Κλιμακώνονται οι επιθέσεις στην Λωρίδα της Γάζας – Το «μήνυμα» Νετανιάχου και η διπλωματία της βοήθειας

«Λέμε στους τρομοκράτες της Χαμάς: σας βλέπουμε, ερχόμαστε....»

Must Read

Δεν έχει τέλος το αιματοκύλισμα στην Λωρίδα της Γάζας, με τον ισραηλινό στρατό να πολλαπλασιάζει σήμερα τα πλήγματά του, παρά τις ολοένα πιο έντονες ανησυχίες για την ανθρωπιστική κατάσταση.

Στον παλαιστινιακό θύλακο «οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εμπλέκονται σε μάχες στη Χαν Γιούνις (νότια), καθώς επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους στο κεντρικό του τμήμα», είπε χθες βράδυ ο εκπρόσωπός τους Ντανιέλ Χαγκαρί. Στο πλαίσιο αυτό διατάχθηκε η απομάκρυνση των αμάχων από τον καταυλισμό αλ Μπουρέιτζ και τα περίχωρά του. Κάποιοι ήδη έφθασαν στη Ράφα, με αποσκευές στις οροφές αυτοκινήτων, ενώ την ίδια ώρα πτώματα Παλαιστινίων μεταφέρθηκαν με φορτηγό στη Ράφα όπου θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Παραλάβαμε (…) μεγάλο αριθμό μαρτύρων. Κάποια ήταν ακέραια πτώματα, σε άλλες περιπτώσεις ήταν ανθρώπινα υπολείμματα», δήλωσε ο Μαρουάν αλ Χαμς, επικεφαλής επιτροπής αντιμετώπισης της κατάστασης υγειονομικής έκτακτης ανάγκης στη Ράφα.

Την ίδια ώρα, οι ευρύτερες διαστάσεις που λαμβάνει η σύρραξη αποδεικνύονται από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως αναχαίτισαν στην Ερυθρά Θάλασσα drones και πυραύλους που εκτόξευσαν οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που απειλούν ισραηλινά συμφέροντα σε ένδειξη «υποστήριξης» στους Γαζαίους.

 

«Σας βλέπουμε»

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε πως η δράστη του στρατού του στη Λωρίδα της Γάζας θα «ενταθεί». «Λέμε στους τρομοκράτες της Χαμάς: σας βλέπουμε, ερχόμαστε (…) θα εντείνουμε τις μάχες στη νότια Γάζα και αλλού», είπε μετά την επίσκεψή του στην ισραηλινή υπηρεσία διαστήματος.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου, ο στρατηγός Χερτσί Χαλεβί, προειδοποίησε πως οι επιχειρήσεις ίσως κρατήσουν «πολλούς μήνες ακόμη», καθώς «οι στόχοι αυτού του πολέμου δεν είναι εύκολο να επιτευχθούν».

 

Διπλωματία της βοήθειας

Χθες, ο ΟΗΕ ονόμασε απερχόμενη ολλανδή υπουργό, τη Σίγκριντ Κάαχ, συντονίστρια για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, ο ΠΟΥ υπογραμμίζει πως ο όγκος της βοήθειας που φθάνει στον θύλακο παραμένει πολύ κατώτερος των αναγκών.

Η διπλωματία της Γαλλίας τόνισε χθες βράδυ πως είναι «ανήσυχη» για την κλιμάκωση και την παράταση των μαχών και κάλεσε «σθεναρά» να κηρυχθεί «άμεση ανακωχή που θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός».

Ο εμίρης του Κατάρ, ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, η χώρα του οποίου διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή και είχε σημαντική συμβολή στην ανακωχή που συμφωνήθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα, συζήτησε χθες βράδυ με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την κατάσταση. Οι δυο ηγέτες συζήτησαν τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για να «ηρεμήσει η κατάσταση και να φθάσουμε σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός», ανέφερε η διπλωματία του Κατάρ σε ανακοίνωσή της.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα, ο ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τον σύμβουλο εθνικής προεδρίας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This