Σε αδιέξοδο οι επαφές Μπορέλ με Βούτσιτς-Κούρτι – Καμία αναγνώριση του Κοσόβου από την Σερβία

«Είμαι έτοιμος να υπογράψω ό,τι θέλετε, εκτός από την ένταξή του στον ΟΗΕ»

Must Read

Άκαρπες ήταν οι συνομιλίες του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική με τους ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου. Ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε μετά το πέρας των χωριστών συναντήσεων με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον Άλμπι Κούρτι πως «δεν ήταν έτοιμοι να συμφωνήσουν».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Μπορέλ επισήμανε για την διαμεσολαβητική διαδικασία: «Ο Βούτσιτς και ο Κούρτι δεν ήταν έτοιμοι να συμφωνήσουν σε μια νέα ευρωπαϊκή πρόταση για την Ένωση Δήμων με σερβική πλειοψηφία χωρίς αμοιβαίες προϋποθέσεις. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επίτευξη συμφωνίας. Σήμερα, δυστυχώς, αυτό δεν κατέστη δυνατόν».

Ο πρόεδρος της Σερβίας και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου είχαν χωριστή συνάντηση, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ, τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, και την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να αποδεχθεί την συμφωνία για την σύσταση των Δήμων με σερβική πλειοψηφία, αλλά όχι και διατάξεις που υποδηλώνουν την de jure ή de facto αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

«Είμαι έτοιμος να υπογράψω ό,τι θέλετε από όλα όσα πρέπει να εκπληρώσουμε, εκτός από την ένταξη του Κοσόβου στον ΟΗΕ, το θέμα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Κοσόβου. Αυτά, όχι, όλα τα άλλα ναι» τόνισε.

Ο Άλμπιν Κούρτι, από την πλευρά του, έθεσε ως όρο για να αποδεχθεί την σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων να υπογραφεί μια συνολική συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων στην βάση της ευρωπαϊκής πρότασης, όπως παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο στην Οχρίδα.

Στο ανακοινωθέν της κυβέρνησης του Κοσόβου αναφέρεται ότι ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς αρνήθηκε να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This