Παραμένει υπό αγροτικό κλοιό η Ε.Ε. – Οργή για τον αθέμιτο ανταγωνισμό, τη γραφειοκρατία και την ΚΑΠ

Must Read

Συνεχίζουν ακάθεκτοι τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιδρώντας στον αθέμιτο ανταγωνισμό, τη γραφειοκρατία, καθώς και την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Στην Ισπανία οι αγρότες διαδηλώνουν σε οκτώ αυτόνομες κοινότητες, προχωρώντας στη διακοπή της κυκλοφορίας στις κεντρικές οδικές αρτηρίες των περιοχών αυτών, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να παρατηρούνται σκηνές έντασης μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Στην Παμπλόνα προκλήθηκαν επεισόδια όταν περίπου τριάντα τρακτέρ προσπάθησαν να εισέλθουν σε προάστιο όπου κατοικεί η πρόεδρος της Ναβάρα, María Chivite, ενώ στο Μπούργκος η Πολιτική Φρουρά συνέλαβε δύο αγρότες που εμπόδισαν με τα τρακτέρ τους τη διέλευση οχημάτων σε αυτοκινητόδρομο κοντά στον δήμο Ρουμπένα.

Στο μεταξύ, σήμερα το απόγευμα στη Βαρκελώνη, μετά τη συνάντηση επιτροπής αγροτών με την πρόεδρο της καταλανικής Βουλής, τα τρακτέρ των αγροτών άρχισαν να αποχωρούν από το κέντρο της πόλης, παρά το γεγονός ότι εκπρόσωποι των αγροτών δηλώνουν ενοχλημένοι από την κομματική εκμετάλλευση των κινητοποιήσεων τους. «Μας πνίγει η γραφειοκρατία. Κάθε μέρα ξυπνάς και έχεις να κάνει όλο και περισσότερη δουλειά με επίσημα έγγραφα» ανέφεραν οι Καταλανοί αγρότες, οι οποίοι παρέδωσαν τα αιτήματά τους σε Ευρωπαίους και τοπικούς αξιωματούχους, ζητώντας τέλος στον αθέμιτο ανταγωνισμό, τη γραφειοκρατία και τους αυστηρούς κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Στη Βαλένθια, οι αγρότες προειδοποιούν ότι απειλείται με εξαφάνιση το ρύζι που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στην παέγια, γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απαγορεύσει φυτοφάρμακο για επικίνδυνο μύκητα. Λένε όμως ότι επιτρέπονται οι εισαγωγές παρόμοιας ποικιλίας με ίχνη του φυτοφάρμακου από την Ινδία, την Καμπότζη και την Βραζιλία.

Κινητοποιήσεις και από τους μελισσοκόμους

Στη Γαλλία και πιο συγκεκριμένα στη Λιόν, μελισσοκόμοι άφησαν εκατοντάδες άδεια μελίσσια σε μια από τις πλατείες της πόλης, διαμαρτυρόμενοι για τις φτηνές εισαγωγές. «Αυτός ο πολτός έχει λήξει, δεν βρέθηκε αγοραστής. Θα το αδειάσω μπροστά σας, για να σας δείξω ότι δεν μπορώ να ζήσω από την παραγωγή μου» ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από αυτούς.

Τα τρακτέρ, ωστόσο, αποσύρθηκαν από τους δρόμους της χώρας και οι γαλλικές Αρχές ξεκίνησαν, πλέον, σαφάρι ελέγχων σε σούπερ μάρκετ, για την προέλευση των αγροτικών προϊόντων.

Στην κωμόπολη Σένγκεν του Λουξεμβούργου, αγρότες από το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Γαλλία πραγματοποίησαν μεγάλη διαδήλωση στην ομώνυμη γέφυρα, στρέφοντας την οργή τους απευθείας προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αφήνοντας στην άκρη τα επιμέρους αιτήματά τους σε εθνικό επίπεδο. «Σήμερα καταλάβαμε την γέφυρα Σένγκεν, γιατί η Σένγκεν είναι ένα σύμβολο. Κάναμε ό,τι κάναμε σε εθνικό επίπεδο, ως ευγενική υπενθύμιση. Επόμενος σταθμός οι Βρυξέλλες», ανέφερε χαρακτηριστικά διαδηλωτής.

Στην Ιταλία, όλο και περισσότερα τρακτέρ συγκεντρώνονται σταδιακά στις πύλες της Ρώμης, με στόχο τις επόμενες μέρες να μπουν στο κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας. Στην προσπάθειά τους να τους αποτρέψει, η κυβέρνηση Μελόνι μελετά την επαναφορά των απαλλαγών στο φόρο εισοδήματος των πιο αδύναμων αγροτών, ικανοποιώντας ένα από τα βασικά αιτήματά τους.

  • Δείτε το ρεπορτάζ:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This