Δίχως τέλος το σφυροκόπημα στη Γάζα: Συνεχίζονται οι ανελέητοι βομβαρδισμοί

Σε διπλωματικό μαραθώνιο ο Μπλίνκεν

Must Read

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία σφυροκοπεί τη νότια Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει στην Αίγυπτο την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, με σκοπό να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση του πολέμου ΙσραήλΧαμάς.

Παράλληλα με τις μάχες και τις διπλωματικές προσπάθειες, το Ισραήλ θα βρεθεί από σήμερα αντιμέτωπο ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) με κατηγορίες για «γενοκτονία» εξαιτίας της επίθεσής του στη Λωρίδα της Γάζας, με πρωτοβουλία της Νότιας Αφρικής. Ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ τις χαρακτήρισε «παράλογες». Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία προχώρησε σε νέα σφοδρά πλήγματα στη Χαν Γιούνις, την κυριότερη πόλη στο νότιο τμήμα της Γάζας, που έχει μετατραπεί στο επίκεντρο των εχθροπραξιών τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, τουλάχιστον 7 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 25 τραυματίστηκαν. Αργά χθες το απόγευμα η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε τον θάνατο έξι ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων μελών πληρώματος ασθενοφόρου, σε πλήγμα εναντίον ενός από τα οχήματά της στο κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου, που απέδωσε στον ισραηλινό στρατό. «Διεξάγονται μάχες υπόγεια, υπέργεια, είναι περιοχή πολύ περίπλοκη, με εχθρό που προετοίμαζε την άμυνά του για πάρα πολύ καιρό και με τρόπο πολύ οργανωμένο», είπε χθες ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του Ισραήλ Χερτσί Χαλεβί κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

 

Οι διεθνείς οργανισμοί συνεχίζουν να προειδοποιούν πως στη Λωρίδα της Γάζας εκτυλίσσεται καταστροφή από την σκοπιά της δημόσιας υγείας, καθώς το 85% του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί και η ανθρωπιστική βοήθεια εξακολουθεί να φθάνει με το σταγονόμετρο. Η διανομή βοήθειας είναι αντιμέτωπη με «σχεδόν ανυπέρβλητα» εμπόδια, τόνισε χθες ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους. Στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι εξαιτίας των μαχών, ο Ζακί Σαχίν, συνταξιούχος γιατρός, μεταμόρφωσε το ιατρείο του σε τμήμα επειγόντων περιστατικών. «Τη νύχτα, μένουμε ενίοτε ως τις 23:00 ή μετά τα μεσάνυχτα, όταν έχουν κλείσει όλα», καθώς «είναι αδύνατο να επιβιβαστεί κάποιος σε αυτοκίνητο ή να φθάσει σε νοσοκομείο. Προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες σε τραυματίες και μπορούν να πάνε σε νοσοκομείο την επομένη (…) Η ιδέα μου ήρθε αυτή την περίοδο (του πολέμου), που ελπίζω πως θα τελειώσει σύντομα», εξήγησε. Ο πόλεμος ξέσπασε όταν εξαπολύθηκε την 7η Οκτωβρίου άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν κάπου 1.140 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ανακοινώσεις των ισραηλινών αρχών. Σε αντίποινα, η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας κι εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 23.357 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που δημοσιοποιήθηκε χθες Τετάρτη. Με άλλα λόγια, τα θύματα είναι περίπου το 1% του πληθυσμού του παλαιστινιακού θυλάκου. Άλλοι 59.400 και πλέον τραυματίστηκαν.

Παρά τις διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες, τίποτα δεν μοιάζει να μπορεί να βάλει τέλος σ’ αυτόν τον πόλεμο, που αυτή την εβδομάδα εισήλθε στον τέταρτο μήνα του. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, η χώρα του οποίου είναι ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, προσπαθεί να αποτρέψει την εξάπλωση του πολέμου στην περιοχή, όπου η Χαμάς έχει πολλούς συμμάχους, ένοπλες οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν στον Λίβανο, στη Συρία, στο Ιράκ και στην Υεμένη. Στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, οι ανταλλαγές πυρών με τη λιβανική Χεζμπολά είναι καθημερινές από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου. Η έντασή τους κλιμακώθηκε έπειτα από το αποδιδόμενο στο Ισραήλ αεροπορικό πλήγμα της 2ης Ιανουαρίου σε νότιο προάστιο της Βηρυτού στο οποίο σκοτώθηκε ο υπαρχηγός της Χαμάς, ο Σάλεχ αλ Αρούρι«Αφού πολεμήσαμε στη Γάζα ξέρουμε πώς να το κάνουμε και στον Λίβανο αν πρέπει», διεμήνυσε ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου Χαλεβί. Παράλληλα, βρετανικό και αμερικανικά πλοία και μαχητικά κατέρριψαν προχθές Τρίτη το βράδυ 18 drones και τρεις πυραύλους που εξαπέλυσαν οι Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, προχωρώντας σε «περίπλοκη» επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι υεμενίτες αντάρτες, που θέλουν να μειωθεί η κίνηση των πλοίων σε αυτή τη θαλάσσια οδό σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This