Αναβάλλεται η απελευθέρωση ομήρων στη Μέση Ανατολή – Συνέλαβαν τον διευθυντή του Αλ Σίφα

«Σε λίγες ώρες θα ανακοινωθεί ο χρόνος έναρξης της κατάπαυσης του πυρός»

Must Read

Για τουλάχιστον 24 ώρες δεν αναμένεται να προχωρήσει η συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς με αποτέλεσμα οι ελπίδες των συγγενών των ομήρων της Χαμάς να διαψεύδονται, καθώς ήλπιζαν στη σημερινή τους απελευθέρωση.

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο επικεφαλής του Ισραηλινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να γίνει -τουλάχιστον άμεσα- απελευθέρωση των ομήρων, αν και Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν την περασμένη Τετάρτη σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες, ώστε να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας και να απελευθερωθούν τουλάχιστον 50 όμηροι που κρατούνται από μαχητές στον θύλακα σε αντάλλαγμα με τουλάχιστον 150 Παλαιστίνιους φυλακισμένους στο ΙσραήλΠάντως, μιλώντας νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Majid bin Mohammed Al Ansari, δήλωσε ότι η ανακοίνωση για την έναρξη της εκεχειρίας θα μπορούσε να έρθει τις επόμενες ώρες. Το Κατάρ έχει μεσολαβήσει στις διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία.

Η αρχική ικανοποίηση για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ δίνει τη θέση της στην ανησυχία για το κατά πόσο αυτή θα υλοποιηθεί. Αν και η Χαμάς έχει δηλώσει ότι η κατάπαυση του πυρός θα ξεκινήσει σήμερα Πέμπτη στις 10πμ, το Ισραήλ δεν το έχει επιβεβαιώσει, και τοποθετεί την απελευθέρωση ομήρων για την ερχόμενη Παρασκευή. Την ίδια στιγμή οι επιδρομές του Ισραήλ συνεχίζονται με μεγάλη ένταση τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και τη Δυτική Όχθη. Ανάμεσα στα πέντε μαχητές της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν στον Λίβανο από ισραηλινά πλήγματα ήταν και ο γιος ενός βουλευτή.

«Η καθυστέρηση υλοποίησης της συμφωνίας δεν πρέπει να εμπνέει ανησυχία»

Ισραηλινός αξιωματούχος λέει ότι η καθυστέρηση της εφαρμογής της συμφωνίας οφείλεται σε διοικητικά ζητήματα «τα οποία αντιμετωπίζονται», και σημειώνει ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Ειδικότερα, πηγή που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους δήλωσε στη Haaretz ότι, «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η καθυστέρηση δεν προέρχεται από διακοπή των συνομιλιών, αλλά μάλλον από την ανάγκη επίλυσης διοικητικών θεμάτων, τα οποία αντιμετωπίζονται».

 

 

Συνέλαβαν τον διευθυντή του νοσοκομείου Αλ Σίφα

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε τον διευθυντή του νοσοκομείου Αλ Σίφα και άλλους γιατρούς, σύμφωνα με το Arab News και παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης. Το νοσοκομείο Αλ Σίφα έγινε στόχος των ισραηλινών δυνάμεων που εισέβαλαν τις προηγούμενες μέρες εντός του κτιρίου εκκενώνοντάς με τη βία ασθενείς και υγειονομικό προσωπικό. «Ο γιατρός Mohammad Abu Salmiya συνελήφθη μαζί με αρκετούς άλλους γιατρούς», δήλωσε ο Khalid Abu Samra, επικεφαλής τμήματος του νοσοκομείου στο AFP. Το Τελ Αβίβ υποστηρίζει ότι κάτω από το νοσοκομείο υπάρχει το αρχηγείο της Χαμάς, αλλά δεν έχει προσκομίσει αρκετά στοιχεία για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του αν και έχει θέσει υπό τον έλεγχό του το Αλ Σίφα εδώ και αρκετές ημέρες.

«Σκόνη και θρύψαλα» ζωές και υποδομές

Εν μέσω διεθνούς κατακραυγής για τη σφαγή αμάχων και κλιμακούμενων πιέσεων για τερματισμό του πολέμου, το Τελ Αβίβ επιμένει στον διακηρυγμένο -κατά πολλούς αναλυτές ανέφικτο- στόχο του για πλήρη εξάλειψη της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, κι ενώ έχει ήδη ισοπεδώσει μεγάλο τμήμα στον βορρά, ο ισραηλινός στρατός έχει στρέψει το βλέμμα στο νότο του παλαιστινιακού θύλακα, όπου εκτιμά ότι έχουν καταφύγει ηγετικά στελέχη της Χαμάς. Εκεί ωστόσο δίνει μάχη επιβίωσης η συντριπτική πλειονότητα του άμαχου πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, αντιμέτωπη με το φάσμα της ανθρωπιστικής καταστροφής και ένα εξαιρετικά αβέβαιο μέλλον.

Τουλάχιστον πέντε νεκροί  

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό με στόχο σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, στο κέντρο της Γάζας, δήλωσε ανταποκριτής του Al Jazeera. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Γάζας τουλάχιστον 200 τραυματίες και υγειονομικό προσωπικό παραμένουν στο Ινδονησιακό νοσοκομείο που έχει γίνει πολλές φορές στόχος των ισραηλινών δυνάμεων τις τελευταίες ημέρες. Ασθενείς από το Ινδονησιακό νοσοκομείο έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο στην κεντρική Γάζα.

 

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This