Λωρίδα της Γάζας: Ραμαζάνι εν μέσω πολέμου – Με το σταγονόμετρο η ανθρωπιστική βοήθεια

Έφυγε πριν από λίγη ώρα το πλοίο με τα τρόφιμα από την Κύπρο - «Υποφέρουμε πολύ», φωνάζουν οι εκτοπισμένοι, που δεν έχουν ούτε δείγμα για φαγητό

Must Read

Σε πολεμικό κλίμα, γενικευμένου λιμού και βομβαρδισμών, συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ οι εκτοπισμένοι πολίτες, της Γάζας, για την πρώτη διακοπή της νηστείας στην αρχή του φετινού ραμαζανιού.

«Αυτό το ραμαζάνι δεν έχει γεύση ραμαζανιού. Έχει μάλλον γεύση αίματος, μιζέριας, χωρισμού και καταπίεσης», είπε η Ουμ Μοχάμεντ Αμπού Ματάρ, καθώς έψηνε ψωμί σε πρόχειρο φούρνο που τροφοδοτούσε με κομμάτια χαρτονιού που μάζεψε εδώ κι εκεί, ενώ από την πλευρά του, ο Μοχάμαντ αλ Μάσρι, εκτοπισμένος στη Ράφα, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, συμπλήρωσε:

«Δεν νιώθουμε τη χαρά του ραμαζανιού, τη χάσαμε επειδή η κατοχή μας εκτόπισε και κατέστρεψε τα σπίτια μας. Κοιτάξτε τον κόσμο που ζει στις σκηνές (…) Υποφέρουμε πολύ. Αυτό το ραμαζάνι δεν έχει καμία σχέση με αυτά προηγούμενων ετών».

Κάποιες οικογένειες μπόρεσαν να συγκεντρωθούν μπροστά σε πιάτα ρύζι, γαρνιρισμένα με μικρά κομμάτια κρέατος. Αντίθετα στον βορρά, «πάνω από 2.000 εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγείας δεν είναι σε θέση να βρουν τίποτα να φάνε για να διακόψουν τη νηστεία», τόνισε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, που κάνει λόγο για θανάτους παιδιών από υποσιτισμό και αφυδάτωση τις τελευταίες ημέρες.

«Ο χρόνος πιέζει για να αποφευχθεί ο λιμός στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου εκτυλίσσεται ανθρωπιστική καταστροφή, ελλείψει επαρκούς ποσότητας τροφίμων», προειδοποίησε η επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ), η Σίντι Μακέιν.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Την ίδια ώρα, η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια, που υπόκειται σε έλεγχο και έγκριση του Ισραήλ, «φθάνει με το σταγονόμετρο στη Γάζα, κυρίως μέσω Αιγύπτου, την ώρα που οι ανάγκες δεν χωρούν συγκρίσεις με την προπολεμική περίοδο», τονίζει ο ΟΗΕ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, αεροσκάφη διαφόρων χωρών προχώρησαν σε ρίψεις δεμάτων με έτοιμα γεύματα ενώ. Νωρίτερα σήμερα το πρωί, το πλοίο που έχει μισθώσει η ισπανική ΜΚΟ Open Arms αναχώρησε από την Κύπρο με 200 τόνους από αλεύρι, ρύζι και πρωτεΐνη.

Την αποστολή χρηματοδοτούν κυρίως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οργανώνεται από την μκο του Αμερικανοϊσπανού σεφ Χοσέ Άντρες World Central Kitchen (WCK), ενώ η ισπανική μκο Proactiva Open Arms προσέφερε το πλοίο. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια θαλάσσια λεωφόρο πλοίων και φορτηγίδων γεμάτων με εκατομμύρια γεύματα τα οποία θα κατευθύνονται χωρίς διακοπή προς τη Γάζα», δήλωσαν ο Αντρές και η Έριν Γκορ, στέλεχος της οργάνωσης WCK, σε ανακοίνωσή τους.


Σε κάθε περίπτωση, τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν σαφές πως «η αποστολή βοήθειας διά θαλάσσης και οι ρίψεις από αέρος, που έχουν γίνει πλέον καθημερινές τα τελευταία 24ωρα, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις χερσαίες οδούς».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This