Σεισμός 6,4R στην Αλβανία! Δεκατέσσερις οι νεκροί και πάνω από 600 τραυματίες, κτίρια κατέρρευσαν, υπάρχουν εγκλωβισμένοι και αγνοούμενοι

Must Read

Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών στην Αλβανία μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σχεδόν «γκρέμισε» το Δυρράχιο, ενώ προξένησε ζημιές και σε άλλες περιοχές της γειτονικές χώρας.

Ο αριθμός των θυμάτων, που βρίσκονται κάτω από συντρίμμια κτιρίων, που κατέρρευσαν, έχει φτάσει τους 14, ενώ ο αριθμός των τραυματιών τους 600.

Το ένα από τα θύματα πήδηξε από παράθυρο κτιρίου, για να σωθεί κατά τη διάρκεια της δόνησης, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Το επίκεντρο ήταν στα 24 χιλιόμετρα δυτικά των Τιράνων. Το σεισμό κατέγραψε το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS) και είχε μεγάλη διάρκεια.

Ο σεισμός, ο οποίος είχε μικρό εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, σημειώθηκε στις 04:54 [ώρα Ελλάδας. Κάτοικοι βγήκαν τρομοκρατημένοι στους δρόμους των Τιράνων, ορισμένοι με μικρά παιδιά στα χέρια.

Δύο παιδιά σώθηκαν με τις προσπάθειες ντόπιων σε περιοχή 30 χιλ. από τα Τίρανα, όπου κατέρρευσαν τουλάχιστον δύο πολυκατοικίες. Επίσης, όπως αναφέρει η αλβανική αστυνομία, περισσότεροι από 10 άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια πολυκατοικίας στην περιοχή 18 του Δυρραχίου. Η αστυνομία εργάζεται για τον απεγκλωβισμό τους.

Δύο εκπρόσωποι της κυβέρνησης είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι πιο εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια έχουν καταγραφεί στο Δυρράχιο και πρόσθεσαν πως πολλοί τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο των Τιράνων.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν ένα κτίριο που έχει καταρρεύσει στο Δυρράχιο, 40 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, στις αλβανικές ακτές στην Αδριατική. Άλλα καταγράφουν μεγάλες ρωγμές και ζημιές σε κτίρια.

Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε το ξενοδοχείο Πάλμα, που κατέρρευσε εξαιτίας του σεισμού.

Πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό της τελευταίας τριακονταετίας στη χώρα.

Δυρράχιο σεισμός

Δυρράχιο σεισμός

Δυρράχιο σεισμός

Δυρράχιο σεισμός

Εξαιτίας του εγκέλαδου κατακρημνίστηκε και μέρος του τείχους του Δυρραχίου.

Το τείχος του Δυρραχίου

Το τείχος του Δυρραχίου

Ο ιστότοπος του αλβανικού ινστιτούτου IGJEUM έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Ελάχιστα λεπτά νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 3:47, είχε προηγηθεί σεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην ίδια περιοχή της Αλβανίας.

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στα 31 χιλιόμετρα δυτικά από τα Τίρανα, ενώ το εστιακό βάθος εκτιμήθηκε από το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο στα 10 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της γειτονικής χώρας.

Στο Δυρράχιο, το οποίο αριθμεί σχεδόν 150.000 κατοίκους και βρίσκεται μόλις 10 χιλιόμετρα βόρεια από το επίκεντρο του σεισμού, υπήρξαν αναφορές για πανικό των κατοίκων, ενώ ένας ικανός αριθμός εγκατέλειψε τα σπίτια του, υπό τον φόβο ενός νέου μεγαλύτερου σεισμού.

Δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη για τον σεισμό στην Αλβανία

Λίγο πριν αναχωρήσει για την Ιταλία από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το χώρο όπου βρισκόταν το αεροσκάφος C-130, που θα μετέφερε στην Αλβανία το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, που θα συνδράμει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη γειτονική χώρα.

Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με τα στελέχη της Ειδικής Μονάδας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τους ευχήθηκε καλή δύναμη στην αποστολή τους.

«Έγινε ένας μεγάλος σεισμός, είναι πάρα πολύ σημαντικό να είμαστε πάντοτε σε ετοιμότητα και να βοηθούμε όπου χρειάζεται. Εύχομαι να κινηθούμε γρήγορα και να σώσουμε ζωές. Αυτό το κάνετε με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα και πολύ μεγάλη σοβαρότητα. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που έχουμε τη δυνατότητα και επιχειρησιακά να συνδράμουμε τη γειτονική χώρα. Καλό σας ταξίδι και καλή δύναμη. Σας ευχαριστώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, μιλώντας στους άνδρες της ΕΜΑΚ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιώργου Κουμουτσάκου, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, και του υπαρχηγού Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This