«Σημεία… ζωής» από τον κατασκοπευτικό δορυφόρο της Βόρειας Κορέας

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει... υποσχεθεί να εκτοξεύσει τρεις επιπλέον κατασκοπευτικούς δορυφόρους

Must Read

Ο πρώτος κατασκοπευτικός δορυφόρος της Βόρειας Κορέας είναι… ζωντανός!

Αυτό υποδηλώνουν οι αλλαγές που ανιχνεύθηκαν στην τροχιά του Malligyong-1, αν και οι δυνατότητές του παραμένουν άγνωστες προς το παρόν.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian, μετά από δύο σερί αποτυχημένες απόπειρες, η Βόρεια Κορέα κατόρθωσε κι εκτόξευσε με επιτυχία τον Malligyong-1 τον Νοέμβριο. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Πιονγιάνγκ τόνισαν ότι υπήρξαν φωτογραφίες από ευαίσθητες στρατιωτικές και πολιτικές τοποθεσίες στη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ και άλλα σημεία, χωρίς να δοθεί κάτι περαιτέρω ως πληροφορία στη δημοσιότητα. Ανεξάρτητοι ραδιοεντοπιστές εξάλλου δεν έχουν καταφέρει ως τώρα να εντοπίσουν… σήματα από τον δορυφόρο!

«Αλλά τώρα μπορούμε σίγουρα να πούμε ότι ο δορυφόρος είναι ζωντανός», έγραψε ο Marco Langbroek, ειδικός σε θέματα δορυφόρων στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ντελφτ στην Ολλανδία. Από τις 19 έως τις 24/2, ο δορυφόρος πραγματοποίησε ελιγμούς, ώστε να αυξήσει το περίγειό του (το χαμηλότερο σημείο τροχιάς) στα 497 χιλιόμετρα από τα 488, έγραψε ο Langbroek, επικαλούμενος στοιχεία από το Κέντρο Συνδυασμένων Διαστημικών Επιχειρήσεων (CSpOC). «Ο ελιγμός αποδεικνύει ότι ο Malligyong-1 δεν είναι “νεκρός” και ότι η Βόρεια Κορέα έχει τον έλεγχο του δορυφόρου, κάτι που είχε αμφισβητηθεί», είπε.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι και αυτό είχε εκτιμήσει ότι ο δορυφόρος βρισκόταν σε τροχιά. Αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει επιμέρους αναλύσεις και λεπτομέρειες, προφανώς διότι αυτό διέταξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο υπουργός Άμυνας Shin Won-sik επισήμανε ότι ο δορυφόρος δεν έδειχνε σημάδια εκτέλεσης άλλων καθηκόντων ή συμμετοχής σε άσκηση διεθνούς αναγνώρισης.

«Αν και πράγματι προς το παρόν δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν ο δορυφόρος λαμβάνει επιτυχώς εικόνες, τουλάχιστον εκτελεί τροχιακούς ελιγμούς, οπότε υπό αυτή την έννοια είναι λειτουργικός», έγραψε ο Langbroek για τα σχόλια του Νοτιοκορεάτη υπουργού.

«Ο ελιγμός ανύψωσης της τροχιάς ήταν μια έκπληξη, καθώς η παρουσία ενός συστήματος προώθησης επί του σκάφους ήταν απροσδόκητη και οι προηγούμενοι βορειοκορεατικοί δορυφόροι δεν έκαναν ποτέ ελιγμούς», είπε. «Το να έχεις την ικανότητα να ανεβάζεις την τροχιά του δορυφόρου είναι μεγάλη υπόθεση», συμπλήρωσε.

Ο αστρονόμος του Χάρβαρντ και τροχιογράφος Jonathan McDowell δήλωσε ότι ο δορυφόρος φαινόταν να διορθώνει την θέση του στο διάστημα, καθώς μετακινήθηκε στο σημείο όπου βρισκόταν λίγο μετά την εκτόξευση. Αντί δηλαδή να κάνει μια εχθρική κίνηση προς τον δορυφόρο μιας άλλης χώρας. Μια δυνατότητα για την οποία είπε ότι ο δορυφόρος ήταν «πολύ μικρός».

Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, οι κορυφαίες διαστημικές δυνάμεις του κόσμου, τονίζεται πως έχουν εκτοξεύσει δορυφόρους ικανούς για ελιγμούς και να επιθεωρούν άλλα αντικείμενα σε τροχιά. Οι ελιγμοί των δορυφόρων γίνονται κυρίως για να βελτιώσουν την θέση τους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This