Όσκαρ Πιστόριους: Ελεύθερος, αλλά όχι και ευπρόσδεκτος

Δέκα χρόνια μετά τη δολοφονία της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ αποφασίστηκε η αποφυλάκιση του παραολυμπιονίκη στίβου με τα τεχνητά μέλη

Must Read

Οταν ο Οσκαρ Πιστόριους, ο Νοτιοαφρικανός «Blade Runner», όπως τον αποκαλούσαν, πυροβόλησε την κοπέλα του την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, το 2013, οι εκατομμύρια θαυμαστές του αντιμετώπισαν μια συγκλονιστική πιθανότητα: Το είδωλό τους ήταν και δολοφόνος. Χθες ανακοινώθηκε ότι ο σπρίντερ παραολυμπιονίκης θα αποφυλακιστεί στις 5 Ιανουαρίου 2024.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Η αίτησή του να αφεθεί ελεύθερος έγινε δεκτή, με το σκεπτικό ότι είχε εκτίσει το ήμισυ της 15ετούς ποινής του, καθιστώντας τον κατάλληλο για αποφυλάκιση, υπό όρους, σύμφωνα με τη νοτιοαφρικανική νομοθεσία. Η αναστολή θα διαρκέσει έως τις 5 Δεκεμβρίου 2029 και θα υπόκειται σε όρους μέχρι τη λήξη της ποινής του.

Το άγριο έγκλημα είχε γίνει πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο και απασχόλησε για μεγάλο διάστημα τη διεθνή κοινή γνώμη. Ο Πιστόριους πυροβόλησε και σκότωσε τη φίλη του, το μοντέλο Ρίβα Στέενκαμπ, από μια κλειδωμένη πόρτα του μπάνιου, τα ξημερώματα της 14ης Φεβρουαρίου 2013. Ο Πιστόριους προσπάθησε να παρουσιάσει το έγκλημα σαν ατύχημα, ισχυριζόμενος ότι πυροβόλησε επειδή νόμιζε πως είχαν μπει διαρρήκτες στην πολυτελή βίλα του, σε μια φυλασσόμενη κοινότητα της Πρετόρια.

Ομως, τα στοιχεία «φώναζαν» δολοφονία από πρόθεση. Οι συνολικά τρεις σφαίρες στο κεφάλι (η θανατηφόρα), στον γοφό και στο μπράτσο είχαν χτυπήσει την κοπέλα στη δεξιά πλευρά, που σημαίνει ότι ήταν όρθια, όχι καθισμένη στην τουαλέτα. Είχε πάρει μαζί της στο μπάνιο το κινητό της στις 4 το πρωί και οι αστυνομικοί εκτίμησαν πως, όταν ο Πιστόριους πυροβόλησε, το 29χρονο κορίτσι είχε ταμπουρωθεί πίσω από την κλειδωμένη πόρτα για να γλιτώσει.

Οι ντετέκτιβ διαπίστωσαν από τη θέση που είχαν οι τρύπες στην πόρτα ότι ο Πιστόριους φορούσε τα προσθετικά του πόδια όταν πυροβολούσε, ενώ εκείνος το αρνιόταν κι έλεγε ότι δεν πρόλαβε να τα φορέσει, αφού ξαφνιάστηκε νομίζοντας ότι κρυβόταν διαρρήκτης. Ισχυρίστηκε ότι στηριζόταν σε πατερίτσες.

Ολα τα στοιχεία έδειχναν ξεκάθαρα υπόθεση δολοφονίας και οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν επί τόπου. Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ο Πιστόριους σκότωσε τη Στέενκαμπ πάνω σε καβγά. Κατά τη διάρκεια της δίκης παρουσίασαν και μηνύματα από το κινητό της κοπέλας, που έγραφε ότι φοβόταν τον βίαιο χαρακτήρα του παραολυμπιονίκη. Ομως, ο αθλητής αφέθηκε αρχικά ελεύθερος. Χρειάστηκε να γίνει αναίρεση της απόφασης για να δικαστεί ξανά και να καταδικαστεί, τελικά, για τη δολοφονία.

Γεννήθηκε χωρίς περόνες

Ο Πιστόριους γεννήθηκε χωρίς περόνες, κάτι που ανάγκασε τους γιατρούς να προχωρήσουν στον ακρωτηριασμό και των δύο ποδιών του κάτω από το γόνατο, όταν ήταν 11 μηνών. Η μητέρα του αποφάσισε ότι ο καλύτερος τρόπος να τον βοηθήσει ήταν να τον μάθει να αγνοεί την αναπηρία του. «Ο αδερφός σου φοράει τα παπούτσια του, εσύ τα πόδια σου» του έλεγε μεγαλώνοντας, για να τον πείσει ότι μπορεί να έχει μια φυσιολογική ζωή. Η μητέρα του πέθανε όταν ο Πιστόριους ήταν μόλις 15 χρονών.

Ο θάνατός της τσάκισε το αγόρι. Ο ίδιος εξομολογήθηκε ότι τα επόμενα χρόνια επαναλάμβανε καθημερινά στο μυαλό του ένα μήνυμα που του είχε στείλει κάποτε η μητέρα του: «Ο πραγματικά χαμένος δεν είναι ποτέ αυτός που θα περάσει τελευταίος τη γραμμή του τερματισμού. Ο πραγματικά χαμένος είναι αυτός που κάθεται στο πλάι, αυτός που δεν προσπαθεί καν να αγωνιστεί».

Καμιά άλλη γυναίκα δεν κατάφερε να μετρηθεί με τη μητέρα του Πιστόριους. Η μόνη του αληθινή αγάπη έγινε το τρέξιμο. «Ο πιο γρήγορος άνθρωπος χωρίς πόδια», «ένα ιστορικό σύμβολο», «μισός άνθρωπος, μισός μηχανή» έγραφαν για εκείνον αργότερα.

Εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους αθλητές στην ιστορία των Παραολυμπιακών Αγώνων, ενώ το 2011 έγινε ο πρώτος με τεχνητά μέλη που αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου και πήρε μετάλλιο. Συμμετείχε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2011. Ολα άλλαξαν το 2013 με τη δολοφονία. Ο μύθος του γκρεμίστηκε κι αποκαλύφθηκε ο βίαιος χαρακτήρας του.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Η «ελεύθερη» ζωή για τον 37χρονο Πιστόριους δεν θα είναι εύκολη. Οι σφοδρές αντιδράσεις από χθες στα social media, και όχι μόνο, δείχνουν ότι δεν θεωρείται ευπρόσδεκτος. Συγγενής της Ρίβα δήλωσε ότι «τη γλίτωσε φτηνά». Η οικογένειά της δεν παρευρέθη καν στην αίτηση αποφυλάκισης του Πιστόριους επειδή «απλώς δεν μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε την ενέργεια για να τον αντιμετωπίσουμε ξανά».

Η οικογένεια του Πιστόριους διαθέτει αμύθητο πλούτο. Οι επιχειρήσεις τους περιλαμβάνουν ορυχεία, κατασκευές ακινήτων και τουρισμό. Με τη σύλληψή του για τον φόνο της κοπέλας του, ένας ολόκληρος επικοινωνιακός μηχανισμός έπιασε εντατική δουλειά για να τον αθωώσει. Μάρτυρες που τον γνώριζαν, όμως, κατέθεταν στις Αρχές ότι ο Πιστόριους είχε τη συνήθεια να κουβαλάει όπλο όπου κι αν πήγαινε, και ήταν συχνά αυταρχικός και πιεστικός απέναντι στις γυναίκες.

Στα χρόνια της δόξας του ο Πιστόριους είχε γίνει πηγή έμπνευσης για πολύ κόσμο. Πήρε πολλά μετάλλια, κέρδισε πάνω από 1.000.000 δολάρια σε συμβόλαια με μεγάλες εταιρίες, ζούσε μια ζωή σταρ, το περιοδικό «People» τον είχε κατατάξει στους «πιο σέξι αθλητές».
Στη σύλληψή του το 2013, τη στιγμή κατά την οποία του φορούσαν τις χειροπέδες είχε πει, σύμφωνα με το BBC: «Θα επιβιώσω. Εγώ πάντα κερδίζω»

Βιογραφικό

Νοτιοαφρικανός παραολυμπιονίκης

Γεννήθηκε το 1986 στο Γιοχάνεσμπουργκ. Οταν ήταν 11 μηνών βρέφος ακρωτηριάστηκε και στα δύο πόδια επειδή γεννήθηκε χωρίς περόνες. Ασχολήθηκε επαγγελματικά με τον στίβο, και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, στα 18 του, κατέκτησε το πρώτο του χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. Στο Πεκίνο το 2008 πήρε τρία χρυσά. Αν και υπήρξε διαμάχη με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου, αγωνίστηκε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2011 κι έγινε ο πρώτος με τεχνητά μέλη που κατέκτησε μετάλλιο (αργυρό), ενώ αγωνίστηκε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012. Τον Φεβρουάριο 2013 πυροβόλησε και σκότωσε την 30χρονη φίλη του Ρίβα Στέενκαμπ στην Πρετόρια. Το 2016 καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι ετών. Υστερα από προσφυγή του κράτους, η ποινή του αυξήθηκε σε 15 χρόνια. Χθες αποφασίστηκε η υπό όρους αποφυλάκισή του από τις 5 Ιανουαρίου 2024.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This