Μέση Ανατολή: Προ των πυλών η χερσαία επιχείρηση – Συναγερμός από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για το νοσοκομείο στη Γάζα

Παραμένει άγνωστο το αν θα ανοίξει σήμερα η διάβαση της Ράφα για φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια

Must Read

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος -όπως όλα δείχνουν- για την χερσαία επίθεση στην Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που το αιματοκύλισμα, οι σφαγές και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται με φρενήρεις ρυθμούς, συνθέτοντας ένα σκηνικό φρίκης στην Μέση Ανατολή. Η πολιτική απόφαση για την χερσαία επιχείρηση έχει ληφθεί, με την διεθνή κοινότητα να αναμένει με αγωνία τις εξελίξεις, την στιγμή που οι νεκροί ολοένα και αυξάνονται.

Στο πλαίσιο αυτό, η κύρια ιατρική εγκατάσταση της Γάζας, το Νοσοκομείο Al-Shifa, φαίνεται πως σύντομα θα καταρρεύσει, αφού σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες αργά το βράδυ οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, έχει καύσιμο για να λειτουργήσει τις γεννήτριές του για ακόμα 24 ώρες. «Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα πολλοί ασθενείς θα πεθάνουν», δήλωσε χθες η Γκιγιεμέτ Τόμας, ιατρικός συντονιστής των ΓΧΣ για την Παλαιστίνη, με έδρα την Ιερουσαλήμ και συνέχισε: «Πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να πεθάνουν τις επόμενες ώρες, επειδή είναι αδύνατο να λάβουν ιατρική βοήθεια».

Ο ίδος προειδοποίησε ότι οι ασθενείς που βρίσκονται σε εντατική θεραπεία, οι νεογνολογικοί και όσοι βρίσκονται σε μηχανήματα αναπνευστικής υποστήριξης διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο. «Οι ασθενείς με χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος, και οι έγκυες γυναίκες κινδυνεύουν επίσης λόγω γενικής έλλειψης φαρμάκων», εξήγησε.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υπογράμμισαν πως είναι ζωτικής σημασίας να λειτουργήσουν ξανά τα νοσοκομεία, ενώ έκαναν σαφές πως πρέπει να διασφαλιστούν τακτικές εκεχειρίες για τη μεταφορά καυσίμων και φαρμάκων στα νοσοκομεία.

 

Αγνωστο αν θα ανοίξει σήμερα η διάβαση της Ράφα για φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια

Την ίδια ώρα, η μεθοριακή διάβαση της Ράφα, η μοναδική που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα μάλλον δεν ανοίγει σήμερα για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα που έχει αποκλειστεί από ρεύμα, νερό, τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα.

Νωρίτερα αιγυπτικά ΜΜΕ είχαν μεταδόσει ότι θα ανοίξει ωστόσο άλλες πηγές που επικαλείται το CNN δεν αναμένουν σήμερα το άνοιγμα καθώς μεταξύ άλλων χρειάζονται κι άλλες επισκευές στο οδικό δίκτυο που έχει πληγεί. Πληροφορίες λένε ότι ίσως ανοίξει το πέρασμα το Σάββατο, καθώς η κατάσταση στην περιοχή της Γάζας είναι στο όριο της εξαθλίωσης. «Δεν θα στοιχημάτιζα ότι αυτά τα φορτηγά θα περάσουν», δήλωσε στο CNN καλά πληροφορημένη πηγή. «Η κατάσταση παραμένει ρευστή και ασταθής», δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Τη «πράσινο φως» δόθηκε χθες μετά από συμφωνία που επετεύχθη ΗΠΑ, Αιγύπτου και Ισραήλ ώστε να αφήσουν οι αιγυπτιακές αρχές να περάσουν προς την πολιορκημένη περιοχή «για αρχή 20 φορτηγά» με ανθρωπιστική βοήθεια, ποσότητα που κρίθηκε «εντελώς ανεπαρκής» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. «Τα 20 φορτηγά είναι σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών αυτή τη στιγμή στη Γάζα. Δεν θα έπρεπε να είναι 20 φορτηγά. Θα έπρεπε να είναι 2.000 φορτηγά» δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, δρ Μάικλ Ράιαν.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τάχθηκε χθες εκ νέου από το Κάιρο υπέρ της ταχείας και ανεμπόδιστης πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, απευθύνοντας έκκληση για «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία» μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Λίβανος: Ο στρατός κατηγορεί το Ισραήλ ότι σκότωσε μέλος ομάδας δημοσιογράφων

Την ίδια ώρα και ενώ το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, σύμμαχος της Χαμάς, ανταλλάσσει καθημερινά πυρά στα σύνορα με τον ισραηλινό στρατό, αίσθηση προκαλεί μία νέα είδηση. Συγκεκριμένα, ο στρατός του Λιβάνου κατηγόρησε τη νύχτα της Πέμπτης αυτόν του Ισραήλ ότι σκότωσε μέλος «ομάδας δημοσιογράφων» που κάλυπτε τον πόλεμο στο νότιο τμήμα της χώρας.

Χθες, «ομάδα επτά δημοσιογράφων που κάλυπτε τις εξελίξεις (…) κοντά στην τοποθεσία αλ Αμπάντ του ισραηλινού εχθρού και τη (λιβανέζικη) πόλη Χούλα έγινε στόχος πολυβόλων» του ισραηλινού στρατού με αποτέλεσμα «να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστεί άλλος ένας», ανέφερε ο στρατός του Λιβάνου μέσω Facebook.

Η FINUL, η οποία φυλάσσει ουδέτερη ζώνη στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, τόνισε μέσω X (του πρώην Twitter) ότι ο λιβανέζικος στρατός τής ζήτησε να βοηθήσει προκειμένου να σωθούν «επτά άνθρωποι αποκλεισμένοι κοντά στα σύνορα, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών μεγάλης έκτασης». Εκπρόσωπος της δύναμης επιβεβαίωσε αργότερα πως επρόκειτο για αμάχους. «Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του (…) και οι άλλοι διασώθηκαν», συμπλήρωσε η δύναμη των κυανόκρανων, διευκρινίζοντας πως ζήτησε από τις ισραηλινές δυνάμεις να παύσουν πυρ για «να διευκολύνουν την επιχείρηση διάσωσης».

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, το NNA, μετέδωσε νωρίτερα πως ισραηλινές δυνάμεις «καθήλωσαν ομάδα αμάχων, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, κοντά στην πόλη Χούλα, αφού άνοιξαν πυρ». Σύμφωνα με λιβανέζικα ΜΜΕ, η ομάδα αποτελείτο από ιρανούς δημοσιογράφους. Ιρανικός κρατικός τηλεοπτικός σταθμός διαβεβαίωσε πως οι δημοσιογράφοι του είναι «ζωντανοί και καλά στην υγεία τους», χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως συγκεντρώνει στοιχεία για το συμβάν.

Δείτε ακόμη:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This