Ο Κίσινγκερ πέθανε, τα εγκλήματά του όμως όχι: Ο βρόμικος ρόλος του στην τουρκική εισβολή και διχοτόμηση της Κύπρου

Πώς ο Αμερικανός «Άρχοντας του Σκότους» παρέδωσε τον κυπριακό Ελληνισμό, έρμαιο και όμηρο στην Άγκυρα - Βίντεο και τηλεγραφήματα

Must Read

Ο θάνατος του Χένρι Κίσινγκερ, μιας εμβληματικής μεν, αλλά αμφιλεγόμενης και σκοτεινής προσωπικότητας της αμερικανικής διπλωματίας μπορεί να είναι ένα σημαντικό γεγονός, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι σημαντικότερο από τα εγκλήματα που έκανε κατά λαών και κρατών, στα 100 αυτά χρόνια της ζωής του.

Ο ρόλος του πολλές φορές ήταν απροκάλυπτος και στήριξε, ή οδήγησε τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ σε αποφάσεις όπως οι μαζικοί βομβαρδισμοί στην Καμπότζη, η αμερικανική υποστήριξη στον δικτάτορα Σουχάρτο της Ινδονησίας, ο οποίος εισέβαλε στο Ανατολικό Τιμόρ, μια κίνηση που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 200.000 ανθρώπους το 1975.

Ο Κίσινγκερ ήταν ο αρχιτέκτονας στη δράση της CIA στη Λατινική Αμερική. Το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1973 στη Χιλή με την κατάληψη της εξουσίας από τον Αουγούστο Πινοτσέτ και τον θάνατο του σοσιαλιστή προέδρου Σαλβαδόρ Αγιέντε, ήταν από τις πλέον μαύρες σελίδες στην ιστορία του Αμερικανού «Άρχοντα του Σκότους», ο οποίος με το «Σχέδιο Κόνδωρ» στόχευε στην  εξάλειψη των αντιπάλων των στρατιωτικών δικτατοριών στη Λατινική Αμερική τις δεκαετίες του 197 και του 1980.

«Το παράνομο το κάνουμε αμέσως … Το αντισυνταγματικό διαρκεί λίγο περισσότερο», είχε  δηλώσει αρκετές φορές με δόση ειρωνείας ο άνθρωπος που χαρακτηρίστηκε –όχι άδικα- από πολλούς ως «εγκληματίας πολέμου».

Η βρόμικος ρόλος του στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Το σκότος του Κίσινγκερ βίωσε και βιώνει ο κυπριακός Ελληνισμός, τον οποίο ο Αμερικανός τον παρέδωσε στην Τουρκία, όπως έχουν αποκαλύψει εκατοντάδες απόρρητα έγγραφα και όπως γνωρίζουν όλοι όσοι βρέθηκαν και βρίσκονται υπό την κατοχή και την επιρροή του τουρκικού καθεστώτος.

Ο βρόμικος ρόλος του είχε σαν στόχο τη διχοτόμηση του νησιού και γι’ αυτό έφερε τον τουρκικό στρατό στην Κύπρο το 1974, με τη βοήθεια φυσικά της Χούντας των Αθηνών. Όπως αποκαλύφτηκε σε εμπιστευτικά έγγραφα του Foreign Office, βασικός στόχος του στο Κυπριακό ήταν να ικανοποιηθεί η Τουρκία.

Η «σπίθα» για την τουρκική εισβολή ήταν ένα πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 1974 στην Κύπρο που ενθαρρύνθηκε από την ελληνική χούντα που ήθελε να προσαρτήσει το νησί. Όπως ανέφεραν αμερικανικά δημοσιεύματα μάλιστα, η χούντα ήταν «πελάτης» του Κίσινγκερ και τόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όσο και ο τότε Γερουσιαστής Τζέιμς Γουίλιαμ Φούλμπραϊτ προειδοποίησαν τον Κίσινγκερ για το επικείμενο πραξικόπημα.

Πέντε ημέρες αργότερα, οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Κύπρο και κατέλαβαν το 3% του εδάφους της για να εμποδίσουν τάχα την προσάρτηση. Μόλις τέσσερις μέρες μετά, το ελληνικό στρατιωτικό καθεστώς κατέρρευσε και οποιοσδήποτε λόγος για ξένη στρατιωτική επέμβαση εξαλείφθηκε.

Ένα μήνα αργότερα, χωρίς κανένα απολύτως λόγο και εν μέσω ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, η Τουρκία ξανάρχισε την επίθεσή της και κατέλαβε 10 φορές περισσότερα εδάφη, εξαπολύοντας τέτοιας κλίμακας εθνοκάθαρση, που ούτε καν η χούντα των Αθηνών δεν είχε σκεφτεί.

Τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα, δείχνουν ότι, σε αυτό, η Τουρκία είχε έναν φίλο και συμπαραστάτη: Τον Χένρι Κίσινγκερ.

«Δεν υπάρχει κανένας αμερικανικός λόγος για τον οποίο οι Τούρκοι δεν πρέπει να έχουν το ένα τρίτο της Κύπρου», έλεγε ο Κίσινγκερ στον Πρόεδρο Τζέραλντ Φορντ, ο οποίος είχε αναλάβει την προεδρία μόλις λίγες μέρες πριν την τουρκική εισβολή. «Οι τουρκικές τακτικές είναι σωστές – αρπάξτε ό,τι θέλετε και μετά διαπραγματευτείτε με βάση την κατοχή», πρόσθεσε.

Η «αυτοσυγκράτηση» και ο εκβιασμός

Ο Κίσινγκερ έδωσε το πράσινο φως για την αρπαγή της κυπριακής γης, σε συνομιλίες που είχε με τον τότε Τούρκο Πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ.

Σύμφωνα με τηλεγραφήματα που είχε δημοσιεύσει η ιστοσελίδα propago.gr, επιβεβαιωνόταν η έγκαιρη γνώση που είχε ο  Κίσινγκερ για την τουρκική εισβολή, η αδράνεια και αδιαφορία των ΗΠΑ να παρέμβουν για να αποτρέψουν την εισβολή.

Επίσης, επιβεβαιώνεται η παραπλάνηση της Εθνικής Φρουράς με προφορική μάλιστα εντολή και με την επιβολή της «αυτοσυγκράτησης» προς την Χούντα και την εξασφάλιση ότι η Αθήνα δεν θα παρέμβει, εκβιάζοντάς την ότι θα διακοπεί η αμερικανική βοήθεια. Ένας εκβιασμός που έγινε και προς την Άγκυρα, αλλά με ώθησή της να εισβάλει στην Κύπρο.

Ενδεικτικά κάποια από τα τηλεγραφήματα:

  • 19.7.1974, ώρα 06.53:

Από τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα προς τον Χένρι Κίσινγκερ, τον Τζο Σίσκο και αρκετούς άλλους αποδέκτες αναφορικά με τις πρώτες δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, με την επιστροφή του από το Λονδίνο. Ο πρέσβης  αναφέρει σχετικά:

«Η αναφορά του Ετσεβίτ για τις ‘24 ώρες’ ίσως συνδέεται εν μέρει με τη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της 20ης Ιουλίου. Ωστόσο, πολλοί άλλοι παράγοντες αναμφίβολα παίζουν επίσης ρόλο:
1. Οι στρατιωτικές προετοιμασίες για επέμβαση βρίσκονται τώρα στο αποκορύφωμα και δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολύ  αυτή η κατάσταση χωρίς επιδείνωση.
2. Η πάροδος του χρόνου θα αποδυνάμωνε την πιθανότητα παρέμβασης και αυτό θα μείωνε την πίεση που μπορούν να ασκήσουν οι Τούρκοι για ευνοϊκή λύση για αυτούς.
3.Η καθυστέρηση θα έδινε περισσότερο χρόνο στην Ελληνική πλευρά να προετοιμαστεί για να αντιταχθεί στην παρέμβαση».

  • 20.7.1974, ώρα 04.22:

Από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προς την  Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και τον Λευκό Οίκο όπου βρισκόταν  ο Κίσινγκερ:

«Ο Σίσκο μόλις ανέφερε ότι η Κυβέρνηση της Τουρκίας  έχει λάβει οριστική απόφαση να αποβιβάσει δυνάμεις στην Κύπρο,  οι πληροφορίες μας είναι οι ίδιες. Θα πρέπει να έρθετε αμέσως σε επαφή με τον Πρωθυπουργό και τον Ιωαννίδη και να τους περάσετε το μήνυμα, από την Τουρκική Κυβέρνηση, ότι τα τουρκικά στρατεύματα δεν θα ανοίξουν πυρ αν δεν το κάνουν οι Έλληνες. Καλούμε τους Έλληνες να επιδείξουν βαθμό αυτοσυγκράτησης».

  • 20.7.1974, ώρα  08.54:

Από το τον  Ρόμπερτ Ινγκερσολ, (Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ) προς τις Πρεσβείες των ΗΠΑ στην Αθήνα και Άγκυρα, ζητώντας από τον Αμερικανό Πρέσβη  στην Τουρκία:

«Θα πρέπει να ενημερώσετε τους Τούρκους ότι στην Αθήνα είπαν στον Τζο Σίσκο,   ότι αν οι Τούρκοι δεν αποσυρθούν αμέσως από το νησί, οι Έλληνες θα κηρύξουν  την Ένωση και θα κηρύξουν πόλεμο. Είπαμε στους Έλληνες ότι αν κηρύξουν πόλεμο θα τους  κόψουμε κάθε στρατιωτική βοήθεια. Θα πρέπει περαιτέρω να δηλώσετε στους Τούρκους ότι τους ζητάμε επίσημα  κατάπαυση του πυρός και ότι ο Σίσκο θα έρθει στην Άγκυρα».

  • Βίντεο για τον ρόλο του στην τουρκική εισβολή:

https://www.youtube.com/watch?v=LtEh52X1k8Q

Δείτε επίσης:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This