Τουρκία: Αναβολή της συζήτησης στη Βουλή για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Έλλειψη σαφήνειας» και «ωριμότητας των διαπραγματεύσεων» οι λόγοι της αναβολής σύμφωνα με ανακοίνωση της Eπιτροπής Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης

Must Read

Οι Τούρκοι κατάφεραν, πάλι, να… παγώσουν το χαμόγελο του Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς η Eπιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης αποφάσισε την αναβολή της συζήτησης για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, επικαλούμενη «έλλειψη σαφήνειας» και «έλλειψη ωριμότητας των διαπραγματεύσεων».

«Λόγω της έλλειψης σαφήνειας του υπό συζήτηση θέματος και της έλλειψης ωριμότητας των διαπραγματεύσεων, τα άρθρα της πρότασης δεν πρέπει να συζητηθούν και οι διαπραγματεύσεις πρέπει να τερματιστούν», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην εισήγηση των βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), την οποία υιοθέτησε η Επιτροπή, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο ΤRT, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, η οποία συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της χώρας Φουάτ Οκτάι, ανέφερε πως η νέα ημερομηνία συνεδρίασης για την πρόταση νόμου σχετικά με την έγκριση της επικύρωσης του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα καθοριστεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μιλώντας στην Επιτροπή επί του συνόλου του σχεδίου νόμου που περιλαμβάνει και την έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μπουράκ Άκτσαπαρ, ανέφερε αρχικά ότι η Σουηδία και η Φινλανδία δεσμεύτηκαν να αποτρέψουν τη χρηματοδότηση και τις δραστηριότητες στρατολόγησης της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, να μην παρέχουν υποστήριξη στους «γκιουλενιστές», τους οπαδούς του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί ως ιθύνοντα νου της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016, να λάβουν νομικά μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και να άρουν τους περιορισμούς στην πώληση προς την Τουρκία αμυντικού υλικού.

«Η σουηδική κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή τις αλλαγές που έγιναν στη νομοθεσία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε συνταγματική τροποποίηση για την τιμωρία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Για πρώτη φορά στη Σουηδία η συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση ποινικοποιήθηκε. Η Σουηδία έλαβε συγκεκριμένα μέτρα για τις τρομοκρατικές δραστηριότητες, ιδίως για τις δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση του PKK. Οι κύκλοι που συνδέονται με το PKK δεν μπορούν να βρουν ελεύθερο πεδίο δράσης στη Σουηδία όπως στο παρελθόν. Η οργάνωση βρίσκεται υπό πίεση», σημείωσε συγκεκριμένα ο Μπουράκ Άκτσαπαρ, επισημαίνοντας ότι η σουηδική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις της.

Τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν ενεργοποιηθεί κατά της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η Σουηδία ενημέρωσε, επιπλέον, την Αγκυρα ότι έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο οδικού χάρτη, το οποίο θα περιλαμβάνει τις ευθύνες που θα αναλάβει και ποια βήματα θα κάνει. Υποστήριξε, επίσης, ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν ενεργοποιηθεί κατά της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, επειδή πιστεύουν ότι ενισχύει τη συνεργασία της στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας «Εκτιμούμε ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα καταστήσει τον ευρωατλαντικό χώρο πιο ασφαλή, θα εξυπηρετήσει την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων στη βάση των συμμαχικών δεσμών και ευθυνών και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της συνεργασίας μας, ιδίως στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας», κατέληξε.

Νωρίτερα σήμερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ορμώμενος από την έναρξη των συζητήσεων στην τουρκική Βουλή, ανέφερε πως χαιρετίζει το γεγονός ότι «η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου αναλαμβάνει σήμερα τη συμμετοχή της Σουηδίας», στην κοινή συνέντευξη τύπου που παρέθεσε στην έδρα της Συμμαχίας με τον Πρόεδρο της Λετονίας, Έντγκαρ Ρίκεβιτς. Σημείωσε δε ότι η Συμμαχία «θα γίνει ακόμα πιο ισχυρή όταν η Σουηδία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Χαιρετίζω το γεγονός ότι η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου αναλαμβάνει σήμερα τη συμμετοχή της Σουηδίας. Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τη Σουηδία ως πλήρη σύμμαχο πολύ σύντομα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This