Γάζα: Προς οριστικό ναυάγιο οι συνομιλίες για νέα κατάπαυση του πυρός – 137 άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων παραμένουν όμηροι της Χαμάς

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στην Ντόχα του Κατάρ, αλλά «λευκός καπνός» δεν βγαίνει

Must Read

Με τις μάχες στη Γάζα να είναι σήμερα, Παρασκευή 1/12, σφοδρότερες όσο ποτέ πριν, δεν αποτελεί έκπληξη το ότι, όπως όλα δείχνουν, οι συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για επιμήκυνση της κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή οδηγούνται σε οριστικό ναυάγιο.

Όπως αναφέρει το BBC, οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν και σήμερα στην Ντόχα του Κατάρ, αλλά «λευκός καπνός» δεν βγήκε, παρά και τις συνεχείς «ασφυκτικές» πιέσεις προς τον Μπενιαμίν Νετανιάχου από τις ΗΠΑ, με πολύ μικρή να φαντάζει, πλέον, η πιθανότητα ακόμη και για μια προσωρινή παύση των μαχών.

Από το πρωί, με το που έληξε η εκεχειρία ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, άρχισαν εκ νέου οι αεροπορικές επιδρομές στον παλαιστινιακό θύλακο, με τον ισραηλινό στρατό να βομβαρδίζει αδιάκοπα βορρά, αλλά και νότο. Στη Χαν Γιούνις σημειώθηκαν εκρήξεις ακόμη και κοντά σε καταυλισμούς όπου βρίσκεται μεγάλο μέρος των εκτοπισμένων από τη βόρεια Γάζα, ενώ αντίστοιχη ήταν η κατάσταση και κοντά στη Ράφα.

Το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανέφερε ότι τουλάχιστον 109 Παλαιστίνιοι είχαν σκοτωθεί μέχρι το μεσημέρι από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν, με το Γαλλικό Πρακτορείο να αναφέρει πως τα νοσοκομεία της Γάζας που ήδη βρίσκονται στα όρια των δυνατοτήτων τους, άρχισαν ξανά να γεμίζουν επικίνδυνα με τραυματίες.

Οι IDF, πάντως, δημοσίευσαν «οδηγίες» για την εκκένωση αμάχων της Γάζας για τη δική τους ασφάλεια, αναφορικά με το επόμενο στάδιο του πολέμου. «Ο χάρτης που δημοσιεύτηκε χωρίζει το έδαφος της Γάζας σε ζώνες. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους της Γάζας να προσανατολιστούν και να απομακρυνθούν από συγκεκριμένα μέρη για την ασφάλειά τους, εάν απαιτείται», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάρτησή των IDF στην πλατφόρμα X.

Σύμφωνα δε με το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ, Al-Manar, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινών βομβαρδισμών στη συνοριακή πόλη Χούλα στο νότιο Λίβανο. Παράλληλα, μαχητές της Χεζμπολάχ αντάλλαξαν πυρά με Ισραηλινούς στρατιώτες στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ.

Άνδρες η συντριπτική πλειοψηφία των εναπομεινάντων ομήρων

Στο μεταξύ, το δράμα των ομήρων που εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου, τότε που οι μαχητές της παραστρατιωτικής οργάνωσης εισέβαλαν στο Ισραήλ συνεχίζεται, με συνολικά 137 να είναι, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση, τα άτομα που παραμένουν αιχμάλωτοι στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με μια βάση δεδομένων του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι περισσότεροι εξ αυτών είναι άνδρες, ανάμεσά τους πατέρες παιδιών που απελευθερώθηκαν, στρατιώτες και περίπου 20 γυναίκες. Το Τελ Αβίβ δεν αποκαλύπτει ονόματα, αλλά μεταξύ των 137 ομήρων, οι 126 είναι Ισραηλινοί ή με διπλή υπηκοότητα, οκτώ Ταϊλανδοί, ένας Νεπαλέζος, ένας Τανζανός και ο 32χρονος Γαλλομεξικανός Οριόν Χερνάντες-Ραντού, η ταυτότητα του οποίου επιβεβαιώθηκε από την οικογένειά του.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και χάρη στο δίκτυο των δημοσιογράφων του που βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τις οικογένειες των ομήρων και τα ισραηλινά ΜΜΕ, από τους ομήρους που παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα, τουλάχιστον 15 είναι στρατιώτες, μεταξύ αυτών πέντε γυναίκες.

«Θολό», ωστόσο, παραμένει γενικά το τοπίο γύρω από το πόσοι και ποιοι από τους ομήρους παραμένουν ακόμη εν ζωή, καθώς η Χαμάς ανακοίνωσε θανάτους ομήρων, χωρίς να μπορούν να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία τους από ανεξάρτητη πηγή. Αυτό συμβαίνει με τον μικρότερο εξ αυτών, τον μόλις 10 μηνών Κφιρ Μπίμπας, τη 32χρονη μητέρα του Σίρι Μπίμπας και τον αδελφό του Αριέλ Μπίμπας ηλικίας 4 ετών, τους θανάτους των οποίων δεν  έχει επιβεβαιώσει ο ισραηλινός στρατός.
Την ίδια ώρα, καθώς οι αποδείξεις ότι είναι ζωντανοί είναι σπάνιες, συμβαίνει συχνά θύματα, τα οποία αρχικά θεωρούνταν όμηροι, να έχουν τελικά ταυτοποιηθεί ως νεκροί στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Εκτός του Κφιρ και του Άριελ, δεν υπάρχουν, πλέον, ανήλικοι όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας. Η τελευταία εξ αυτών, η 17χρονη Άισα αλ Ζαγιάντνα απελευθερώθηκε χθες Πέμπτη, τελευταία ημέρα της εκεχειρίας.
Από τις ενήλικες γυναίκες, δεύτερη ομάδα που θα αφήνονταν κατά προτεραιότητα ελεύθερες, δεν έχουν απελευθερωθεί όλες. Τουλάχιστον 17 ενήλικες γυναίκες κρατούνται ακόμη, ανάμεσά τους και οι 70χρονες Όφρα Κεϊντάρ και Τζούντιθ Γουέινσταϊν Χαγκάι.

Πέντε γυναίκες, ηλικίας 18 ή 19 ετών, υπηρετούν στο στρατό και δεν τους αφορά η συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων. Σε αυτές προστίθενται τουλάχιστον 10 άνδρες στρατιώτες, ηλικίας 18 έως 22 ετών. Οι περισσότεροι υπηρετούσαν τη στρατιωτική θητεία τους και δεν ήταν στρατιωτικοί καριέρας. Λαμβάνοντας υπόψη τους στρατιώτες, τουλάχιστον 91 ενήλικοι άνδρες φαίνεται πως παραμένουν αιχμάλωτοι.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται πατέρες οικογενειών, τα παιδιά και οι σύζυγοι των οποίων απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, όπως οι Νταβίντ Κούνιο, Ντρορ Ορ, Ταλ Σόχαμ, Ιλάν Γουέις, Γαΐρ Γιακόβ, Γιουσέφ αλ Ζαγιάντνα ή Οχάντ Γιαχαλόμι και Οφέρ Καλντερόν, οι πατέρες των Γαλλοϊσραηλινών ανηλίκων Εϊτάν, Ερέζ και Σαχάρ.

Τουλάχιστον επτά 70χρονοι και τέσσερις 80χρονοι θεωρούνται ότι παραμένουν όμηροι, μεταξύ αυτών σύζυγοι γυναικών που απελευθερώθηκαν: ο Αμπραάμ (78 ετών), σύζυγος της Ρουθ Μούντερ, ο Γιόραμ (80 ετών), σύζυγος της Ταμάρ Μέτγκερ ή ο Οντέντ (83 ετών) και ο Αμιράμ (85 ετών), οι σύζυγοι της Γιοσεβέντ Λίφσιτς και της Νούριτ Κούπερ, που απελευθερώθηκαν τον Οκτώβριο.

Επιπλέον, ανάμεσα στους ομήρους που παραμένουν αιχμάλωτοι, τουλάχιστον 33 απήχθησαν στο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής Supernova, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι. Μονάχα πέντε από αυτούς που αιχμαλωτίστηκαν από το φεστιβάλ απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, ανάμεσά τους και η Γαλλοϊσραηλινή Μία Σεμ.

Τουλάχιστον 10 είναι τα κιμπούτς που ακόμη «μετρούν» ομήρους. Στην πρώτη γραμμή το Νιρ Οζ, με 28 κάτοικοί του να παραμένουν αιχμάλωτοι (38 έχουν απελευθερωθεί), με το Μπεερί να «μετρά» τουλάχιστον 11 ομήρους, το Κφαρ Άζα έξι και το Νιρ Γιτζάκ τέσσερις.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This