Φαβορί για την ηγεσία του ΝΑΤΟ ο απερχόμενος Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε

Στην διαδοχή του Γενς Στόλτενμπεργκ

Must Read

Παίρνει κεφάλι στην κούρσα και παράλληλα την σκυτάλη…

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε εφέρεται να είναι το ακλόνητο φαβορί για να διαδεχτεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ στην ηγεσία του ΝΑΤΟ!

Αν και η πρόσφατη νίκη της άκρας δεξιάς στις εκλογές στην χώρα της τουλίπας φαίνεται πως έχει αμαυρώσει την εικόνα του. Διπλωμάτες εκτιμούν ότι ο Ρούτε προηγείται κατά πολύ άλλων υποψηφίων, ανάμεσά τους η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας και ο πρώην πρωθυπουργός της Λετονίας, Κρισιάνις Καρίνς.

Το όνομα του διαδόχου του Στόλτενμπεργκ, του οποίου η δεκαετής θητεία παρατάθηκε δύο φορές, αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από την σύνοδο κορυφής του Ιουλίου στην Ουάσινγκτον. Ο 56χρονος Ρούτε εκδήλωσε ενδιαφέρον μετά την αιφνιδιαστική του παραίτηση από την πρωθυπουργία της Ολλανδίας το περασμένο καλοκαίρι.

Οικείο πρόσωπο στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή ο Ρούτε έχει την υποστήριξη μεγάλων μελών του ΝΑΤΟ όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία. Κάποιοι υποστηρικτές του θέλουν να προταθεί το όνομά του σύντομα για να αποφευχθεί να εμπλακεί η διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού της Συμμαχίας με την διαδικασία κατάληψης των υψηλόβαθμων αξιωμάτων στην ΕΕ μετά τις ευρωεκλογές τον προσεχή Ιούνιο.

Ωστόσο, ορισμένοι προειδοποιούν ότι μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις από συμμάχους όπως η Τουρκία και η Ουγγαρία. Κάποιοι ήθελαν μια γυναίκα να ηγηθεί της Συμμαχίας και χώρες της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ που βρίσκονται πιο κοντά στην Ρωσία ήλπιζαν να ήταν κάποιος από την περιοχή τους. Η Εσθονή Κάλας έχει τις προϋποθέσεις, αλλά στην Δύση την θεωρούν υπερβολικά επιθετική προς την Μόσχα.

Η κυβέρνηση του Ρούτε σημειωτέον είχε λάβει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη της Ουκρανίας δεσμευόμενη για παροχή άλλων 2.000.000.000 ευρώ και για άσκηση πίεσης ώστε το Κίεβο να παραλάβει μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16.

Κάποιοι συνδέουν τα γεγονότα, τις εξελίξεις και βλέπουν… πιο μακριά. Στο σκεπτικό κάποιων συμμάχων στην Ευρώπη βρίσκεται ήδη το ενδεχόμενο επιστροφής στην αμερικανική προεδρία τον ερχόμενο χρόνο του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ρούτε είχε μιλήσει ευθέως στον Τραμπ κατά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο με αφορμή πιθανή εμπορική συμφωνια ΗΠΑΕΕ. Οι υποστηρικτές του λένε ότι η μεγάλη εμπειρία του να βρίσκει συμβιβαστικές λύσεις αποτελεί ατού και σαφές πλεονέκτημα. Και εκείνοι που δεν πείθονται εύκολα εξάλλου, ισχυρίζονται ότι θα ήταν ευκολότερο να έχει τον Τραμπ με το μέρος του ένας αρχηγός του ΝΑΤΟ που έχει δαπανήσει περισσότερα στον νευραλγικό τομέα της άμυνας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This