«Μαύρα» Χριστούγεννα στη Μέση Ανατολή, με τους νεκρούς να αυξάνονται κατά πολύ μέσα σε μόλις λίγες ώρες. Η σφαγή δεν σταμάτησε ούτε τις Άγιες αυτές ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας.
Κλιμακώνει την επίθεση το Ισραήλ
Οι ανελέητοι βομβαρδισμοί αφήνουν μόνο νεκρούς και τραυματίες στο πέρασμα τους, την ώρα που οι εκτοπισμένοι άμαχοι Παλαιστίνιοι υποφέρουν ήδη από την έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων. Στο βαρύ αυτό κλίμα έρχεται να προστεθούν και οι τραγικές διαθέσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου για κλιμάκωση των επιχειρήσεων, χωρίς να φαίνεται κανένα «φως» στο τούνελ. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ προειδοποίησε πως δεν θα υπάρξει ειρήνη μέχρι η Λωρίδα της Γάζας να «αποστρατιωτικοποιηθεί» και να «αποριζοσπαστικοποιηθεί» η παλαιστινιακή κοινωνία, ενώ διεμήνυσε πως θα ενταθούν οι επιχειρήσεις, που ήδη έχουν κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες. Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να σιγήσουν τα όπλα, δεν διαφαίνεται καμία ανάπαυλα, έπειτα από δύο και πλέον μήνες πολέμου και επιχειρήσεων του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζα. «Δεν θα σταματήσουμε θα εντείνουμε τις μάχες τις ημέρες που έρχονται. Αυτός θα είναι μακρύς πόλεμος», το νέο μήνυμα του Νετανιάχου, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε σε στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας. Από τις στήλες των άρθρων γνώμης της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, ο ισραηλινός πρωθυπουργός όρισε τρία «προαπαιτούμενα» για να υπάρξει ειρήνη. «Η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί, η Γάζα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί και η παλαιστινιακή κοινωνία πρέπει να αποριζοσπαστικοποιηθεί», απαρίθμησε. Η αποτροπή της διακίνησης όπλων θα «απαιτήσει να δημιουργηθεί προσωρινή ζώνη ασφαλείας στην περίμετρο της Γάζας», ανέφερε ακόμη ο Νετανιάχου, που αποκλείει την ανάθεση της διακυβέρνησης του θυλάκα στην Παλαιστινιακή Αρχή, στην οποία προσάπτει πως «χρηματοδοτεί και εξυμνεί την τρομοκρατία» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. «Για το εγγύς μέλλον, το Ισραήλ θα αναλάβει την κύρια ευθύνη για την ασφάλεια στη Γάζα» τόνισε, από όπου αποσύρθηκε μονομερώς το 2005, έπειτα από 38 χρόνια κατοχής. Κατά την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ο Νετανιάχου δήλωσε επίσης διατεθειμένος να ενθαρρύνει την εθελοντική μετανάστευση των Παλαιστινίων εκτός της Λωρίδας της Γάζας. Το «πρόβλημα», είπε σε κοινοβουλευτικούς του κόμματός του, του Λικούντ, «δεν είναι αν πρέπει να επιτρέψουμε την έξοδο, αλλά αν θα βρεθεί χώρα διατεθειμένη να απορροφήσει» τον πληθυσμό που θα φύγει, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Χααρέτς. Η Χαμάς αντέδρασε χαρακτηρίζοντας «γελοίο σχέδιο» τη δήλωση αυτή.
Οι Παλαιστίνιοι, τόνισε, «αρνούνται να απελαθούν και να εκτοπιστούν», δεν πρόκειται να δεχθούν «την εξορία» και «δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να παραμείνουν στη γη μας», τόνισε σε ανακοίνωσή της σε εξοργισμένο τόνο. Κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, 20.674 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ οι τραυματίες είναι σχεδόν 55.000. Η επίθεση, η πιο πολύνεκρη που έχει εξαπολυθεί ποτέ από το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, εξαπολύθηκε έπειτα από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας με κάπου 1.140 νεκρούς (σύμφωνα με το Ισραήλ), που ήταν η πιο πολύνεκρη από καταβολής κράτους το 1948. Η Χαμάς απήγαγε επίσης κάπου 250 ανθρώπους εκείνη την ημέρα, πάνω από 120 εκ των οποίων παραμένουν σε αιχμαλωσία στον παλαιστινιακό θύλακο. Το Ισραήλ με τις επιχειρήσεις του ανάγκασε 1,9 εκατομμύρια κατοίκους της μικρής περιοχής όπου κυβερνά η Χαμάς από το 2007 —με άλλα λόγια το 85% του πληθυσμού— να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Πλήγματα από τις ΗΠΑ στο Ιράκ
Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ εξαπέλυσαν πλήγματα στο Ιράκ εναντίον εγκαταστάσεων φιλοϊρανικών ενόπλων κινημάτων, σε αντίποινα για επίθεση με drone νωρίτερα που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν «τρεις αμερικανοί στρατιωτικοί», ο ένας από τους οποίους βρίσκεται σε «κρίσιμη» κατάσταση, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου του Πενταγώνου. Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν θέσεις της παράταξης Κατάεμπ Χεζμπολά («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού»), μέλος της συμμαχίας των Χασντ ας Σάαμπι («Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης»),η οποία είναι ενταγμένη στις ιρακινές τακτικές δυνάμεις. Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν τόνισε στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων πως «προσεύχεται» για τους τρεις «γενναίους Αμερικανούς που τραυματίστηκαν» στην επίθεση. Εν μέσω ανησυχιών για περιφερειακή ανάφλεξη εξαιτίας του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, από τα μέσα Οκτωβρίου έχουν εξαπολυθεί πάνω από 100 επιθέσεις με ρουκέτες ή drones εναντίον δυνάμεων των ΗΠΑ και του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού στην ιρακινή και στη συριακή επικράτεια. Την ευθύνη για τις περισσότερες ανέλαβε η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», που θεωρείται πως αντιπροσωπεύει φιλοϊρανικές ένοπλες ομάδες, συνιστώσες των Χασντ ας Σάαμπι («Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης»), συμμαχίας επισήμως ενταγμένης στις ιρακινές τακτικές δυνάμεις. Μέρος των Χασντ είναι και η Κατάεμπ Χεζμπολά. Η Ουάσιγκτον διατηρεί ανεπτυγμένους κάπου 900 στρατιωτικούς στη Συρία κι άλλους σχεδόν 2.500 στο Ιράκ στο πλαίσιο της δράσης εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) από διεθνή συνασπισμό που συγκροτήθηκε το 2014.
Διαβάστε ακόμα:
Ελληνική σημαία σε κράνος Ισραηλινού στρατιώτη
Άγρια γιούχα σε Νετανιάχου από συγγενείς ομήρων