Οι Ρώσοι αγοραστές ακινήτων «βλέπουν» Κύπρο και Ουγγαρία ως τις κορυφαίες χώρες για επενδύσεις

Must Read

Οι Ρώσοι που σχεδιάζουν να αγοράσουν ακίνητα στο εξωτερικό ενδιαφέρονται περισσότερο για επενδύσεις στην Κύπρο και την Ουγγαρία, ανέφερε το ρωσικό μέσο ενημέρωσης RBC (Radio Svoboda) σήμερα, επικαλούμενο έρευνα του κτηματομεσιτικού γραφείου NF Group.

Ενώ η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν οι πιο δημοφιλείς χώρες το 2022, ο Όμιλος NF σημείωσε ότι η Ουγγαρία και η Κύπρος ήταν οι χώρες με τις περισσότερες αιτήσεις από τους πελάτες του φέτος.

Η εταιρεία είπε ότι το 61% των πελατών της θέλει να αγοράσει ακίνητη περιουσία στο εξωτερικό, έτσι ώστε για να λάβει άδεια διαμονής ή υπηκοότητα, στη χώρα την οποία θα γίνει η αγορά.

Η Ουγγαρία είναι ένας δημοφιλής προορισμός για επενδύσεις λόγω της σχετικής προσιτότητας, της ταχείας αύξησης των τιμών των κατοικιών και του γεγονότος ότι η χώρα προσφέρει μια διαδρομή για πενταετή άδεια διαμονής μέσω μιας επένδυσης σε ακίνητα περίπου 234.000 δολαρίων.

Οι δυτικές κυρώσεις ως απάντηση στην πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σημαίνουν ότι οι Ρώσοι μπορούν εύκολα να εισέλθουν στην Ευρώπη μόνο με έγκυρη άδεια παραμονής.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως η Κύπρος, εκδίδουν «χρυσές βίζες», οι οποίες επιτρέπουν στους αλλοδαπούς υψηλού εισοδήματος να αποκτήσουν γρήγορα μόνιμη άδεια παραμονής, εάν επενδύσουν σε τοπικά ακίνητα.

Η ουγγρική κυβέρνηση σταμάτησε να εκδίδει «χρυσές βίζες» το 2017, αλλά ανακοίνωσε στις 14 Νοεμβρίου ότι σκοπεύει να επαναφέρει το πρόγραμμα ως «βίζα επισκέπτη-επενδυτή», η οποία θα δίνει άδειες μακροχρόνιας διαμονής σε όσους αγοράζουν ακίνητα αξίας άνω των 543.000 δολαρίων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε επείγουσα σύσταση τον Μάρτιο του 2022 ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να βάλουν τέλος στα «χρυσά διαβατήρια» και τις «χρυσές άδειες διαμονής».

Οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι που υφίστανται κυρώσεις, ή υποστηρίζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στη ζώνη Σένγκεν λόγω αυτών των προγραμμάτων, προειδοποίησε η Κομισιόν.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε στο Associated Press τη Δευτέρα, ότι είχε προσκαλέσει εμπειρογνώμονες οικονομικού εγκλήματος από μια ανώνυμη τρίτη χώρα για να βοηθήσουν στις έρευνες, για τη χρήση της Κύπρου ως μέσου παράκαμψης κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Δεν πρέπει να υπάρχει καμία απολύτως σκιά πάνω από την Κύπρο γιατί βλάπτει την ικανότητα προσέλκυσης ποιοτικών ξένων επενδύσεων», είπε.

 

Τα σχόλια του κ. Χριστοδουλίδη ήρθαν μετά από μια μαζική διαρροή εκατομμυρίων αρχείων στις 14 Νοεμβρίου που ελήφθησαν από Κύπριους παρόχους χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, που ονομάστηκαν «Cyprus Confidential» και μια επακόλουθη ευρεία έρευνα από τη Διεθνή Κοινοπραξία Δημοσιογράφων Ερευνών (ICIJ).

Μαζί, αποτελούν μια περίπλοκη εικόνα του «πώς οι Κύπριοι χρηματοοικονομικοί παράγοντες προσπάθησαν να βοηθήσουν τους Ρώσους ολιγάρχες και τους συμμάχους του Πούτιν να θωρακίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και να αποφύγουν τις δυτικές κυρώσεις», ανέφερε η ICIJ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This