Ανάφλεξη στη Βηρυτό: Απειλές εκτοξεύουν Ιράν και Χεζμπολάχ – Έτοιμο για «κάθε σενάριο» το Ισραήλ

Πάνω από 23.300 νεκροί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου. Κόσμος τρέχει σε πανικό μεταφέροντας τραυματίες μετά από πλήγμα στον καταυλισμό Νουσειράτ

Must Read

Με βομβαρδισμούς κατά του Ισραήλ απαντά η Χεζμπολάχ στον θάνατο του Σαλέχ Αλ Αρούρι, υπαρχηγού της Χαμάς και ακόμα δύο ηγετικών στελεχών της οργάνωσης.

Με τους ομήρους συνδέει τα αντίποινα η Χαμάς

Το Ισραήλ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται για επίθεση σε βάρος του Λιβάνου, ωστόσο ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, όπως η Jerusalem Post περιγράφουν την δολοφονία ως «γεγονός που αλλάζει το παιχνίδι και σημαίνει τέλος εποχής για τη Χαμάς». Την ίδια ώρα, η Χαμάς διαμηνύει ότι σταματά, κάθε συνομιλία για απελευθέρωση ομήρων. Το Ισραήλ κάνει λόγο για «χειρουργικό πλήγμα με επτά νεκρούς κατά της ηγεσίας της Χαμάς στη νότια Βηρυτό», χωρίς να γίνεται λόγος για ανάληψη ευθύνης. 

 

 

Να αποφύγει την κλιμάκωση με τον Λίβανο καλεί το Ισραήλ ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ο Λίβανος  προσφεύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για παραβίαση της εθνικής του κυριαρχίας. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Abdallah Bou Habib, δήλωσε στο BBC ότι η κυβέρνησή του συνομιλεί με τη Χεζμπολάχ ενώ διακυβεύεται «αν θα απαντήσουν ή όχι». Η Χεζμπολάχ ήδη προειδοποίησε το Ισραήλ, για σκληρά αντίποινα. Παράλληλα εντείνεται η ανησυχία για ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, καθώς απειλές εξαπολύει και το Ιράν ενώ καθυστερεί η επίσκεψη του Αντονι Μπλίνκεν στην περιοχή, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Για τεράστια έκρηξη που άφησε μόνο διασκορπισμένα μέλη, μιλούν αυτόπτες μάρτυρες στη Βηρυτό. Το πλήγμα που προκάλεσε το θάνατο του Σαλέχ Αλ Αρούρι, έγινε με μη επανδρωμένο αεροσκάφος με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου να κατηγορεί το Ισραήλ. Το ίδιο ισχυρίζονται Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN, όμως ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δεν το επιβεβαιώνει. Και σπεύδει να σημειώσει ότι όποιος το έκανε δεν είχε στόχο το Λίβανο. «Μπορούμε να κάνουμε εικασίες αν θέλετε, αλλά να είμαστε ξεκάθαροι. Το Ισραήλ δεν ανέλαβε την ευθύνη. Όποιος το έκανε δεν έκανε επίθεση στο λιβανέζικο κράτος, ούτε επίθεση στην τρομοκρατική οργάνωση της Χεζμπολάχ. Όποιος το έκανε εξαπέλυσε επίθεση κατά της Χαμάς, είναι ξεκάθαρο«, τόνισε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Μαρκ Ρεγκέβ. Ο θάνατος του 57χρονου Αρούρι, προκαλεί τεράστια ανησυχία γιαευρύτερη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, καθώς έγινε σε λιβανέζικο έδαφος. Λίγες ώρες μετά την επίθεση, η Χεζμπολάχ, εξαπέλυσε επίθεση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, τραυματίζοντας δύο στρατιώτες. Ο Αρούρι ήταν εξέχων στέλεχος της Χαμάς, δεξί χέρι του Ισμαήλ Χανίγιε και υπεύθυνος για τη δράση της Χαμάς στη Δυτική Όχθη. Βρισκόταν στον Λίβανο ως σύνδεσμος της Χαμάς με την Χεζμπολάχ, ενώ ήταν εκείνος που συνδεόταν περισσότερο με την ηγεσία του Ιράν.

 

 

Πρόκειται ουσιαστικά για τη δεύτερη μεγαλύτερη δολοφονία υψηλόβαθμου στελέχους της οργάνωσης μετά τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, του Αχμέντ Γιασίν, το 2004. Στο άκουσμα του θανάτου του υποστηρικτές της Χαμάς βγήκαν στους δρόμους στη Δυτική Όχθη. Φωνάζοντας το όνομά του ρυθμικά, αλλά και συνθήματα κατά του Ισράηλ.

Την ίδια ώρα, στη Γάζα, οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίζονται. Κόσμος τρέχει σε πανικό μεταφέροντας τραυματίες μετά από πλήγμα στον καταυλισμό Νουσειράτ, το κέντρο του θύλακα. Αλλά και στην Χαν Γιούνις, όπου σύμφωνα με το Iσραήλ επλήγησαν στόχοι της Χαμάς. Κι ενώ οι νεκροί και οι τραυματίες αυξάνονται δραματικά, ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγράφουν το δράμα όσων βρίσκονται μέσα στη Λωρίδα της Γάζας. Στους πρόχειρους καταυλισμούς παιδιά κάνουν ουρές για να πάρουν έστω και λίγο φαγητό, ενώ η καταστροφή ακόμη και σε νοσοκομεία είναι απερίγραπτη. 

 

Πάνω από 23.300 νεκροί από την έναρξη του πολέμου

Το υπουργείο Υγείας της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα πως οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 22.313 ανθρώπους από την αρχή του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου. Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται 128 άνθρωποι οι οποίοι σκοτώθηκαν μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, διευκρίνισε το υπουργείο, το οποίο έκανε ακόμη λόγο για 57.296 τραυματίες από τις 7 Οκτωβρίου, από τους οποίους οι 261 τραυματίσθηκαν μέσα στις τελευταίες 24 ώρες.

Διαβάστε ακόμα:

Τύμπανα πολέμου στην Ερυθρά Θάλασσα: Επικίνδυνη κλιμάκωση μετά τη δολοφονία του ανώτατου αξιωματικού της Χαμάς 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This