Δημοσίευμα-«βόμβα» των FT εμπλέκει την Αλεξία Μπακογιάννη με τον καταδικασμένο Μπένι Στάινμετζ: Και πασίγνωστος Έλληνας εφοπλιστής στο κόλπο!

Στο δημοσίευμα πάντως δεν υπάρχει ευθεία καταγγελία για εμπλοκή της κυρίας Αλέξης Μπακογιάννη στη μη έκδοση του ισραηλινού επιχειρηματία από την Κύπρο

Must Read

Αίσθηση έχει προκαλέσει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα των Financial Times για την εξαγορά διυλιστηρίου στην Ιταλία από τον Ισραηλινό επιχειρηματία Μπένι Στάινμετζ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για διαφθορά και χρηματισμό σε Ρουμανία και Ελβετία, ενώ παράλληλα εμπλέκει στην εξαγορά και την Αλεξία Μπακογιάννη, ανιψιά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις ρουμανικές αρχές, είχε συλληφθεί το 2020 στην Λάρνακα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα και η Ιταλία αρνήθηκαν να εκτελέσουν το ένταλμα σύλληψης.

Σημειώνεται ότι ο Ισραηλινός μεγιστάνας εξορύξεων διαμαντιών, είχε καταδικαστεί για χρηματισμό και στην Ελβετία το 2021.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα, η Αλεξία Μπακογιάννη συνόδευε τον διαβόητο επιχειρηματία στα ταξίδια που έκανε σε Ρώμη και Μιλάνο πριν ένα χρόνο προκειμένου να διαπραγματευτεί την προσφορά ύψους 1,5 δισ. ευρώ για το διυλιστήριο, ενώ παράλληλα σημειώνει ότι η ανιψιά του Έλληνα πρωθυπουργού «έχει μετοχές της GOI Energy με έδρα την Κύπρο, της οποίας υπήρξε επίσης για λίγο μέλος του διοικητικού συμβουλίου».

Στο δημοσίευμα των Financial Times πάντως δεν γίνεται ευθεία σύνδεση της κ. Αλεξίας Μπακογιάννη και την απόφαση του κυπριακού ανώτατου δικαστηρίου που ανέτρεψε μια προηγούμενη απόφαση έκδοσης, αν και λόγω της συνεργασίας της με τον κ.Σταινμετζ σε θέματα επικοινωνίας, ο ρόλος της ήταν σημαντικός στις δραστηριότητες του.

Και εμπλοκή του πασίγνωστου Έλληνα εφοπλιστή, σύμφωνα με πληροφορίες του newsbreak

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbreak.gr, υπάρχει εμπλοκή και πασίγνωστου Έλληνα εφοπλιστή στην υπόθεση εξαγοράς του διυλιστηρίου. Στο άρθρο των Financial Times πάντως, δεν γίνεται καμία αναφορά στο όνομα του, γεγονός που προκαλεί εντύπωση.

Aναλυτικά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα

Με τίτλο «Ο καταδικασμένος μεγιστάνας ορυχείων Μπένι Στάινμετζ συνδέεται με το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Ιταλίας», οι FT αναφέρουν στο δημοσίευμα:

Η εταιρεία που επέλεξε η ιταλική κυβέρνηση για να αναλάβει το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας από τον Ρώσο ιδιοκτήτη της έχει δεσμούς με το στέλεχος ορυχείων Beny Steinmetz, καταδικασμένου για διαφθορά.

Οι δεσμοί μεταξύ του Γαλλο-ισραηλινού δισεκατομμυριούχου και της GOI Energy, η οποία αγόρασε το διυλιστήριο της Σικελίας από τη Lukoil νωρίτερα φέτος με την υποστήριξη του εμπόρου εμπορευμάτων Trafigura, εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την πώληση και την ιδιοκτησία ενός περιουσιακού στοιχείου που η Ρώμη θεωρεί στρατηγικό.

Ο Steinmetz, ο οποίος καταδικάστηκε για διαφθορά στην Ελβετία και τη Ρουμανία, ταξίδεψε στη Ρώμη και το Μιλάνο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022 για να συζητήσει με δικηγόρους και συμβούλους μια προσφορά 1,5 δισ. ευρώ για το διυλιστήριο, σύμφωνα με τέσσερα άτομα με γνώση των συναντήσεων και επικαλούνται οι Financial Times.

Ο Steinmetz συνοδευόταν από την Αλεξία Μπακογιάννη σε αυτά τα ταξίδια, σύμφωνα με τρεις από τους ανθρώπους που μίλησαν στους FT. H Αλεξία Μπακογιάννη, γράφει το δημοσίευμα, είναι ανιψιά του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και κατέχει μετοχές της GOI Energy με έδρα την Κύπρο, της οποίας υπήρξε επίσης για λίγο μέλος του διοικητικού συμβουλίου, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας.

Ένα ίδρυμα της οικογένειας Steinmetz είναι επίσης επενδυτής στο Argus New Energy Fund, τον μεγαλύτερο μέτοχο της GOI Energy, σύμφωνα με διαβαθμισμένα έγγραφα που χρησιμοποίησε η ιταλική κυβέρνηση για να εγκρίνει τη συναλλαγή.

Ένας άλλος σύνδεσμος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της GOI Energy, Michael Bobrov, ο οποίος κατέχει μερίδιο στην κυπριακή εταιρεία και είναι επίσης μέτοχος σε διυλιστήριο που ανήκει σε γαμπρούς του Steinmetz στο Ισραήλ.

Η αναγκαστική πώληση του εργοστασίου της Σικελίας, που αντιπροσωπεύει το 1/5 της ικανότητας διύλισης της Ιταλίας, πραγματοποιήθηκε καθώς η ΕΕ ετοιμαζόταν να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικών θαλάσσιων και πετρελαϊκών προϊόντων τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Η Ρώμη «έβαλε μπροστά τα μεγάλα μέσα», τα οποία της δίνουν το δικαίωμα να ασκεί βέτο σε συμφωνίες ή να επιβάλλει αιτιάσεις για την αγορά στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων.

Παρά τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι ΗΠΑ, η κυβέρνηση της Giorgia Meloni ενέκρινε την πώληση στην GOI Energy αφού η εταιρεία κατάφερε να υπεκεράσει την προσφορά της αμερικανικής εταιρείας ιδιωτικών μετοχών Crossbridge και τον ελβετικό έμπορο εμπορευμάτων Vitol. Πρόσφερε επίσης ισχυρότερες διαβεβαιώσεις σχετικά με τις θέσεις εργασίας και τις λειτουργίες, ανέφερε τότε η κυβέρνηση.

«Το διυλιστήριο ISAB είναι ένα κρίσιμο μέρος του συστήματος διύλισης της Ιταλίας, αντιπροσωπεύοντας το 30% της προμήθειας ντίζελ και το 20 % της συνολικής χωρητικότητας», δήλωσε ο Viktor Katona, αναλυτής στον πάροχο δεδομένων Kpler. «Όταν το τρίτο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ευρώπης καταλήγει να πωληθεί σε μια ως επί το πλείστον άγνωστη εταιρεία, αυτό σίγουρα προκαλεί ανησυχία».

Τον Σεπτέμβριο, ο Steinmetz συνελήφθη στην Κύπρο βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τη Ρουμανία, όπου καταδικάστηκε το 2020 και καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση για διαφθορά σε υπόθεση απάτης σε ακίνητα. Το 67χρονο στέλεχος αφέθηκε ελεύθερος αυτόν τον μήνα αφού το κυπριακό ανώτατο δικαστήριο ανέτρεψε μια προηγούμενη απόφαση έκδοσης.

Ο Steinmetz είπε ότι η δίκη και η ποινή στη Ρουμανία είχαν πολιτικά κίνητρα. Η Ιταλία και η Ελλάδα αρνήθηκαν επίσης να εκτελέσουν το ένταλμα σύλληψης του Βουκουρεστίου.

Ο δισεκατομμυριούχος καταδικάστηκε για ακόμα μια κατηγορία για δωροδοκία το 2021, από ελβετικό δικαστήριο μετά από υπόθεση εξόρυξης που αφορούσε την απόκτηση κοιτασμάτων σιδηρομεταλλεύματος της Γουινέας. Ο Steinmetz άσκησε έφεση κατά της απόφασης.

Γόνος μιας επιχειρηματικής δυναστείας διαμαντιών, ο Steinmetz επέκτεινε την οικογενειακή περιουσία στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Η BSG Resources δραστηριοποιείται σε 25 χώρες με δραστηριότητες που καλύπτουν εξόρυξη, πετρέλαιο και φυσικό αέριο και μέταλλα.

Η GOI Energy είπε ότι «ένα ίδρυμα του οποίου [οι τελικοί πραγματικοί ιδιοκτήτες] περιλαμβάνουν μέλη της οικογένειας του κ. Steinmetz (αλλά όχι τον κ. Steinmetz) είναι μειοψηφικός επενδυτής στο ταμείο Argus, όπως προφανώς έχει αποκαλυφθεί πλήρως στις ιταλικές αρμόδιες αρχές».

Ωστόσο, ανέφεραν ότι ο Steinmetz δεν ήταν επενδυτής στην GOI Energy.

Οι γαμπροί του Steinmetz, Ohad και Eder Schwartz, κατέχουν από κοινού την Green Oil Israel με έδρα το Ισραήλ, η οποία λειτουργεί το διυλιστήριο Bazan που βρίσκεται στον κόλπο της Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με ισραηλινά αρχεία. Ο Bobrov κατέχει επίσης το 50% των μετοχών στο διυλιστήριο Bazan, δείχνουν τα αρχεία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, το ιταλικό υπουργείο βιομηχανίας είπε ότι οι χρυσές δυνάμεις έχουν σχεδιαστεί για να διατηρήσουν την ενεργειακή ασφάλεια, προσθέτοντας: «Έγιναν εις βάθος μελέτες για τους εμπλεκόμενους χρηματοδότες/επενδυτές. . . καθώς και για τις σχέσεις μεταξύ της Green Oil (Israel) Ltd. . . και μέλη της οικογένειας Steinmetz».

 

Η GOI Energy είπε ότι τυχόν ερωτήσεις σχετικά με τις συναντήσεις του Steinmetz στην Ιταλία με τους δικηγόρους της GOI Energy τον Δεκέμβριο του 2022 ανέφεραν ότι ο Steinmetz «δεν εκπροσωπεί με κανέναν τρόπο την GOI Energy». Εκπρόσωπος του Steinmetz στο Ισραήλ, που αναφέρθηκε στους Financial Times από την Μπακογιάννη, δεν μπόρεσε να σχολιάσει.

Ιταλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πρωταρχικός στόχος της Ρώμης ήταν να διασφαλίσει ότι δεν θα προκύψουν κρυφά Ρώσοι επενδυτές ή ρωσικό αργό πετρέλαιο στο διυλιστήριο.

Η Ιταλία «παρηγορήθηκε» από το γεγονός ότι σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας με τη GOI Energy το αργό και το κεφάλαιο κίνησης για το διυλιστήριο προμηθεύεται από την Trafigura. Ο Bobrov εργάστηκε στο παρελθόν για την Trafigura ως επικεφαλής των επιχειρήσεων του εμπόρου στο Ισραήλ. Η Trafigura αρνήθηκε να σχολιάσει, σε αίτημα των FT.

Ένας Ιταλός που εξέτασε την κυπριακή προσφορά είπε: «Μας παρηγορούσε το γεγονός ότι το κυπριακό ταμείο δεν είχε καμία σχέση με τους Ρώσους και ότι ο Steinmetz είχε ιστορικό παρόμοιων επιχειρήσεων καθώς η οικογένειά του και ο Bobrov κατέχουν επίσης το διυλιστήριο Bazan στο Ισραήλ».

Τα αρχεία της κυπριακής εταιρείας δείχνουν ότι το 76 % της GOI Energy ανήκει στην Argus New Energy Fund, του οποίου οι μέτοχοι είναι δύο δικηγόροι με έδρα τη Λευκωσία. Ο Bobrov κατέχει το 20%.

Το υπόλοιπο 4% κατανέμεται ομοιόμορφα μεταξύ της Completicos Holdings, της οποίας μέτοχος είναι η Αλεξία Μπακογιάννη, και του Itzik Gur, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας. Ο Gur είναι ένας Ισραηλινός υπήκοος που καταχωρίστηκε ως «συνεργάτης» του Steinmetz σε κλήτευση δικαστηρίου της πολιτείας της Νέας Υόρκης . Δεν ήταν ωστόσο δυνατή η επικοινωνία με τον Gur για κάποιο σχόλιο.

Η GOI Energy ανέφερε ότι η Μπακογιάννη, ο Bobrov και ο Gur ήταν «όλοι ανεξάρτητοι επιχειρηματίες. . . με ένα εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο πελατών, συνεργασιών και συνεργασιών», καταλήγει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This