Θα κάνει ζημιές: Ο Μαδούρο διέταξε την προσάρτηση της -πλούσιας σε πετρέλαιο- δυτικής Γουιάνας

Πώς φτάσαμε στην απόφαση Μαδούρο - Η ιστορία της Βενεζουέλας με το Εσεκίμπο και το παρασκήνιο

Must Read

Η πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή Εσεκίμπο, γίνεται νέα πολιτεία της Βενεζουέλας, σύμφωνα με διάταγμα του Νικολάς Μαδούρο. Διόρισε επίσης και επικεφαλής του νέου «κράτους» της Γουιάνα-Εσεκίμπο, μιας περιοχής πλούσια σε ορυκτά, που αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα της Γουιάνας και βρίσκεται κοντά σε μεγάλα υπεράκτια κοιτάσματα πετρελαίου.

Η προσάρτηση αποφασίστηκε σε πρόσφατο δημοψήφισμα στη Βενεζουέλα. Σε αυτό, φέρεται ότι το 95% των Βενεζουελανών υποστήριξε την κατάληψη του εδάφους.

Ο Μαδούρο υπέγραψε ένα «προεδρικό διάταγμα» για τη σύσταση της «Ύπατης Επιτροπής για την Άμυνα της Γουιάνα Εσεκίμπα». Αυτό περιλαμβάνει την έγκριση αδειών πετρελαίου, φυσικού αερίου και εξόρυξης στην περιοχή.

Ο Μαδούρο παρουσίασε ακόμα έναν νέο χάρτη της Βενεζουέλας στους νομοθέτες των πολιτειών, που περιλαμβάνει τα αμφισβητούμενα εδάφη, παραγγέλνοντας περαιτέρω απογραφή μεταξύ των κατοίκων της προσαρτημένης επικράτειας, στους οποίους θα δοθεί πλέον η ιθαγένεια της Βενεζουέλας.

Ζητήθηκε επίσης από τους νομοθέτες να συντάξουν νόμο που απαγορεύει την πρόσληψη οποιασδήποτε εταιρείας που έχει εργαστεί στο παρελθόν στα αμφισβητούμενα ύδατα της Γουιάνας. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σήμερα εκεί, θα κληθούν να εγκαταλείψουν την περιοχή εντός τριών μηνών.

Η αιωνόβια εδαφική διαμάχη μεταξύ της Γουιάνας και της Βενεζουέλας, έγινε ακόμα βαθύτερη με την ανακάλυψη πετρελαίου.

Ο Μαδούρο έδωσε επίσης εντολή στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA να δημιουργήσει ένα ειδικό τμήμα που ονομάζεται PDVSA Essequibo για τη διαχείριση των δραστηριοτήτων στην περιοχή, το οποίο πρέπει να ξεκινήσει αμέσως.

Πώς φτάσαμε στην απόφαση Μαδούρο – Η ιστορία και το παρασκήνιο

Η Βενεζουέλα ισχυρίζεται ότι ήταν θύμα μιας συνωμοσίας κλοπής γης το 1899, όταν η Γουιάνα ήταν βρετανική αποικία και διαιτητές από τη Βρετανία, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν τα σύνορα.

Κατά τη Βενεζουέλα, η περιοχή θεωρείται ιστορικά μέρος της επικράτειάς της από το 1777, όταν ήταν μέρος της ισπανικής αυτοκρατορίας, με τον ποταμό Εσεκίμπο να αποτελεί φυσικό όριο.

Οι ΗΠΑ εκπροσώπησαν τη Βενεζουέλα εν μέρει επειδή η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είχε διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Βρετανία. Οι αξιωματούχοι της Βενεζουέλας ισχυρίζονται ότι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι συνεργάστηκαν για να εξαπατήσουν τη χώρα τους από αυτή τη γη.

Υποστηρίζουν επίσης ότι μια συμφωνία μεταξύ της Βενεζουέλας, της Βρετανίας και της αποικίας της Βρετανικής Γουιάνας που υπογράφηκε το 1966 για την επίλυση της διαφοράς, ουσιαστικά ακύρωσε την αρχική διαιτησία.

Η Γουιάνα υποστηρίζει από την πλευρά της, ότι η αρχική συμφωνία είναι νόμιμη και δεσμευτική και ζήτησε από το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών το 2018 να την κρίνει ως τέτοια, αλλά μια απόφαση απέχει χρόνια.

Ρέει το πετρέλαιο

Το 2015, ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου ανοιχτά της ακτής του Essequibo από μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία της ExxonMobil, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον της Βενεζουέλας, της οποίας η δέσμευση να επιδιώξει την εδαφική διεκδίκηση είχε διακυμάνσεις με την πάροδο των ετών.

Η κοινοπραξία ξεκίνησε την άντληση πετρελαίου τον Δεκέμβριο του 2019, μετατρέποντας σε μεγάλο βαθμό την αγροτική Γουιάνα στην τέταρτη μεγαλύτερη υπεράκτια παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο.

Έκτοτε, η ExxonMobil έχει ξεκινήσει 63 έργα γεώτρησης, ανεβάζοντας την παραγωγή της Γουιάνας στα 600.000 βαρέλια την ημέρα (bpd).

Οι επιχειρήσεις αποφέρουν περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως για τη φτωχή χώρα των σχεδόν 800.000 ανθρώπων, που είδε την οικονομία της να αναπτύσσεται κατά σχεδόν 60% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η τρέχουσα ημερήσια παραγωγή βαρελιών, αναμένεται να φτάσει τα 800.000 βαρέλια τα επόμενα χρόνια, ενώ μέχρι το τέλος του 2027, υπολογίζεται να φτάσει τα 1,2 εκατομμύρια bpd (βαρέλια την ημέρα)!

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου της Γουιάνας κατευθύνονταν σε μεγάλο βαθμό προς την Ολλανδία και τον Παναμά τον περασμένο μήνα, με μεγάλο μέρος του πετρελαίου από τον Παναμά στη συνέχεια να επανεξάγεται στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, σύμφωνα με την S&P Global.

Τον Σεπτέμβριο, η Γουιάνα άνοιξε προσφορές για 14 επιπλέον υπεράκτια πετρελαϊκά μπλοκ διαθέσιμα για εξερεύνηση και ανάπτυξη, με έξι εταιρείες και ομίλους να υποβάλλουν προσφορές.

Μεταξύ αυτών ήταν η ExxonMobil, η οποία συνεργάστηκε ξανά με την αμερικανική Hess Corp και την China National Offshore Oil Corp, και η γαλλική Total Energies, η οποία συνεργάστηκε με εταιρείες στο Κατάρ και τη Μαλαισία.

Ενώ η βιομηχανία πετρελαίου της Γουιάνας ανθεί, η βιομηχανία της Βενεζουέλας έχει πέσει κατακόρυφα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το abcnews.

Η Βενεζουέλα έχει τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα αργού στον κόσμο, αλλά η πετρελαϊκή της βιομηχανία έχει ακρωτηριαστεί από χρόνια κακοδιαχείρισης και οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην κρατική εταιρεία πετρελαίου μετά την επανεκλογή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο το 2018, η οποία θεωρήθηκε ευρέως ως δόλια.

Η παραγωγή της Βενεζουέλας μειώθηκε σε λίγο περισσότερο από μια δεκαετία από 3 εκατομμύρια bpd σε 400.000, στο χαμηλότερο επίπεδο, ανακάμπτοντας ελαφρά στις 750.000 bpd σήμερα.

Το σήμερα

Η Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας δεν δημοσίευσε το κείμενο του νόμου που θα χρησιμοποιήσει για να προσπαθήσει να επιβάλει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος περί προσάρτησης.

Ωστόσο, μια μερίδα βουλευτών, συζήτησαν την Πέμπτη να απαγορευτεί σε τοπικές και ξένες εταιρείες να δραστηριοποιούνται στη Βενεζουέλα, εάν δραστηριοποιούνται επίσης στη Γουιάνα.

Πριν από το δημοψήφισμα της 3ης Δεκεμβρίου, οι κάτοικοι της Βενεζουέλας «βομβαρδίζονταν» για εβδομάδες με μουσική με θέμα το Essequibo, μαθήματα ιστορίας που μεταδίδονταν σε εθνική τηλεόραση, τοιχογραφίες, συγκεντρώσεις και χαμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό φαίνεται ότι απέτυχε.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι περίπου 10,5 εκατομμύρια άνθρωποι – λίγο περισσότερο από το ήμισυ των δικαιούχων ψηφοφόρων – ψήφισαν. Λέει ότι οι ψηφοφόροι ενέκριναν την απόρριψη «με κάθε τρόπο» των ορίων του 1899, μετατρέποντας το Εσεκίμπο σε πολιτεία, δίνοντας στους κατοίκους της περιοχής την υπηκοότητα της Βενεζουέλας και απορρίπτοντας τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου του ΟΗΕ για τη διαφορά.

Ωστόσο, δημοσιογράφοι του Associated Press και μάρτυρες στα εκλογικά κέντρα είπαν ότι οι μακριές ουρές, τυπικές για τις εκλογές στη Βενεζουέλα, δεν σχηματίστηκαν ποτέ.

Η διεθνής εταιρεία ασφαλείας Global Guardian αναμένει από τη Βενεζουέλα να αυξήσει σταδιακά τις εντάσεις και να φτάσει μέχρι και τη διεξαγωγή ναυτικών ασκήσεων κοντά στη Γουιάνα, δήλωσε ο Zev Faintuch, ανώτερος αναλυτής πληροφοριών στην εταιρεία.

«Μπορεί να δούμε ακόμη και κάποιο είδος πολύ μικρής κλίμακας, διασυνοριακής δραστηριότητας», είπε, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι οι δραστηριότητες θα κλιμακωθούν μέχρι να διεξαχθούν εκλογές στη Βενεζουέλα. «Το ενδιαφέρον του Μαδούρο είναι να επανεκλεγεί και να ρίξει λίγο περισσότερο από το πετρέλαιό του στις αγορές πετρελαίου».

Είπε ότι θα ήταν σχεδόν αδύνατο να εισβάλει σε ολόκληρη την περιοχή του Εσεκίμπο, η οποία είναι τεράστια, δεν έχει δρόμους και είναι αραιοκατοικημένη.

Ο αντιπρόεδρος της Γουιάνας Bharrat Jagdeo προέτρεψε την Πέμπτη τις πετρελαϊκές εταιρείες που έχουν παραχωρήσεις κοντά στην περιοχή Essequibo να αγνοήσουν τα σχόλια και τις ενέργειες του Μαδούρο και προειδοποίησε ότι η Γουιάνα θα λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο για να προστατεύσει την κυριαρχία της.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποίησε έκτακτη, κλειστή συνεδρίαση για το θέμα την Παρασκευή, καθώς παγκόσμιοι ηγέτες και διεθνείς οργανισμοί υποστήριξαν τη Γουιάνα.

Ξεχωριστά, μέλη ενός περιφερειακού εμπορικού μπλοκ γνωστού ως Caricom κάλεσαν επίσης μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών την Παρασκευή για να μιλήσουν για τη διαμάχη.

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών ανέφερε σε δήλωση ότι τα σύνορα του 1899 είναι «σε ισχύ και νομικά δεσμευτικά για όλα τα μέρη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση του Μαδούρο για «επιθετική στάση» και ότι «συνεχίζει να λαμβάνει και να προωθεί παράνομες ενέργειες κατά της Γουιάνας».

Η διεθνής κοινότητα εκφράζει μεν την ανησυχία της για τις αυξανόμενες εντάσεις, αλλά οι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πλήρους σύγκρουσης.

Άλλωστε, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τον μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο εφοδιασμό τους σε πετρέλαιο και έχουν κάθε συμφέρον να διατηρήσουν την ειρήνη στην περιοχή.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This