Προκλητικός ξανά ο Γκιουλέρ: Μόνη λύση τα δύο κράτη στην Κύπρο – «Εποικοδομητική» η τουρκική στάση στην Αθήνα

Must Read

Την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό επανέλαβε στην ολομέλεια της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε, «η καταγραφή της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού είναι ένα απαραίτητο ζήτημα», ενώ πρόσθεσε πως «η μόνη και οριστική λύση βασίζεται στο γεγονός ότι στο νησί υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί, όπως έχει αρχίσει να εκφράζεται ξεκάθαρα στη διεθνή κοινότητα».

Ο Γκιουλέρ χαρακτήρισε «προτεραιότητα» για την Τουρκία την επίλυση του Κυπριακού «το συντομότερο δυνατό», αλλά «με τρόπο που να εγγυάται τα νόμιμα συμφέροντα και την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού. Σε αυτό το πλαίσιο, η καταχώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού είναι ένα απαραίτητο ζήτημα».

Αναφερόμενος προς τους «συνομιλητές», όπως είπε χαρακτηριστικά, εννοώντας Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία, ο Τούρκος Υπουργός ήταν θρασύς και προκλητικός:

«Σας καλούμε να αφήσετε κατά μέρος τις παρωχημένες, κατεστημένες και προκλητικές συζητήσεις και να προσεγγίσετε το θέμα με εύλογο και λογικό τρόπο, σύμφωνα με ιστορικά και επίκαιρα δεδομένα. Να υποστηρίξουμε τα νόμιμα συμφέροντα των Κυπρίων αδελφών μας υπό οποιεσδήποτε συνθήκες σε αυτό το θέμα, που είναι το εθνικό μας ζήτημα. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία του νησιού σύμφωνα με τις Συνθήκες Εγγύησης και Συμμαχίας».

Σχολιάζοντας την πρόσφατη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, ο Γκιουλέρ παρουσίασε τη δική του εκδοχή:

«Στοχεύουμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία με σχέσεις καλής γειτονίας, διάλογο και θετική ατζέντα στο πλαίσιο της Διακήρυξης της Αθήνας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για να διατηρήσουμε αυτήν τη θετική ατμόσφαιρα με την Ελλάδα μέσω συνομιλιών και συναντήσεων σε ανώτατο επίπεδο».

Συμπλήρωσε ότι Τουρκία έδειξε…. εποικοδομητική στάση και πως αυτή η στάση βρήκε ανταπόκριση στην Αθήνα…

«Στόχος μας είναι να επιλύσουμε τα προβλήματά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και στο πνεύμα της Συμμαχίας, αλλά δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να θέσουμε σε κίνδυνο τα εθνικά μας δικαιώματα και συμφέροντα ενόσω προσπαθούμε να βρούμε μια ειρηνική λύση. Χαιρετίζουμε με ικανοποίηση το γεγονός ότι βρήκε ανταπόκριση η εποικοδομητική στάση που επιδείξαμε κατά τις συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε με τους συνομιλητές μας στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου μας στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This