Παρατείνεται η εκεχειρία στην Γάζα; Τα αίτια της τραγωδίας στο νοσοκομείο Αλ Άχλι

Παράταση ζήτησε και ο Στόλτενμπεργκ

Must Read

«Οργασμός» διαπραγματεύσεων συμβαίνει από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις ΗΠΑ προκειμένου να παραταθεί η εκεχειρία στην Λωρίδα της Γάζας η οποία λήγει σήμερα.  Οι «καυτές» λεπτομέρειες που έχουν πέσει στο τραπέζι αφορούν τη διάρκεια της παράτασης και το ποιοι κρατούμενοι θα πρέπει να απελευθερωθούν βάσει αυτής, δήλωσαν τρεις αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας.

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς επιδιώκει παράταση τεσσάρων ημερών ενώ το Ισραήλ θέλει παρατάσεις από μέρα σε μέρα, με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται για το ποιοι Παλαιστίνιοι θα απελευθερωθούν, δήλωσαν οι πηγές αυτές.

Την επιβεβαίωση ότι γίνονται διαπραγματεύσεις έδωσε από την Βαρκελώνη ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ αλ-Μάλικι.

Αφού απηύθυνε έκκληση για διαρκή κατάπαυση του πυρός για να αποφευχθούν περαιτέρω θάνατοι αμάχων, ο Ριάντ αλ -Μάλικι δήλωσε ότι η ισχύουσα εκεχειρία «μπορεί να παραταθεί για μία, δύο, τρεις ημέρες», αλλά πρόσθεσε ότι κανείς δεν ξέρει για πόσο χρονικό διάστημα.

Ο παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών έδωσε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μανουέλ Αλμπαρές κατά την διάρκεια των εργασιών του Φόρουμ της Ενωσης για την Μεσόγειο στην Βαρκελώνη.

Έκκληση για καθολική και διαρκή κατάπαυση του πυρός στην Γάζα απηύθυνε και ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ-Σαούντ που συμμετέχει στο Φόρουμ της Βαρκελώνης.

«Η παύση είναι μόνο προσωρινή. Θα έχει περιορισμένα αποτελέσματα, εκτός αν ακολουθήσει καθολική και διαρκής κατάπαυση των πολεμικών επιχειρήσεων», δήλωσε ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών. Η συνέχιση της στρατιωτικής κλιμάκωσης «δεν θα έχει ως αποτέλεσμα παρά καταστροφή, ριζοσπαστικοποίηση και περισσότερες σφαγές με κόστος για τις ζωές Παλαιστινίων και για την περιφερειακή ασφάλεια, περιλαμβανομένης της ασφάλειας του Ισραήλ», είπε ζητώντας παράλληλα αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας για τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ-Σαούντ δήλωσε επίσης ότι «το Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει για τις ωμότητες που έχει διαπράξει, αν όχι μέσω κυρώσεων, τότε με την άσκηση πίεσης για να αλλάξει κατεύθυνση».

Παράταση ζήτησε ο Στόλνενμπεργκ

Την παράταση της ανθρωπιστικής παύσης των εχθροπραξιών στη Γάζα, ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα ενόψει της διήμερης Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι μια παράταση της ανθρωπιστικής παύσης είναι απαραίτητη για να επιτρέψει την πρόσβαση περαιτέρω βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό της Γάζας, αλλά και για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε, επίσης, ότι το Ιράν θα πρέπει να συγκρατήσει τους «οικείους» και εταίρους του.

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Τουρκίας που συνεχίζει να μην επικυρώνει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Γ. Στόλτενμπεργκ κάλεσε την Τουρκία να το πράξει το συντομότερο δυνατό, λέγοντας: «Η Σουηδία τήρησε τις υποσχέσεις της και τώρα έχει έρθει η ώρα της Τουρκίας να ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας». Η επικύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης εκκρεμεί και από την πλευρά της Ουγγαρίας, την οποία επίσης ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε να το πράξει το συντομότερο, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η διαδικασία προσχώρησης της Σουηδίας δεν θα ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα στην Υπουργική Σύνοδο.

Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ αναμένεται να επαναλάβει τη δέσμευσή των χωρών του ΝΑΤΟ να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία, μακροπρόθεσμα.

Βρέθηκαν τα αίτια της τραγωδίας στο νοσοκομείο Αλ Άχλι;

Η φονική έκρηξη, που συγκλόνισε τον περασμένο μήνα το νοσοκομείο αλ-Άχλι στη Λωρίδα της Γάζας, οφειλόταν πιθανόν σε αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW).

«Η έκρηξη, που σκότωσε και τραυμάτισε πολλούς αμάχους στο Αραβικό Νοσοκομείο αλ-Άχλι στις 17 Οκτωβρίου 2023 στη Γάζα, ήταν αποτέλεσμα ενός αυτοπροωθούμενου πυρομαχικού, όπως αυτά που χρησιμοποιούν εν γένει παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις», το οποίο έπληξε το χώρο του νοσοκομείου, ανέφερε αργά χθες, Κυριακή, το βράδυ η εν λόγω οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στη δήλωση αναφέρεται πως χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να προσδιοριστεί ποιός εκτόξευσε τη ρουκέτα και αν παραβιάσθηκε το δίκαιο του πολέμου.

«Τα θύματα και οι οικογένειες αυτών που σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν ενώ αναζητούσαν την ασφάλεια στο νοσοκομείο αξίζουν να υπάρξει πλήρης διερεύνηση για να προσδιοριστεί τι συνέβη και ποιος ευθύνεται», ανέφερε η Άιντα Σόγιερ του Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Μια εβδομάδα μετά την έκρηξη, ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είχε δηλώσει πως οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών και εμπειρογνώμονες στα όπλα είπαν ότι αυτή προκλήθηκε πιθανόν από παλαιστινιακή ρουκέτα.

Αμέσως μετά την έκρηξη, η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς είχε κατηγορήσει το Ισραήλ ότι βομβάρδισε το νοσοκομείο.

Το Ισραήλ είχε υποστηρίξει πως το νοσοκομείο επλήγη από αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας από την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν στη δημοσιότητα αεροφωτογραφίες, ηχογραφήσεις και βίντεο για να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό τους.

Σύμφωνα με την ελεγχόμενη από τη Χαμάς υγειονομική αρχή στη Γάζα, εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν από την έκρηξη. Το HRW δηλώνει πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αυτούς τους αριθμούς.

Δείτε επίσης:

Ραγίζει καρδιές η συνάντηση 21χρονη ομήρου της Χαμάς με την οικογένειά της – Είχε πυροβοληθεί στο μουσικό φεστιβάλ στο Ισραήλ

Στα «χέρια» του Ισραήλ η λίστα των 11 ομήρων που θα απελευθερωθούν

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This