Η τελευταία ανάρτηση του Αλεξέι Ναβάλνι, τα «καρφιά» από τις ΗΠΑ και η αντίδραση του Κρεμλίνου

Must Read

Προτού ακόμα ανακοινωθούν τα ευρήματα που θα ρίξουν φως στην αιτία του ξαφνικού θανάτου του αρχηγού της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ήδη έχει ξεκινήσει «θύελλα» αντιδράσεων κατά του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, με πολιτικά πρόσωπα να τον καθιστούν υπεύθυνο και το Κρεμλίνο να απαντά ότι η υπόθεση ερευνάται.

Ο Ναβάλνι καταδικάστηκε τον περασμένο Αύγουστο σε 19 χρόνια φυλάκιση για «εξτρεμιστική δράση» και στα τέλη του 2023 σε μια απομακρυσμένη σωφρονιστική αποικία στην Αρκτική. Σύμφωνα με την ενημέρωση, πέθανε σε ηλικία 47 ετών, μετά από ξαφνική αδιαθεσία, ενώ έκανε περίπατο.

Στην τελευταία ανάρτησή του, αρχές Ιανουαρίου, ο Ναβάλνι έγραψε πως είναι μια χαρά μετά την εξοντωτική μεταφορά του. «Οι 20 ημέρες της μεταφοράς που ήταν εξοντωτικές, αλλά εξακολουθώ να είμαι σε καλή διάθεση, όπως αρμόζει σε έναν Άγιο Βασίλη» έγραψε μεταξύ άλλων.

«Πήγα και για ένα περίπατο. Η αυλή είναι ένα διπλανό κελί, λίγο μεγαλύτερο, με χιόνι στο έδαφος. Και είδα μια συνοδεία, όχι όπως στην κεντρική Ρωσία, αλλά όπως στις ταινίες – με πολυβόλα, ζεστά γάντια και μπότες από τσόχα. Είδα και τα ίδια όμορφα αφράτα ποιμενικά σκυλιά. Όπως και να έχει, μην ανησυχείτε για εμένα. Είμαι απόλυτα ανακουφισμένος που τελικά τα κατάφερα. Και πάλι ευχαριστώ για την υποστήριξη σας. Καλές γιορτές» έγραψε και σε τελευταίο του σχόλιο ανέφερε ότι μπήκε σε κελί απομόνωσης.

 Ήταν υγιής και χαρούμενος όταν τον είδα τη Δευτέρα, λέει η μητέρα του

Η μητέρα του ρώσου αντιπολιτευόμενου ηγέτη Αλεξέι Ναβάλνι φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Νόβαγια Γκαζέτα, πως ο γιος της ήταν «ζωντανός, υγιής και χαρούμενος» όταν τον είδε για τελευταία φορά στις 12 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τη Νόβαγια Γκαζέτα, η Λιουντμίλα Ναβάλναγια έγραψε σήμερα στο Facebook: «Δεν θέλω να ακούσω για συλλυπητήρια. Τον είδαμε στη φυλακή στις 12 (Φεβρουαρίου) σε μια συνάντηση. Ήταν ζωντανός, υγιής και χαρούμενος».

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Πούτιν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι αν οι αληθεύουν οι αναφορές για τον θάνατο του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι στη φυλακή, αυτό υπογραμμίζει την «αδυναμία και σήψη» του συστήματος που έχτισε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Πρώτα και κύρια, αν αυτές οι αναφορές είναι ακριβείς, η σκέψη μας βρίσκεται στη σύζυγό του και την οικογένειά του», δήλωσε ο Μπλίνκεν από το Μόναχο που βρίσκεται. «Πέρα από αυτό, ο θάνατός του σε μια ρωσική φυλακή και η ψύχωση και ο φόβος για έναν άνθρωπο δείχνουν την αδυναμία και τη σήψη στην καρδιά του συστήματος που έχει χτίσει ο Πούτιν. Η Ρωσία είναι υπεύθυνη για αυτό», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Βαθιά θλιμμένος και ταραγμένος δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για την είδηση του θανάτου του φυλακισμένου Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι. «Πρέπει να διακριβώσουμε όλα τα γεγονότα και η Ρωσία πρέπει να απαντήσει σε όλα τα σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ρωσικό ΥΠΕ: Να δείξουν αυτοσυγκράτηση οι ΗΠΑ

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να περιμένουν τα αποτελέσματα των ιατροδικαστικών εξετάσεων προτού κατηγορήσουν τη Ρωσία για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Η απάντηση της Ζαχάροβα

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σήμερα ότι οι δυτικές κατηγορίες για το θάνατο του φυλακισμένου αντιπολιτευόμενου ηγέτη Αλεξέι Ναβάλνι, είναι «αποκαλυπτικές για την ίδια τη Δύση».

Σε δήλωσή της, την οποία δημοσιοποίησε μέσω της πλατφόρμας Telegram, η Ζαχάροβα αναφέρει πως τα ιατροδικαστικά αποτελέσματα για το θάνατο του Ναβάλνι δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, όμως η Δύση έχει ήδη καταλήξει στα δικά της συμπεράσματα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση για τον θάνατο του επικριτή του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, ο φυλακισμένος Ναβάλνι έχασε τις αισθήσεις του και άφησε την τελευταία του πνοή, παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον επαναφέρουν. 

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Πούτιν έχει ενημερωθεί και ότι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές προχωρούν σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους σχετικά με τον θάνατο του φυλακισμένου αντιφρονούντα, αλλά δεν έχει πληροφορίες για το θέμα.

Δείτε επίσης:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This