Η Μέση Ανατολή στη δίνη του πολέμου: Θρίλερ με τους οκτώ εγκλωβισμένους Έλληνες σε μοναστήρι στη Γάζα

Νεκρός ο κατασκευαστής πυραύλων και όπλων της Χαμάς. Δεν υπάρχει χώρος για άλλους νεκρούς στα νεκροταφεία! «Δεν σταματάμε» διαμήνυσε ο Νετανιάχου

Must Read

Στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας επιχειρούν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις με τη Χαμάς να ισχυρίζεται ότι έχει προκαλέσει μεγάλες απώλειες στις δυνάμεις εισβολής. Την ίδια στιγμή, οικογένεια και ιερείς από την Ελλάδα είναι εγκλωβισμένοι στο Μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου. 

 

Αγωνία επικρατεί για τους 8 Έλληνες που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε μοναστήρι στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ κλιμακώνεται η χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού στην περιοχή που ελέγχει η Χαμάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά είχαν εντοπιστεί 24 πολίτες με ελληνικό διαβατήριο στη Λωρίδα της Γάζας. Οι 16 πριν από λίγες ημέρες έφυγαν μέσω της Ράφα στην Αίγυπτο και στη συνέχεια οι περισσότεροι ήρθαν στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια οκταμελή ομάδα και ειδικότερα μια οικογένεια και ιερείς που δεν θέλησαν να αποχωρήσουν από την Μονή τις πρώτες ημέρες της επέμβασης των Ισραηλινών στη Γάζα. 

 

 

Με τους συγκεκριμένους οκτώ ανθρώπους, το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε άμεση επαφή μέσω του Ελληνικού Προξενείου που υπάρχει στα Ιεροσόλυμα. Οι ελληνικές αρχές έχουν δώσει ήδη τα ονόματά τους τόσο στις Ισραηλινές όσο και στις Αιγυπτιακές Αρχές. Το μείζον ζήτημα είναι ότι, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει τρόπος να φύγουν καθώς η μεθοριακή διάβαση της Ράφα προς την Αίγυπτο παραμένει κλειστή.

Σφοδρές μάχες στη Γάζα

Ο στρατός του Ισραήλ επιχειρεί στο κέντρο της πόλης της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού εδάφους. Την ίδια ώρα η ανθρωπιστική κατάσταση θεωρείται καταστροφική. Τα στρατεύματα του Ισραήλ βρίσκονται πλέον «στην καρδιά» της πόλης της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της λωρίδας, όπου οι χερσαίες μάχες και η εκστρατεία βομβαρδισμού εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες για «να καταστραφεί η Χαμάς», όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ. «Δεν θα υπάρξει ανθρωπιστική εκεχειρία χωρίς την επιστροφή των ομήρων», πρόσθεσε ο ισραηλινός υπουργός. Περισσότεροι από 240 άνθρωποι απήχθησαν, σύμφωνα με το Ισραήλ, την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, που προκάλεσε φούντωμα του πολέμου. Τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση αυτή (σύμφωνα με το Ισραήλ), στην πλειονότητά τους άμαχοι που έχασαν τη ζωή τους την ίδια ημέρα της επίθεσης της Χαμάς, η οποία ήταν η πιο αιματηρή στην ιστορία του Ισραήλ. Από την παλαιστινιακή πλευρά, περισσότεροι από 10.300 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι και ανάμεσα στους οποίους 4.237 παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου στη Γάζα, σύμφωνα με το χθεσινό απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε απόψε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την Πόλη της Γάζας και διεξάγουν επιχειρήσεις εντός του αστικού ιστού. Στο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, ούτε θα παραδοθούν καύσιμα στη Γάζα, μέχρι να αφεθούν ελεύθεροι οι Ισραηλινοί όμηροι από τη Χαμάς.

Τα νεκροταφεία δεν χωρούν άλλους νεκρούς!

Τα κοιμητήρια στο έδαφος είναι υπερπλήρη και δεν υπάρχει πια χώρος για τις ταφές. Μπροστά στην καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί σ’ αυτό το μικρό πολιορκημένο έδαφος, οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός πολλαπλασιάστηκαν από την πλευρά του ΟΗΕ, μη κυβερνητικών οργανώσεων, ηγετών του αραβικού κόσμου και άλλων χωρών. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) κάλεσε τα μέρη να βάλουν τέλος στα βάσανα των αμάχων και εξέφρασε τη λύπη της για μια «ηθική αποτυχία». Ο οργανισμός αυτός ανακοίνωσε χθες πως μία από τις οχηματοπομπές της με ανθρωπιστική βοήθεια προς το νοσοκομείο αλ-Κουντς της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου έγινε στόχος πυρών, την προέλευση των οποίων δεν διευκρίνισε. «Δεν είναι οι συνθήκες στις οποίες μπορεί να δουλέψει το ανθρωπιστικό προσωπικό», δήλωσε ο Ουίλιαμ Σόμπουργκ, τοπικός αξιωματούχος της ΔΕΕΣ.

«Όχι» του Ισραήλ σε πρόταση κατάπαυσης πυρός

Σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για το συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων (OCHA), το οποίο επικαλείται τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, 192 μέλη του υγειονομικού προσωπικού έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου. Η ιδέα μιας κατάπαυσης του πυρός απορρίφθηκε επίσης από τις ΗΠΑ, στενούς συμμάχους του Ισραήλ, οι οποίες προτείνουν μάλλον «ανθρωπιστικές παύσεις» και επιμένουν «στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί». Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών, οι οποίοι συνεδριάζουν στο Τόκιο, επιδιώκουν σήμερα να απευθύνουν κοινή έκκληση για «ανθρωπιστικές παύσεις». «Σταματήστε αυτή τη μηχανή της καταστροφής. Σώστε μας», ζήτησε χθες ο Χισάμ Κούλαμπ, ένας εκτοπισμένος Παλαιστίνιος που οι βομβαρδισμοί τον βρήκαν και στη Ράφα, στο νότιο τμήμα του εδάφους. Στο Ισραήλ, ο πληθυσμός απέτισε χθες φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου που προκάλεσε τραύμα στη χώρα. «Οι ωμότητες άφησαν μια τρομερή ουλή, τραύματα σε προσωπικό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο Άσερ Κοέν, ο πρόεδρος του εβραϊκού πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, πτυχιούχοι του οποίου σκοτώθηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς.

 

 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή διεθνής διάσκεψη για την Γάζα στο Παρίσι με την συμμετοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο τραπέζι θα είναι η κυπριακή πρόταση για θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο μέσω της Κύπρου για απρόσκοπτη, ασφαλή και διαρκή παροχή βοήθειας. Η σύσκεψη έχει επίσης στόχο την συζήτηση θεμάτων όπως η αποκατάσταση της παροχής νερού, καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος (καθώς και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ).

 

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Στην «καρδιά» της Γάζας ο ισραηλινός στρατός: Θρίλερ με 8 Έλληνες εγκλωβισμένους σε μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν τον θάνατο εργαζομένου τους σε βομβαρδισμό στην Γάζα 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This