Η Τουρκία «άναψε πράσινο» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Οι Ούγγροι απέμειναν μόνοι τους να αντιστέκονται...

Must Read

Όπως αναμενόταν, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε, τελικά, την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με την Τουρκία να δίνει και επίσημα το «πράσινο φως», μετά την ολοκλήρωση της σημερινής κρίσιμης ψηφοφορίας.

Ειδικότερα, η έγκριση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την  την Ολομέλεια της τουρκικής Εθνοσυνέλευση ήρθε με 287 «ναι», 55 «όχι» και 4 άκυρα. Κατόπιν έγκρισης από την Εθνοσυνέλευση, το συγκεκριμένο πρωτόκολλο θα λάβει την τελική υπογραφή από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατ’ αυτόν τον τρόπο θα βάλει οριστικό τέλος στους 20 μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ Άγκυρας και Στοκχόλμης.

Ο βασικός σύμμαχος του Τούρκου προέδρου, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, χάρη στον οποίο ο αρχηγός του κράτους απέσπασε πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση στις περασμένες εκλογές, διαβεβαίωσε ότι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν υπέρ της ένταξης, προμηνύοντας το πολυπόθητο για τους Σκανδιναβούς τελικό αποτέλεσμα.

Πληροφορούμενος τα χαρμόσυνα νέα, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, σχολίασε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X πως «σήμερα βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνουμε πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ».

Η Σουηδία ανακοίνωσε τον Μάιο του 2022, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την υποψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ταυτόχρονα με τη Φινλανδία, η οποία τον Απρίλιο έγινε το 31ο μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας. Προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις του Ερντογάν, η Σουηδία προχώρησε σε τροποποιήσεις στο Σύνταγμά της και υιοθέτησε έναν νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, καθώς η Άγκυρα κατηγορούσε τη Στοκχόλμη ότι προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές που είχαν καταφύγει στο έδαφός της, τούς οποίους οι Τούρκοι χαρακτηρίζουν «τρομοκράτες».

Μετά την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, η Ουγγαρία είναι, πλέον, η μοναδική χώρα που εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο για την επίτευξη του εν λόγω στόχου από τους Σκανδιναβούς.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This