Στην Αίγυπτο πρόκειται να πάει σήμερα ο Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτης της Χαμάς, για συνομιλίες με τον επικεφαλής της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών, τον Αμπάς Καμάλ, πιθανότατα με σκοπό να διαπραγματευτεί νέα κατάπαυση του πυρός, την ώρα που το Ισραήλ δηλώνει διατεθειμένο να αποδεχθεί νέα παύση των επιχειρήσεων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων.
Μετά την ανακωχή στα τέλη Νοεμβρίου που επέτρεψε να απελευθερωθούν 105 όμηροι της Χαμάς και να βγουν 240 Παλαιστίνιοι από ισραηλινές φυλακές, οι δύο πλευρές δείχνουν να επιδιώκουν και δεύτερη κατάπαυση πυρός.
Ο ηγέτης της Χαμάς σκοπεύει να τονίσει πως η οργάνωση απαιτεί να «σταματήσει η επίθεση και ο πόλεμος για να προετοιμαστεί συμφωνία απελευθέρωσης (παλαιστίνιων) φυλακισμένων και να τερματιστεί η πολιορκία που επιβάλλεται στη Λωρίδα της Γάζας», εξήγησε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο ισλαμιστικό κίνημα, στην εξουσία στη Γάζα από το 2007.
«Το Ισραήλ είναι έτοιμο για νέα ανθρωπιστική παύση»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ισραήλ, ο Ισαάκ Χέρτσογκ, δήλωσε χθες πως «το Ισραήλ είναι έτοιμο για νέα ανθρωπιστική παύση και επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια για να επιτραπεί η απελευθέρωση ομήρων».
Κατά τη διάρκεια συνάντησης με οικογένειες ομήρων χθες, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επέμεινε στο ότι πρόσφατα έστειλε «δυο φορές τον αρχηγό της Μοσάντ στην Ευρώπη για να προωθήσει διαδικασία απελευθέρωσης». «Καθήκον μας είναι να τους φέρουμε όλους πίσω», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, το Ισραήλ πρότεινε μέσω Κατάρ νέα παύση τουλάχιστον μιας εβδομάδας και σε αντάλλαγμα την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων.
Ανθρωπιστική κρίση
Την ίδια ώρα η Γάζα βιώνει ολοένα πιο βαθιά ανθρωπιστική κρίση. Τα περισσότερα νοσοκομεία της είναι εκτός λειτουργίας, ενώ περίπου 1,9 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή το 85% των κατοίκων της, υπέστησαν βίαιο εκτοπισμό.
Σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο μισός πληθυσμός της είναι αντιμέτωπος με ακραίο ή οξύ λιμό και το 90% στερείται συχνά την τροφή για τουλάχιστον ένα 24ωρο.
Παρά το γεγονός ότι φορτηγά με βοήθεια και εμπορεύματα μπήκαν και χθες στο θύλακα, η ποσότητα τους κάθε άλλο παρά επαρκεί για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες του πληθυσμού. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως μόλις το 10% της απαιτούμενης ποσότητας τροφίμων έχει μπει στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες 70 ημέρες, σύμφωνα με την έκθεση.
«Χωρίς πόσιμο νερό, τρόφιμα και υγειονομικές εγκαταστάσεις, που θα μπορούσε να φέρει μόνο η κήρυξη ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός, οι θάνατοι παιδιών εξαιτίας ασθενειών δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν αυτούς εξαιτίας των βομβαρδισμών», προειδοποίησε χθες εκπρόσωπος της UNICEF.
«Δεν ξέρουμε πού να πάμε. Σήμερα δεν υπάρχουν ούτε νερό, ούτε τρόφιμα, δεν υπάρχει τίποτα», δήλωσε χθες ο Νιζάρ Σαχίν, έφηβος περίπου 15 χρονών. Στη Ντέιρ αλ Μπάλα, στο κεντρικό τμήμα της παλαιστινιακής περιοχής υπό πολιορκία, ο Γιούσεφ Τζουρνί βρίσκεται σε απελπισία αφού τα ράφια όσων καταστημάτων τροφίμων λειτουργούν ακόμη είναι άδεια. «Αν ο πόλεμος συνεχιστεί δεν θα βρίσκουμε τίποτα, ούτε κόκκο αλευριού», είπε.