Διπλωματία στην σκιά των βομβαρδισμών – Αυξάνονται οι νεκροί και οξύνεται η ανθρωπιστική κρίση στην Λωρίδα της Γάζας

Στόχος των Ισραηλινών είναι να καταστρέψουν τα τούνελ και τις υποδομές της Χαμάς

Must Read

Έντονη διπλωματική κινητικότητα τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο για την αποκλιμάκωση της σύγκροησης στην Μέση Ανατολή. Την ίδια ώρα, το Ισραήλ βομβαρδίζει ανελέητα και αδιακρίτως την Λωρίδα της Γάζας στοχεύοντας -όπως ισχυρίζεται- μέλη της Χαμάς προκαλώντας ταυτόχρονα εκατόμβη νεκρών.

Στόχος των Ισραηλινών που συνεχίζουν να περικυκλώνουν την πόλη της Γάζας είναι να καταστρέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα τούνελ της Χαμάς και υποδομές.

Από τον τρόπο που αναπτύσσονται οι δυνάμεις του Στρατού φαίνεται ότι η χερσαία επιχείρηση έχει σαφή στόχο: να εισέλθουν στο δυτικό και ανατολικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και να οδηγήσουν τους αμάχους στις γειτονιές στο κέντρο της πόλης.

Υπάρχουν πέντε περιοχές όπου μαίνονται οι μάχες, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα σφοδρές. Στα βορειοδυτικά δεκάδες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα έχουν διεισδύσει στον θύλακο από το Ισραήλ κατά μήκος της ακτής και έχουν διανύσει έξι με επτά χιλιόμετρα.

Το Ισραήλ κάνει χρήση και μυστικών όπλων όπως οι βόμβες «σφουγγάρι», οι οποίες λειτουργούν ως τσιμέντο και κλείνουν τα τούνελ της Χαμάς, drones και AI τετράποδοι στρατιώτες που επιτίθενται στον εχθρό.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητά από τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τον Λίβανο

Ενεργό παραμένει το μέτωπο στον Λίβανο, με το Ισραήλ να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις της Χεζμπολάχ στον απόηχο της ομιλίας του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε το Σάββατο ανακοίνωση, με την οποία συστήνει στους πολίτες του να εγκαταλείψουν την χώρα λόγω των απρόβλεπτων συνθηκών ασφαλείας τώρα που μπορούν, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουν την δυνατότητα να το κάνουν όταν οι συνθήκες θα είναι κρίσιμες.

Απορρίπτει την κατάπαυση πυρός στην Γάζα ο Μπλίνκεν – Από το Αμμάν στην Άγκυρα την Κυριακή

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η Σύνοδος στην Ιορδανία των αραβικών χωρών για την πολεμική σύγκρουση στην Μέση Ανατολή. Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος συμμετείχε μετά την συνάντησή του με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου, δήλωσε πως δεν αποδέχεται την κατάπαυση πυρός στην Λωρίδα της Γάζας.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για την βία από εξτρεμιστές εποίκους στην Δυτική Όχθη και επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν «ανθρωπιστικές παύσεις» στην σύγκρουση Ισραήλ και Χαμάς.

 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι όλες αυτές οι προσπάθειες θα διευκολυνθούν με αυτές τις ανθρωπιστικές παύσεις» επισήμανε ο Μπλίνκεν για τις προσπάθειες να σωθούν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι και να επιταχυνθεί η παράδοση βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Επανέλαβε, επίσης, σχετικά ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η κατάπαυση του πυρός θα «διατηρούσε τη Χαμάς σε ισχύ» και θα της επέτρεπε να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να πραγματοποιήσει ανάλογες επιθέσεις με εκείνη της 7ης Οκτωβρίου.

«Το Ισραήλ πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των Παλαιστίνιων αμάχων» πρόσθεσε και επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ είχε το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς.

 

Μπλίνκεν προς πρωθυπουργό Λιβάνου: «Ευχαριστώ που δεν συρθήκατε στον πόλεμο»

Νωρίτερα, ο Άντονι Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, για τις προσπάθειές του να κρατήσει την χώρα του μακριά από τον πόλεμο, την ώρα που η πανίσχυρη εξτρεμιστική οργάνωση Χεζμπολάχ απειλεί να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο με το Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ, η οποία έχει έδρα τον Λίβανο, στηρίζεται σε επίπεδο χρηματοδότησης και εξοπλισμού από το Ιράν.

Με τις πυραυλικές δυνατότητες της Χεζμπολάχ, που εκτιμάται πως έχουν ενισχυθεί σημαντικά από την Τεχεράνη τα τελευταία χρόνια, η λιβανέζικη πολιτοφυλακή αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ.

Η συνάντηση Μπλίνκεν και Μικάτι έγινε στο ξενοδοχείο του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο Αμάν. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, «ο Άντονι Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον κ. Μικάτι για την ηγεσία του που απέτρεψε τον Λίβανο από το να παρασυρθεί σε έναν πόλεμο που ο λιβανέζικος λαός δεν θέλει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συζήτησε, επίσης, τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν ανθρωπιστική βοήθεια για τους αμάχους στην Γάζα.

Ο Σαρλ Μισέλ επικοινώνησε με Μπενιαμίν Νετανιάχου

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επικοινώνησε σήμερα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. Όπως ανακοίνωσε μέσω της πλατφόρμας «Χ», επιβεβαίωσε την «ένθερμη αλληλεγγύη της ΕΕ προς το Ισραήλ μετά τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου» και πρόσθεσε: «Όλοι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως».

Ο Σαρλ Μισέλ επανέλαβε «την έκκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να διασφαλιστεί ότι όλη η ζωτική βοήθεια θα παραδοθεί στον άμαχο πληθυσμό στην Γάζα». Επισήμανε, δε: «Η διατήρηση της σταθερότητας στη Δυτική Όχθη είναι υψίστης σημασίας. Και πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αποφευχθεί η κλιμάκωση στην περιοχή».

 

Η Τουρκία ανακαλεί τον πρέσβη της από το Ισραήλ

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο πρεσβευτής της στο Ισραήλ έχει αποσυρθεί από τη χώρα για «διαβουλεύσεις» στην Τουρκία, μετά την άρνηση του Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Πρόκειται για άλλη μία τουρκική φάρσα, ώστε να συνεχίσει να συσπειρώνει τον μουσουλμανικό κόσμο, ενόψει της επίσκεψης Μπλίνκεν στην Άγκυρα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ερντογάν δήλωσε πριν από λίγες ώρες ότι δεν πρόκειται ποτέ η Τουρκία να χαλάσει τη σχέση της με το Ισραήλ!

 

 

 

Στην Τουρκία εκτάκτως ο Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Τουρκία για δύο ημέρες από την Κυριακή στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, όπως αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η επίσκεψη ήταν μέχρι εχθές «παγωμένη» και φαίνεται ότι η δήλωση του Ερντογάν ότι δεν πρόκειται να χαλάσει τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, έγινε ως φερετζές, ώστε ο Μπλίνκεν να πάει εντέλει στην Άγκυρα…

Στους 9.500 οι νεκροί στην Λωρίδα της Γάζας και 24.000 τραυματίες

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτων στην Λωρίδα της Γάζας από τις κλιμακούμενες επιθέσεις του Ισραήλ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, συνολικά 9.425 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στους βομβαρδισμούς στον παλαιστινιακό θύλακο από τις 7 Οκτωβρίου.

Επιπλέον, 24.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ χεδόν το 73% των νεκρών είναι παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αριθμός των θανάτων που αναφέρθηκαν το Σάββατο είναι 270 μεγαλύτερος από αυτόν της Παρασκευή, με τον αριθμό των τραυματιών να είναι περίπου 1.000 μεγαλύτερος.

 

Στην Τουρκία εκτάκτως ο Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, θα επισκεφθεί την Τουρκία για δύο ημέρες από την Κυριακή στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, όπως αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η επίσκεψη ήταν μέχρι εχθές «παγωμένη» και φαίνεται ότι η δήλωση του Ερντογάν ότι δεν πρόκειται να χαλάσει τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, έγινε ως φερετζές, ώστε ο Μπλίνκεν να πάει εντέλει στην Άγκυρα…

 

ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι η Χαμάς παρεμποδίζει την ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, δήλωσε σήμερα ότι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν πληροφορηθεί να παρεμποδίζει η Χαμάς την ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω ελλείψεων σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμάν, ο Σάτερφιλντ είπε ότι εκείνοι που διανέμουν την βοήθεια στη Γάζα δεν έχουν αναφέρει τυχόν εκτροπή της βοήθειας από τότε που τα φορτηγά ξεκίνησαν να περνούν το ελεγχόμενο από την Αίγυπτο πέρασμα της Ράφα, στις 21 Οκτωβρίου.

Οι υπεύθυνοι της διανομής “δεν μας έχουν αναφέρει αυτές τις 10-12 ημέρες παράδοσης της βοήθειας να παρεμποδίστηκαν από την Χαμάς ή να κατέσχεσε αγαθά η οργάνωση”, είπε ο ίδιος.

Μεταξύ 800.000 με ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μετακινηθεί νοτίως της Λωρίδας της Γάζας, ενώ 350.000 με 400.000 παραμένουν στο βόρειο τμήμα του θύλακα, είπε ο Σάτερφιλιντ.

 

 

ΟΗΕ Αύξηση του μίσους» στον κόσμο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ εξέφρασε σήμερα την λύπη του για την «έντονη αύξηση του μίσους» στον κόσμο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Τουρκ εξέφρασε την λύπη του για την αύξηση των κρουσμάτων αντισημιτισμού, ισλαμοφοβίας και άλλων ρητορικών μίσους.

Όπως είπε, σε όλο τον κόσμο, «η ισλαμοφοβική και αντισημιτική παρενόχληση, οι επιθέσεις και η ρητορική μίσους έχουν αυξηθεί, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο διαμαρτυριών που σχετίζονται με συγκρούσεις».

Ο Ύπατος Αρμοστής κατήγγειλε επίσης την «εμπρηστική, τοξική και ρητορική μίσους» που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί ηγέτες. «Ο χείμαρρος της ρητορικής μίσους που χρησιμοποιείται, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι απεχθής» σχολίασε.

Γάζα: Τουλάχιστον 15 νεκροί σε βομβαρδισμό σχολείου – Αναφορές και για πλήγμα σε νοσοκομείο παίδων 

Σχολείο που τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στο οποίο έχουν βρει καταφύγιο εκατοντάδες εκτοπισμένοι από τον βομβαρδισμένο προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια, στη βόρεια Γάζα, έγινε στόχος αεροπορικής επιδρομής του ισραηλινού στρατού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 15 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 54.

«Υπάρχουν 15 μάρτυρες και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μοχάμεντ Αμπού Σελμέγια, επικεφαλής του νοσοκομείου Al-Shifa και αξιωματούχος του Υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς. Το υπουργείο ανακοίνωσε σήμερα ότι,  πλέον, τουλάχιστον 9.488 είναι οι Παλαιστίνιοι που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, με τους 3.900 εξ αυτών να είναι παιδιά, ενώ μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται 2.509 γυναίκες.

Στο μεταξύ, διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για νεκρούς και τραυματίες και από πλήγμα του ισραηλινού στρατού στο Νοσοκομείο Παίδων «Al Nasr» στη Λωρίδα της Γάζας, με το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς να αναφέρει πως έχασαν τη ζωή τους δύο Παλαιστίνιοι.

Βίντεο που κυκλοφορούν στα social media από την περιοχή, δείχνουν ανθρώπους να κείτονται στο έδαφος, ενώ πλήθος κόσμου τρέχουν και φωνάζουν πανικόβλητοι.

Νωρίτερα, οι IDF βομβάρδισαν το σπίτι του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανιγιέ, στη Γάζα, με το -ελεγχόμενο από την παραστρατιωτική οργάνωση- Aqsa Radio να μεταδίδει πως το Ισραήλ επιτέθηκε με drone στο σπίτι του Χανιγιέ, το οποίο κατόπιν στοχοποιήθηκε και με πύραυλο. Ωστόσο, τη στιγμή της επίθεσης, ο ίδιος δεν βρισκόταν εκεί, ενώ δεν έχει γίνει σαφές το εάν στο σπίτι του βρίσκονταν άλλα μέλη της οικογένειάς του. Όπως σημειώνει ο «Guardian», ο ηγέτης της Χαμάς βρίσκεται εκτός Γάζας από το 2019 και πηγαινοέρχεται μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ.

Δεκάδες «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν στη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας

Το γεγονός ότι τα στρατεύματά του σκότωσαν «δεκάδες τρομοκράτες», καθώς η χερσαία επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας ανακοίνωσε σήμερα το Ισραήλ.

«Την προηγούμενη ημέρα, υπήρξαν πολυάριθμες απόπειρες επιθέσεων σε στρατεύματα των IDF (ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων) από σήραγγες και στρατιωτικά συγκροτήματα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε σχετικά, ενώ σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν τους «τρομοκράτες», εντόπισαν όπλα της Χαμάς και αποκάλυψαν φρεάτια σε σήραγγες «που χρησιμοποιούνται για τρομοκρατικούς σκοπούς».

Επιπλέον, ισραηλινά τεθωρακισμένα κατέστρεψαν «τρία παρατηρητήρια της Χαμάς» στη βόρεια Γάζα, ενώ πολλοί μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν σε μάχες στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγή φωτό: Times of Gaza

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This