Το βρόμικο μυστικό της βιομηχανίας των μικροτσίπ

Must Read

Στην παρασκηνιακή στήλη Brussels Playbook του Politico αναφέρεται ότι το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενισχύσει την παραγωγή ημιαγωγών, θα συγκρουστεί με την απόφασή της να καταργήσει σταδιακά τα επικίνδυνα χημικά, προειδοποιούν η βιομηχανία και οι ειδικοί.

Τα PFAS («Forever chemicals») χρησιμοποιούνται ευρέως στην κατασκευή μικροτσίπ, κυρίως λόγω των ιδιοτήτων που τους δίνουν το όνομά τους: διαρκούν πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, θέτοντας κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον.

Τα PFAS είναι ανθεκτικά στο νερό, το λίπος και τη θερμότητα και βρίσκονται σε μια σειρά από καθημερινά προϊόντα, όπως συσκευασίες τροφίμων, ρούχα, καλλυντικά και χαρτί υγείας και άλλα.

Νωρίτερα φέτος, οι χώρες της ΕΕ πρότειναν την πολύ σταδιακή κατάργησή τους. Ωστόσο, η βιομηχανία μικροτσίπ προειδοποίησε ότι αυτό δημιουργεί «υπαρξιακά προβλήματα».

Η οριστική απαγόρευση των χημικών προϊόντων θα εμποδίσει τους στόχους που κατοχυρώνονται στην ευρωπαϊκή στρατηγική «ψηφιακής δεκαετίας» που στοχεύει να φτάσει το 20% του μεριδίου αγοράς στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας ημιαγωγών μέχρι το 2030, υποστήριξε η βιομηχανία.

Η ΕΕ προτείνει ήδη τη χορήγηση παρέκκλισης στη βιομηχανία τσιπ για 12 χρόνια προτού αρχίσουν και αυτές να καθαρίζουν τα PFAS. Ο κλάδος υποστηρίζει ότι η περίοδος χάριτος δεν είναι αρκετή, ενώ οι ακτιβιστές λένε ότι είναι πάρα πολύ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This