Σε κατάσταση «πολιορκίας» το Βέλγιο: Ασύλληπτος ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης

Στις Βρυξέλλες «ξύπνησαν» οδυνηρές μνήμες από την τρομοκρατία

Must Read

Άφαντος παραμένει ο δράστης της επίθεσης που άφησε δύο νεκρούς το χθεσινό βράδυ,  Δευτέρα 16/10, στις Βρυξέλλες εξακολουθεί να βρίσκεται σε φυγή, επισήμανε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κροο. 

Το Βέλγιο έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες ανέβηκε στο ύψιστο επίπεδο (το «4»), στο υπόλοιπο Βέλγιο ανέβηκε (στο «3»). Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο ζήτησε από τους κατοίκους των Βρυξελλών να είναι σε «επαγρύπνηση». Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ευρωπαϊκά όργανα στις Βρυξέλλες αναμένεται να λειτουργήσουν με τηλεργασία, τα κτίρια θα παραμείνουν κλειστά, ενώ κλειστό θα παραμείνει και το ευρωπαϊκό σχολείο.

 

 

Σύμφωνα με τη βελγική τηλεόραση ο δράστης, που διέφυγε και δεν έχει ακόμα συλληφθεί, είναι ο Λασουέντ Αμπντεσλάμ, 45 ετών, Τυνησιακής καταγωγής, κάτοικος Βρυξελλών. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο δράστης δηλώνει μέλος του Ισλαμικού Κράτους. Το Βέλγιο έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες ανέβηκε στο ύψιστο επίπεδο (το «4»), στο υπόλοιπο Βέλγιο ανέβηκε (στο «3»). Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο με μήνυμά του στο Χ, ζήτησε από τους κατοίκους των Βρυξελλών να είναι σε «επαγρύπνηση». Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο τα ευρωπαϊκά όργανα στις Βρυξέλλες θα λειτουργήσουν με τηλεργασία, τα κτίρια θα παραμείνουν κλειστά. Κλειστό θα παραμείνει και το ευρωπαϊκό σχολείο.

 

 

Συγκεκριμένα, οι αστυνομικές Αρχές στο Βέλγιο εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό μετά τον θάνατο δύο Σουηδών και τον τραυματισμό ενός τρίτου στο μακελειό των Βρυξελλών. Η επίθεση προκάλεσε τη διακοπή του αγώνα του Βελγίου στα προκριματικά του Euro 2024 εναντίον της Σουηδίας στο ημίχρονο. Το χθεσινό αιματηρό συμβάν ξύπνησε οδυνηρές μνήμες σε μία πόλη πληγωμένη από την τρομοκρατία. Ο πρωθυπουργός του Βελγίου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και όπως είπε είχε επικοινωνία με τον Σουηδό ομόλογό του. 

 

Eπίσης, ο Αλεξάντερ Ντε Κροο ανέφερε ότι επετράπη στους φιλάθλους του ποδοσφαίρου που ήταν στο στάδιο King Baudouin να επιστρέψουν στο σπίτι τους μόνο όταν κρίθηκε όταν όταν ήταν ασφαλές. Τόνισε ότι η ομοσπονδιακή εισαγγελία ανέλαβε την έρευνα λόγω του πιθανού τρομοκρατικού κινήτρου. Το επίπεδο απειλής βρίσκεται στο 4 στις Βρυξέλλες κάτι που σημαίνει αυξημένη αστυνομική παρουσία και επιπλέον προστασία για ευαίσθητα σημεία που συνδέονται με τη Σουηδία. Ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο υπογράμμισε ότι ζητείται από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Επαγρύπνηση απαιτείται και στην υπόλοιπη χώρα, όπου ισχύει το επίπεδο συναγερμού 3. Θα υπάρξουν επιπλέον έλεγχοι. Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν αργότερα σήμερα, προσέθεσε.

 

Το χρονικό 

Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν κοντά στην «Πλας Σενκτελέτ» γύρω στις 7:15 μ.μ. (τοπική ώρα) στην Λεωφόρο Ίπρ. Στο σημείο έφτασαν μαζικά οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν βελγικά μέσα ενημέρωσης, ο ένοπλος άνοιξε πυρ αδιακρίτως φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ», προτού διαφύγει. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο φερόμενος ως δράστης δηλώνει μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. «Με ισλαμικούς χαιρετισμούς, Αλλάχου Άκμπαρ. Ονομάζομαι Αμπντεσαλέμ αλ Γκιλάνι και πολεμώ για τον Αλλάχ. Ανήκω στο Ισλαμικό Κράτος. Αγαπάμε όσους μας αγαπούν και μισούμε όσους μας μισούν. Ζούμε για τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για αυτήν. Δόξα στον Αλλάχ. Ο αδερφός σας πήρε εκδίκηση για λογαριασμό των μουσουλμάνων. Έχω σκοτώσει τρεις Σουηδούς, μέχρι στιγμής. Δόξα στον Αλλάχ. Τρεις Σουηδούς, ναι. Σε εκείνους που έβλαψα, ας με συγχωρήσουν. Κι εγώ τους συγχωρώ όλους. Ειρήνη υμίν», αναφέρει στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο φερόμενος ως δράστης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

 

 

«Είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της, συμπληρώνοντας ότι οι σκέψεις της είναι στις οικογένειες των θυμάτων της αποτρόπαιης επίθεσης. «Βέλγοι, Σουηδοί και Ευρωπαίοι, είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία. Οι αξίες μας είναι ισχυρότερες από το μίσος τους», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο Μαργαρίτης Σχοινάς. H Γαλλία ανακοίνωσε πως ενισχύει τους ελέγχους στα σύνορα με το Βέλγιο. Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε τη «βάρβαρη» πράξη «ισλαμιστικής τρομοκρατίας».

 

 

Διαβάστε ακόμα: 

Yμνώντας τον Αλλάχ άνοιξε πυρ ο μακελάρης των Βρυξελλών – Φίλαθλοι της Σουηδίας οι δύο νεκροί

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This