτάζ:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This