Κράτος παρίας η Τουρκία: Οργίλη απάντηση του Ισραήλ στον Ερντογάν – Παρέμβαση Μπλίνκεν ζητά το Κογκρέσο

Το Τελ Αβίβ συμφώνησε να καθυστερήσει την χερσαία επιχείρηση στην Γάζα

Must Read

Στο παραληρηματικό ξέσπασμα του Ερντογάν υπέρ της Χαμάς απάντησε με σκληρή γλώσσα το Ισραήλ. Η οργίλη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών συνοδεύτηκε από σφοδρές αντιδράσεις Αμερικανών βουλευτών, που ζητούν να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία για την στάση της απέναντι στους τρομοκράτες.

Προκαλεί την ανθρωπότητα ο Ερντογάν με νέες δηλώσεις για την Χαμάς!

«Ακόμη και η προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να υπερασπιστεί την τρομοκρατική οργάνωση και οι προκλητικές δηλώσεις του δεν θα αλλάξουν τίποτε από την φρίκη που είδε ολόκληρος ο κόσμος ούτε το αδιαμφισβήτητο γεγονός: Η Χαμάς είναι το ίδιο με το Ισλαμικό Κράτος» αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού ΥΠΕΞ, Λίορ Χάιατ, σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter).

«Το Ισραήλ απορρίπτει απολύτως τις ωμές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς» προσθέτει και καταλήγει:

«Η Χαμάς είναι μια ποταπή τρομοκρατική οργάνωση, χειρότερη από τον ISIS, που βάρβαρα και σκόπιμα δολοφονεί μωρά, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους, αρπάζει αμάχους ομήρους και χρησιμοποιεί τον ίδιο τον λαό της ως ανθρώπινες ασπίδες».

Επιστολή Αμερικανών βουλευτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μεγάλη δυσαρέσκεια επικρατεί στο Κογκρέσο λόγω της στάσης της Τουρκίας απέναντι στην Χαμάς, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να την χαρακτηρίζει «πατριωτική οργάνωση» δηλώνοντας: «Είναι οι πολεμιστές (μουτζαχίντ)»!

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την Τετάρτη, βουλευτές και από τα δυο κόμματα έστειλαν -με πρωτοβουλία του Ελληνοαμερικανού Κρις Πάπας- επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, με την οποία του ζητούν να αναλάβει αποφασιστική δράση προκειμένου να καταστεί η Τουρκία υπεύθυνη για τον ρόλο της στην στήριξη και τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων της Χαμάς, αμέσως και χωρίς αστερίσκους.

Η υποστήριξη της Τουρκίας στην Χαμάς -ᾱναφέρουν- είναι ένα θέμα που δεν έχει λάβει την δέουσα προσοχή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και προσθέτουν πως για πάνω από μια δεκαετία ο Ερντογάν έχει κάνει την Τουρκία καταφύγιο για την τρομοκρατική οργάνωση σε τέτοιο βαθμό που οι αναλυτές την περιγράφουν ως «την δεύτερη μεγαλύτερη βάση της Χαμάς μετά την Γάζα».

Στην επιστολή γίνεται λεπτομερής αναφορά στα στελέχη της Χαμάς, που δρουν στην Τουρκία, στις επιθέσεις που έχουν οργανωθεί, χρηματοδοτηθεί η διευκολυνθεί από εκεί και στην χορήγηση υπηκοότητας και διαβατηρίων από την τουρκική κυβέρνηση στα μέλη της.

Οι βουλευτές ζητούν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να απαιτήσει από την τουρκική κυβέρνηση:

  • Να χαρακτηρίσει επίσημα τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση.
  • Να κλείσει το γραφείο της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη
  • Να ανακαλέσει την τουρκική υπηκοότητα και να κατασχέσει τα τουρκικά διαβατήρια από αξιωματούχους της Χαμάς στην Τουρκία·
  • Να απελάσει αξιωματούχους της Χαμάς από τη χώρα και να απαγορεύσει την επανείσοδο τους.
  • Να διερευνήσει εάν τυχόν τουρκικές τράπεζες εμπλέκονται στη χρηματοδότηση της Χαμάς, και να ερευνήσει εάν Τούρκοι αξιωματούχοι συμμετείχαν στην πρόσφατη επίθεση της Χαμάς.

Την επιστολή στηρίζουν η ελληνοαμερικανική οργάνωση HALC, μια από τις σημαντικότερες δεξαμενές σκέψης στην Ουάσινγκτον, το FDD (Foundation for Defense of Democracies) και το Middle East Forum.

Bloomberg: Η Τουρκία αναστέλλει την συνεργασία με το Ισραήλ για το φυσικό αέριο

Η Άγκυρα ανέστειλε τις προγραμματισμένες εργασίες για γεωτρήσεις και αγωγούς φυσικού αερίου με το Ισραήλ. Σύμφωνα με το Bloomberg, έχουν επίσης ανασταλεί τα σχέδια για εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ο ισχυρισμός ήρθε μετά τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν κατά του Ισραήλ και υπέρ Χαμάς.

Επιβεβαιώνεται η κοινή απόφαση Ισραήλ – ΗΠΑ για αναβολή της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα

Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν πλέον επιβεβαιώσει ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου συμφώνησε να καθυστερήσει την εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας έως ότου ο αμερικανικός στρατός μπορέσει να μετακινήσει περισσότερες δυνάμεις, αλλά κυρίως συστοιχίες Αντιεροπορικών αντιπυραυλικών συστημάτων στην περιοχή.

Οι ενισχύσεις αυτές συμπεριλαμβάνουν τουλάχιστον 12 συστημάτων αεράμυνας, για την αναχαίτιση πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων καθώς και Drone, που πρόκειται να τοποθετηθούν σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως το Μπαχρέιν, το Ιράκ, το Κουβέιτ, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Επιβεβαιώνεται λοιπόν η πληροφορία που σας είχαμε μεταδώσει πρώτοι, και η αναβολή αυτή έγινε μετά από ισχυρή πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών στον Νετανιάχου.

Όλα δείχνουν ότι κύριος στόχος ολόκληρης της αμυντικής ανάπτυξης, είναι το Ιράν.

 

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This