Η υπογεννητικότητα απειλεί την διεθνή κοινότητα – Σοκάρουν τα στοιχεία μεγάλης έκθεσης

Must Read

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν διεθνείς φορείς σχετικά με την υπογεννητικότητα που επικρατεί σε όλες τις χώρες του κόσμου, καθώς σύντομα τα ποσοστά αυτά δεν θα επαρκούν ώστε να διατηρηθεί ο πληθυσμός σταθερός.

«Η γεννητικότητα μειώνεται σε όλο τον κόσμο», τονίζει η έκθεση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet η οποία σημειώνει ότι περισσότερες από τις μισές χώρες έχουν ήδη πολύ χαμηλό ποσοστό γεννητικότητας για να διατηρήσουν σταθερό το επίπεδο του πληθυσμού τους. Η έκθεση βασίζεται στα στοιχεία του Global Burden of Disease, ενός προγράμματος που χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Bill & Melinda Gates, και έχει στόχο να συγκεντρώσει τα στοιχεία για την υγεία των περισσότερων χωρών.

Τα αποτελέσματα

Στο πλαίσιο της εν λόγω μελέτης, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα ποσοστά γεννητικότητας στις χώρες, ενώ προσπάθησαν να υπολογίσουν τη μελλοντική τους εξέλιξη με βάση παράγοντες, όπως το επίπεδο μόρφωσης και την παιδική θνησιμότητα.

Οι ίδιοι συμπέραναν πως σε 155 χώρες από τις 204 το ποσοστό γεννητικότητας ως το 2050 δεν θα επαρκεί για να διατηρηθεί ο πληθυσμός τους σταθερός. Ως το 2100 ο αριθμός των χωρών αυτών αναμένεται να φτάσει τις 198, δηλαδή το 97% του συνόλου.

Ταυτόχρονα, εκτίμησαν πως ο πληθυσμός στις φτωχές χώρες θα συνεχίσει να αυξάνεται για καιρό και μάλιστα οι περισσότερες γέννες θα καταγράφονται στις χώρες με χαμηλό μεσαίο εισόδημα, με τις περισσότερες από τις μισές να αφορούν σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Στον αντίποδα, οι γέννες θα μειώνονται στις ανεπτυγμένες χώρες. Η ανισορροπία αυτή κινδυνεύει να έχει «σημαντικές επιπτώσεις» τόσο στις κοινωνίες όσο και στις οικονομίες.

Άμεση ανάγκη για πρόσβαση σε σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης και εκπαίδευσης

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν την άμεση ανάγκη για βελτίωση της πρόσβασης σε σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης και εκπαίδευσης στις φτωχές περιοχές.

«Πολλές από τις πιο φτωχές χώρες θα δυσκολευτούν να υποστηρίξουν τον πιο νέο και γρήγορα αυξανόμενο πληθυσμό του πλανήτη σε κάποια από τα πιο ασταθή οικονομικά και πολιτικά μέρη, τα συστήματα υγείας των οποίων βρίσκονται υπό πίεση, ενώ επηρεάζονται και από επεισόδια ακραίας ζέστης», επεσήμανε ο Στάιν Εμίλ Φόλστετ του Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ.

Ωστόσο οι ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για τις προβλέψεις αυτές, ενώ επέκριναν πολλές επιλογές μεθοδολογίας των ερευνητών, υπογραμμίζοντας κυρίως ότι πολλές φτωχές χώρες δεν διαθέτουν αυτή τη στιγμή επαρκή στοιχεία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This