Πιέσεις από αρκετές χώρες της ΕΕ για χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Must Read

Σύμφωνα με το Bloomberg, ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιμένουν στο να χαλαρώσουν οι επικείμενες κυρώσεις κατά της Ρωσίας που προτείνει το μπλοκ για την καταπολέμηση της παράκαμψης των κυρώσεων μέσω τρίτων χωρών.

Πρόκειται για την πρόταση των Βρυξελλών να απαγορευτεί στους εισαγωγείς να μεταπωλούν ορισμένα αγαθά «υψηλής προτεραιότητας», όπως ημιαγωγούς (που χρησιμοποιούνται για παραγωγή όπλων), στη Ρωσία.

Η ΕΕ προτείνει επίσης, την κατάθεση ενός συγκεκριμένου ποσού σε ειδικό λογαριασμό καταθέσεων, για τη συμμόρφωση με αυτές τις απαιτήσεις. Σε περίπτωση παραβίασης αυτών των απαιτήσεων, τουλάχιστον το ήμισυ αυτού του ποσού, θα μεταφερθεί σε καταπιστευματικό ταμείο για την Ουκρανία και οι συμβάσεις θα ακυρωθούν.

Οι εξαγωγείς θα πρέπει επίσης να ενημερώνουν τις εθνικές αρχές για τυχόν παραβιάσεις από εταιρείες τρίτων χωρών.

Ωστόσο, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες πιστεύουν ότι τα επικείμενα μέτρα δεν πληρούν τις απαιτήσεις νομιμότητας και εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν τέτοιες εγγυήσεις και προϋποθέσεις θα μπορούσαν να επιβληθούν στους εισαγωγείς.

Όπως ανέφεραν στο Bloomberg διπλωματικές πηγές, οι χώρες αυτές θέλουν επίσης να περιορίσουν το πεδίο εφαρμογής των προτεινόμενων κανόνων και να περιορίσουν τη λίστα των αγαθών στα οποία θα ισχύουν οι νέοι νόμοι.

Σύμφωνα με πηγές, η επιβολή τέτοιων κυρώσεων θα μπορούσε να θέσει σε μειονεκτική θέση τις ευρωπαϊκές εταιρείες.

Η κατάσταση αυτή εγείρει εκ νέου σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ενότητα του μπλοκ, το οποίο θέλει να διατηρήσει μια ισχυρή στάση ενάντια στη Ρωσία, ενώ ο μεγάλος αριθμός χωρών που ζητά τη χαλάρωση των κυρώσεων περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, φέρνοντας στο προσκήνιο πιθανούς διαχωρισμούς εντός της ΕΕ σχετικά με την προσέγγισή τους στη Ρωσία και τη δέσμευση να διατηρήσουν το καθεστώς κυρώσεων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This