Ντόναλντ Τραμπ: «Θα γιορτάσουμε σε οκτώ μήνες»!

Ο ρεπουμπλικάνος -εκ νέου- υποψήφιος για την προεδρία της χώρας χωρίς τυμπανοκρουσίες υποσχέθηκε ότι εάν εκλεγεί, θα περιορίσει τον ρόλο των ΗΠΑ στον κόσμο

Must Read

Έρχεται με… φόρα για να ταρακουνήσει ξανά το πολιτικό και οικονομικό σκηνικό στις ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ κατέκτησε και μαθηματικά το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Πλέον, επισφραγίζοντας ένα εντυπωσιακό comeback που τροφοδοτείται από πίκρα, διάθεση πολιτικής εκδίκησης αλλά και φιλοδοξία, μπαίνει και επίσημα σε αυτό που αναμένεται να είναι η πιο μακροχρόνια και δαπανηρή εκλογική κούρσα για τον Λευκό Οίκο στην πρόσφατη αμερικανική Ιστορία.

Ο πρώην πρόεδρος ξεπέρασε το βράδυ της Τρίτης το όριο του αριθμού των αντιπροσώπων που απαιτούνται για να γίνει ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Αυτό του επιτρέπει να έχει ελεύθερο πεδίο δράσης για να εδραιώσει την πολιτική επιχείρηση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και να στρέψει πλήρως την προσοχή του προς το πώς θα πάρει τη ρεβάνς απέναντι στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Εάν εκλεγεί, ο Τραμπ έχει ορκιστεί να εκδιώξει το λεγόμενο «βαθύ κράτος» των δημοσίων υπαλλήλων, να πατάξει την παράνομη μετανάστευση, να θεσπίσει προστατευτικές εμπορικές πολιτικές και να περιορίσει τον ρόλο των ΗΠΑ στον κόσμο. Ο ίδιος απέφυγε το συνηθισμένο πάρτι νίκης του μετά τις προκριματικές εκλογές και προτίμησε μια χαμηλών τόνων βιντεοσκοπημένη δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Δεν θα αφιερώσουμε χρόνο για να γιορτάσουμε» είπε. «Θα γιορτάσουμε σε οκτώ μήνες, όταν τελειώσουν οι εκλογές».

Ο Τραμπ εγκατέλειψε την προεδρία ως εθνικός παρίας μετά τις προσπάθειές του να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020, εκλογές που σημαδεύτηκαν από την εξέγερση στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021. Παράλληλα, ήταν ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που παραπέμφθηκε δύο φορές σε δίκη.

Μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα έχει κατηγορηθεί σε τέσσερις ποινικές υποθέσεις, παλεύοντας με 91 κακουργήματα. Ο Τραμπ ανακοίνωσε την τρίτη του υποψηφιότητα για την προεδρία τον Νοέμβριο του 2022, μετά την απογοητευτική επίδοση των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές, ένα αποτέλεσμα που ορισμένα μέλη του κόμματός του απέδωσαν σε εκείνον.

Περισσότεροι από δώδεκα υποψήφιοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έθεσαν υποψηφιότητα εναντίον του Τραμπ, μεταξύ των οποίων αρκετοί πρώην σύμμαχοι, όπως η πρώην πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών Νίκι Χέιλι, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις και ο ίδιος ο αντιπρόεδρός του, ο Μάικ Πενς. Ωστόσο, οι ποινικές κατηγορίες κινητοποίησαν τους ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους γύρω από τον πρώην πρόεδρο, ενώ οι ανταγωνιστές του έκαναν άστοχες εκστρατείες και… κάηκαν.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εξακολουθεί να ανήκει στον Τραμπ

Η τελευταία εναπομείνασα αντίπαλος του Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, η Χέιλι, τερμάτισε την εκστρατεία της μετά τις αναμετρήσεις της Σούπερ Τρίτης. Η κυριαρχία του Τραμπ στις προκριματικές εκλογές του 2024, στις οποίες κέρδισε σε όλες τις πολιτείες εκτός από δύο, σηματοδοτεί ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εξακολουθεί να ανήκει στον Τραμπ.

Με νίκη στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών στη Τζόρτζια, την Τρίτη, ο Μπάιντεν κέρδισε αρκετούς αντιπροσώπους για να εξασφαλίσει το χρίσμα του κόμματός του. Είχε ήδη εκδιώξει τον κύριο ανταγωνιστή του από τους Δημοκρατικούς, τον Ντιν Φίλιπς, από την κούρσα με μια σειρά νικών τη Σούπερ Τρίτη. Στη συνέχεια, την περασμένη Πέμπτη, ο πρόεδρος εκφώνησε μια φλογερή ομιλία για την κατάσταση της Ενωσης, με σκοπό να καταπνίξει τις ανησυχίες των ψηφοφόρων για την ηλικία του και να θέσει το διακύβευμα της δεύτερης κούρσας του εναντίον του Τραμπ.

Ο θρίαμβος του Τραμπ αναδεικνύει την ικανότητα της ομάδας του να μετατρέπει νομικά προβλήματα που θα είχαν τερματίσει την καριέρα οποιουδήποτε άλλου πολιτικού σε νίκη, ενεργοποιώντας τους υποστηρικτές του που έχουν πιστέψει τους ισχυρισμούς του περί πολιτικής δίωξης. Ομως τώρα πρέπει να αξιοποιήσει αυτό το πλεονέκτημα για να γεμίσει τα ταμεία της προεκλογικής εκστρατείας που υστερούν σε σχέση με αυτά του Μπάιντεν.

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ πληροί πλέον τα κριτήρια που έχει θέσει η Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικάνων για να συγχωνευθούν οι προσπάθειές της με το εθνικό κόμμα. Αυτό επιτρέπει στον Τραμπ να συγκεντρώνει υψηλότερα ποσά μέσω συμφωνιών κοινής συγκέντρωσης χρημάτων με το RNC.

Ο Τραμπ την Παρασκευή κινήθηκε για να αναλάβει τον έλεγχο της λειτουργίας του κόμματος, τοποθετώντας τρεις συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της νύφης του Λάρα Τραμπ, σε ηγετικούς ρόλους, αφού πίεσε την πρώην πρόεδρο Ρόνα ΜακΝτάνιελ να παραιτηθεί.

Η πανάκριβη προεκλογική εκστρατεία και το κυνήγι των μεγάλων δωρητών

Οι εκλογές του 2024 αναμένεται να είναι από τις πιο ακριβές που έχουν καταγραφεί ποτέ. Στην πρόσφατη αμερικανική Ιστορία δεν έχει υπάρξει εκστρατεία με υποψηφίους που βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και με τόσο χαμηλά ποσοστά αποδοχής. Αυτό θα απαιτήσει να δαπανήσουν δισεκατομμύρια δολάρια για να πείσουν τους ψηφοφόρους να τους ψηφίσουν.

USA TRUMP VIRGINIA

Ο πρώην πρόεδρος έχει επιτεθεί στη μεταναστευτική πολιτική του Μπάιντεν και τον έχει υποτιμήσει επανειλημμένα για την ηλικία και τη μνήμη του, ακόμη κι όταν αντιμετωπίζει ερωτήματα σχετικά με τη δική του πνευματική οξύτητα. Παρά το γεγονός ότι παρέλειψε πέντε ντιμπέιτ με τους Ρεπουμπλικάνους προκριματικούς διεκδικητές του, ο Τραμπ παρότρυνε τον Μπάιντεν να συμφωνήσει σε ντιμπέιτ.

Αν και προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ο Τραμπ αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια για να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Εξι στους 10 ψηφοφόρους των πολιτειών που αμφιταλαντεύονται λένε ότι είναι επικίνδυνος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg News/Morning Consult που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, ενώ προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η πλειοψηφία δεν θα τον ψήφιζε αν καταδικαζόταν για κάποιο έγκλημα.

Ομως έχει δίπλα του ισχυρούς ανθρώπους, όπως ο διαχειριστής hedge fund Τζον Πόλσον και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cantor Fitzgerald Χάουαρντ Γ. Λούτνικ, που διοργανώνουν στις 6 Απριλίου φιλανθρωπική εκδήλωση για τον Ντόναλντ Τραμπ στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα. Η ομάδα του Τραμπ βρίσκεται στο κυνήγι των μεγάλων δωρητών. Ο Τραμπ συναντήθηκε πρόσφατα με τον Ιλον Μασκ και άλλους δωρητές στο Μαρ-α-Λάγκο, καθώς προσπαθεί να προσελκύσει δισεκατομμυριούχους στο πλευρό του. Διοργάνωσε επίσης έρανο και δείπνο στο κλαμπ του στο Παλμ Μπιτς πριν από την ομιλία και τον εορτασμό της Σούπερ Τρίτης.

Παρ’ όλα αυτά, μέχρι στιγμής ο Τραμπ βρίσκεται σε μειονεκτική θέση όσον αφορά τη συγκέντρωση χρημάτων. Οι ρεπουμπλικάνοι μεγαλοχρηματοδότες, συμπεριλαμβανομένων του Στίβεν Σβάρτσμαν και της Μίριαμ Αντελσον, δεν έχουν ακόμη βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το μεγαλύτερο μέρος της υποστήριξής του προέρχεται από λίγους μακροχρόνιους δωρητές, όπως ο Τίμοθι Μέλον, και μικρές δωρεές από την ένθερμη βάση των ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων του στις προκριματικές εκλογές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This