Ανελέητο σφυροκόπημα στην καρδιά της Γάζας: «Ματώνει» και η Δυτική Όχθη – Επιθέσεις κοντά στα αρχηγεία της Χαμάς

Βομβαρδισμοί εν αναμονή των «τετράωρων παύσεων» που συμφώνησαν ΗΠΑ και Ισραήλ. Πλήγματα σε νοσοκομεία με χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες

Must Read

Άλλη μία ημέρα πολέμου στη Μέση Ανατολή, και δεκάδες Παλαιστίνιοι είναι νεκροί μετά τους ολονύχτιους βομβαρδισμούς στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, που συνεχίζει να αποτελεί καθημερινό στόχο του Ισραήλ, στη Σάμπρα στα δυτικά και την Καν Γιουνίς στα νότια.

 

Περισσότεροι από 10.000 νεκροί

Μέχρι στιγμής 10.800 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στα εδάφη της Λωρίδας της Γάζας, εξ αυτών 4.400 παιδιά, ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στα ισραηλινά εδάφη όπου δολοφονήθηκαν 1400 Ισραηλινοί. Στο παιδιατρικό νοσοκομείο Al Rantisi, βόρεια της Γάζας, ξέσπασε πυρκαγιά, μετά από ευθύ χτύπημα από ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη. Ο πύραυλος ή οι πύραυλοι χτύπησαν στο πάρκινγκ, το οποίο βρίσκεται κοντά στα κτίρια προκαλώντας υλικές ζημιές. Την ίδια ώρα, εντείνονται οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού και στη Δυτική Όχθη με τους νεκρούς να είναι περίπου 160 από τις 7 Οκτωβρίου.

 

Στον απόλυτο έλεγχο του Ισραήλ το βόρειο κομμάτι

«Μικρό αλλά ουσιαστικό πρώτο βήμα» χαρακτήρισαν οι ΗΠΑ τη συμφωνία που επετεύχθη με το Ισραήλ για «καθημερινές τετράωρες ανθρωπιστικές παύσεις» στη βόρεια Γάζα, ώστε να δοθεί στους Παλαιστινίους αμάχους παράθυρο ευκαιρίας για να εγκαταλείψουν τις βομβαρδιζόμενες περιοχές τους προς το νότο. Το Ισραήλ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για κάποια εκεχειρία με τη Χαμάς, παρά για τοπικές και περιορισμένου εύρους παύσεις πυρός, που θα γίνονται γνωστές μόλις τρεις ώρες νωρίτερα κάθε φορά, και πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται κανονικά.

 

 

 

Στόχοι τα νοσοκομεία της Γάζας

Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίζονται με τις νοσοκομειακές υποδομές να γίνονται στόχος, καθώς ο ισραηλινός στρατός τις θεωρεί ορμητήρια των μαχητών της Χαμάς. Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα το νοσοκομείων Παίδων Αλ-Ραντισι της Γάζας χτυπήθηκε από πύραυλο και τμήμα του κτηρίου πήρε φωτιά. Το παλαιστινιακό υπουργείο υγείας ανακοίνωσε επίσης πλήγματα στο κτηριακό συγκρότημα του κεντρικού νοσοκομείου Αλ-Σίφα, ενώ και το ινδονησιακό νοσοκομείο χτυπήθηκε από 11 πυραύλους και καταστραφηκε μερικώς, ανακοινώνοντας ότι κλεινει για 24 ώρες. Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο τη νύχτα οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν «βίαια» την περιοχή Ταλ αλ Χαουα κοντά στο νοσοκομείο Αλ Κούντς, όπου έχουν βρει καταφύγιο 14.000 εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι. Οι ισραηλινές δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρο και αρκετές τοποθεσίες στην πόλη της Γάζας και στα δυτικά περίχωρά της.

«Χρειάζεται συντονισμός με τον ΟΗΕ»

Τα Ηνωμένα Έθνη υποδέχθηκαν με σκεπτικισμό τις ανακοινώσεις για τις τετράωρες ανθρωπιστικές παύσεις, με τον εκπρόσωπό τους Στεφαν Ντουζαρικ να υπογραμμίζει πως τέτοιου είδους σχεδιασμοί πρέπει να πραγματοποιούνται σε συντονισμό με τον ΟΗΕ ιδίως όσον αφορά στο χρόνο και την τοποθεσία και μετά από συμφωνία όλων των πλευρών για να είναι «πραγματικά αποτελεσματικά». Ο ίδιος είπε πως 106 φορτηγά που μετέφεραν τρόφιμα, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, εμφιαλωμένο νερό και είδη υγιεινής, έφτασαν στη Γάζα την Τετάρτη και πως συνολικά 756 φορτηγά μπόρεσαν να μπουν από ττις 21 Οκτωβρίου, ποσότητα που περιέγραψε ως «σταγόνα στον ωκεανό», και πως ακόμα δεν μπαίνουν καύσιμα.

Δραματική η κατάσταση στα εδάφη της Γάζας 

Ο ύπατος αρμοστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα που Φόλκερ Τουρκ που βρέθηκε στην περιοχή μίλησε για «μήνα σφαγής, αδιάκοπου πόνου, αιματοχυσίας, καταστροφής, οργής και απελπισίας» προειδοποιώντας πως η κατάσταση είναι η πιο επικίνδυνη που έχει υπάρξει εδώ και δεκαετίες, όχι μόνο για τη Λωρίδα της Γάζας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

 

 

Στελέχη της ταξιαρχίας Givati ​​με την υποστήριξη αρμάτων μάχης κατάφεραν έπειτα από δεκάωρη σκληρή μάχη να καταλάβουν ένα από τα προπύργια της οργάνωσης, γνωστό ως φυλάκιο 17, που βρίσκεται στα δυτικά της Τζαμπαλίγια. Εντοπίστηκε πληροφοριακό υλικό, τούνελ καθώς και εργαστήρια που κατασκευάζονται ρουκέτες και μικρά drones. Οι Ισραηλινοί λένε ότι εκεί ήταν το αρχηγείο πληροφοριών, η αεράμυνα αλλά και Πολιτικο Γραφειο της οργάνωσης. Αργότερα ο Ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από τον εντοπισμό και στην συνέχεια την ανατίναξη δεκάδων τούνελ της οργάνωσης.

 

Παράλληλα, στη Ντόχα βρίσκονται οι διευθυντές της Μοσάντ και της CIA για διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων με τη διαμεσολάβηση του πρωθυπουργού του Κατάρ. Ο Τάχερ αλ Νόνο, πολιτικός σύμβουλος του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε ότι οι «διαπραγματεύσεις», τις οποίες δεν προσδιόρισε συνεχίζονται και δεν έχει επιτευχθεί προς το παρόν κάποια συμφωνία με το Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει ο Guardian επικαλούμενος αξιόπιστες πηγές ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε απορρίψει πρόταση για πενθήμερη κατάπαυση του πυρός με τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ορισμένων από τους ομήρους. Οι πηγές ανέφεραν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε ευθέως τη συμφωνία στις διαπραγματεύσεις, και προχώρησε στην έναρξη της ισραηλινής χερσαίας επίθεσης στις 27 Οκτωβρίου. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν αλλά κατά τις ίδιες πηγές ο Νετανιάχου διατήρησε σκληρή γραμμή στις προτάσεις που περιλάμβαναν εκεχειρίες διαφορετικής διάρκειας με αντάλλαγμα διαφορετικό αριθμό ομήρων. Ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα πριν από την χερσαία εισβολή αφορούσαν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ομήρων, με τη Χαμάς να προτείνει την απελευθέρωση δεκάδων ξένων υπηκόων, παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων, που ήταν αιχμάλωτοι στη Γάζα.

 

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Μέση Ανατολή: 18 νεκροί στην πιο αιματηρή ισραηλινή επιδρομή στη Δυτική Όχθη από το 2005 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This