Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Γάζα: Στην Αίγυπτο μεταβαίνει ο ηγέτης της Χαμάς

ΟΗΕ: Η Λωρίδα της Γάζας πλέον είναι «μη κατοικήσιμη»

Must Read

Τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας περιγράφει σε έκθεσή του ο ΟΗΕ, καθώς όπως αναφέρει τα μισά και πλέον από τα κτίρια στην περιοχή έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί εντελώς. Μάλιστα, και ο παλαιστινιακός θύλακας πλέον είναι «μη κατοικήσιμος». 

Θα χρειαστεί να δαπανηθούν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να γίνει ξανά το στενό κομμάτι γης βιώσιμο, τονίζεται σε προκαταρκτική έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (CNUCED στα γαλλικά, UNCTAD στα αγγλικά). Ερευνητές της υπηρεσίας αποτίμησαν το εύρος των καταστροφών βασιζόμενοι κυρίως σε δορυφορικές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, συγκρίνοντας τις εικόνες πριν από την 7η Οκτωβρίου με αυτές μετά — αφού το Ισραήλ άρχισε να σφυροκοπεί ακατάπαυστα τη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στην επικράτειά του. Η συγκέντρωση δεδομένων για την έκθεση σταμάτησε στα τέλη Νοεμβρίου, περίπου δυο μήνες μετά το ξέσπασμα της σύρραξης. Μέχρι τότε, 37.379 κτίρια —ή χονδρικά το 18% του συνόλου στη Λωρίδα της Γάζας— είχαν υποστεί ζημιές ή είχαν καταστραφεί ολοσχερώς εξαιτίας της στρατιωτικής επιχείρησης. Έκτοτε, δορυφορικές φωτογραφίες αποκαλύπτουν πως οι καταστροφές υπερδιπλασιάστηκαν, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αλάζε, οικονομολόγος της CNUCED ειδικευμένος στο ζήτημα της βοήθειας στους Παλαιστίνιους, εκ των συγγραφέων της έκθεσης. «Νέα δεδομένα δείχνουν πως το 50% των κτιριακών δομών στη Λωρίδα της Γάζας έχει (υποστεί ζημιές ή) καταστραφεί (ολοσχερώς)», ανέφερε. «Η Λωρίδα της Γάζας αυτή τη στιγμή είναι μη κατοικήσιμη», υπογράμμισε ο οικονομολόγος.

 

Κόστος δεκάδων δισεκατομμυρίων

Η CNUCED υπολογίζει πως ακόμη κι αν η ανοικοδόμηση άρχιζε αμέσως και η Λωρίδα της Γάζας επανερχόταν στο μέσο επίπεδο ανάπτυξης 0,4% που παρατηρήθηκε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, θα πέρναγαν επτά δεκαετίες προτού ο θύλακος να επιτύχει ξανά το αξιολύπητο επίπεδο του ΑΕΠ της το 2022. Θα απαιτηθεί τεράστια διεθνής βοήθεια, εξηγεί ο οικονομολόγος, ειδικά αν ο σκοπός είναι να βελτιωθεί το επίπεδο ανάπτυξης στη Λωρίδα της Γάζας. «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως θα πρέπει να ανέλθει σε αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια» και αυτή είναι «συντηρητική εκτίμηση», κατά την έκθεση. Για την υπηρεσία του ΟΗΕ, οποιαδήποτε επίλυση της κρίσης πρέπει να συμπεριλάβει τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων, την άρση του αποκλεισμού και την πρόοδο προς τη λύση των δυο κρατών. Ο στόχος, εξηγεί, δεν μπορεί απλά να είναι «να επιστρέψουμε στο status quo πριν από τον Οκτώβριο του 2023».

Δραματική ανθρωπιστική κατάσταση

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης του παλαιστινιακού Κινήματος Ισλαμικής Αντίστασης, πιο γνωστού με το ακρώνυμο του, Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, αναμένεται εντός της ημέρας στην Αίγυπτο, για συνομιλίες για την ενδεχόμενη νέα ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας. Για ακόμα μια νύχτα, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για βομβαρδισμούς κοντά στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις, της μεγαλύτερης πόλης στη νότια Λωρίδα της Γάζας, που έχει μετατραπεί τις τελευταίες εβδομάδες στο επίκεντρο του πολέμου, με τον ισραηλινό στρατό να διαβεβαιώνει πως θα εξαλείψει τους μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς και τους ηγέτες του που κατ’ αυτόν κρύβονται εκεί. Τις τελευταίες ημέρες, ο ισραηλινός στρατός διαβεβαιώνει πως «περικύκλωσε» την πόλη, νίκησε μονάδες της Χαμάς στο ανατολικό της τμήμα και πλέον επικεντρώνεται στο δυτικό.

Εντατικούς βομβαρδισμούς στη Γάζα καταγγέλλει ο ΟΗΕ

Από τη δική του πλευρά ο ΟΗΕ κάνει λόγο για «εντατικούς βομβαρδισμούς» απ’ άκρου σ’ άκρο της Λωρίδας της Γάζας και ειδικά στη Χαν Γιούνις. Σημειώνει πως ακόμη 184.000 Παλαιστίνιοι εγγράφτηκαν στους καταλόγους των ανθρώπων που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το δυτικό τμήμα της πόλης. «Αυτή τη στιγμή, αυτό που γίνεται είναι σφαγή», συνόψισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λεό Καν, επικεφαλής της αποστολής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) στα Παλαιστινιακά Εδάφη. «Δεν είναι δυνατόν σήμερα, σ’ έναν πόλεμο στον οποίο ο κόσμος δεν έχει δικαίωμα να φύγει, που ο κόσμος πολιορκείται, δεν έχει πουθενά να πάει, να αποδεχόμαστε να σκοτώνονται 150 γυναίκες και παιδιά κάθε μέρα (…) Το πρωταρχικό είναι να υπάρξει άμεση και πλήρης κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε.

«Στο χείλος της αβύσσου»

Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου που έχει προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές στον παλαιστινιακό θύλακο υπό πολιορκία, ο πληθυσμός του «πεθαίνει από πείνα» και «ωθείται στο χείλος της αβύσσου», δήλωσε χθες αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Μάικλ Ράιαν. Ενώ, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (CNUCED στα γαλλικά, UNCTAD στα αγγλικά), τα μισά και πλέον από τα κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί ολοσχερώς και ο παλαιστινιακός θύλακος πλέον είναι «μη κατοικήσιμος». Κάνοντας ακόμα πιο δυσοίωνα τα πράγματα για τον άμαχο πληθυσμό, οι δραστηριότητες του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) απειλούνται σοβαρά πλέον, καθώς δωρήτριες χώρες ανέστειλαν τη χρηματοδότησή τους αφού το Ισραήλ κατήγγειλε πως 12 από τους 30.000 εργαζομένους του πήραν μέρος στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. 

Εκείνη την ημέρα, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση άνευ προηγουμένου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν κάπου 1.140 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημες ανακοινώσεις των αρχών. Άλλοι περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν κι οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας. Εκατό και πλέον αφέθηκαν ελεύθεροι όταν κηρύχθηκε ανακωχή μιας εβδομάδας στα τέλη Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, 132 παραμένουν ακόμη στον παλαιστινιακό θύλακο, ωστόσο 29 πιστεύεται πως είναι νεκροί.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This