Χιλή: Ζητούν δικαιοσύνη οι τυφλοί διαδηλωτές που έχασαν τα μάτια τους από πλαστικές σφαίρες (video)

Must Read

Με καζάνι που βράζει μοιάζει η Χιλή και τίποτα δεν φαίνεται ικανό στην παρούσα φάση να εκτονώσει την κατάσταση. Πλήθος πολιτών διαμαρτυρήθηκε μπροστά στο προεδρικό μέγαρο Λα Μονέδα μετά τον τραυματισμό τους στα μάτια εξαιτίας της αστυνομικής καταστολής.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τον πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα να «αναλάβει την ευθύνη» για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από τις 18 Οκτωβρίου, οπότε ξεκίνησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, σχεδόν 300 άνθρωποι έχασαν την όρασή τους κυρίως εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης πλαστικών σφαιρών. «Ζώντας στη Χιλή μέχρι να χάσεις τα μάτια σου» έγραφε ένα πλακάτ που κρατούσε νεαρή. Την τελευταία κινητοποίηση διοργάνωσε η Μάρτα Βαλδές Ρεκαμπάρεν, ο 17χρονος γιος της οποίας έμεινε σχεδόν τυφλός όταν τον χτύπησε δακρυγόνο την πρώτη ημέρα της εξέγερσης.

Διαμαρτυρίες επί πέντε εβδομάδες

«Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην ατιμωρησία του 1973» λέει η ίδια, αναφερόμενη στη χρονιά που ο στρατηγός Αουγκούστο Πινοσέτ ηγήθηκε του πραξικοπήματος στη Χιλή. Επί πέντε και πλέον εβδομάδες, ειρηνικές διαδηλώσεις και επεισόδια με την αστυνομία καταγράφονται καθημερινά σε όλη τη χώρα, με τους πολίτες να εκφράζουν την οργή τους για τους χαμηλούς μισθούς, το υψηλό κόστος ζωής και τις κοινωνικές ανισότητες.

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, πάνω από 13.000 έχουν τραυματιστεί και 25.000 έχουν προσαχθεί ή συλληφθεί. Ο Χιλιανός πρόεδρος σκληραίνει, εντούτοις, εκ νέου τη στάση του. Όπως χαρακτηριστικά είπε, η αστυνομία είναι αντιμέτωπη με έναν «ισχυρό και αδυσώπητο εχθρό, που δρα με απεριόριστη μοχθηρία». Προέτρεψε δε τους νεοσυλλέκτους σε αστυνομική σχολή που επισκέφθηκε να ενεργούν «χωρίς δισταγμούς και ημίμετρα».

Δείτε επίσης: Βρέθηκε βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο αεροδρόμιο Schönefeld του Βερολίνου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This