Σε συναγερμό Γαλλία – Ιταλία μετά το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα

Οι Γάλλοι φοβούνται, πλέον, για τα χειρότερα εν όψει και των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι

Must Read

Σε συναγερμό Γαλλία – Ιταλία μετά το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα
Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα η Ευρώπη για πιθανή νέα τρομοκρατική επίθεση, μετά το ασύλληπτο μακελειό που έλαβε χώρα σε κατάμεστο συναυλικό χώρο στη Μόσχα, την ευθύνη του οποίου ανέλαβε επίσημα παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους.

Στη Γαλλία, βάση σχετικής απόφασης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, κατόπιν χθεσινοβραδυνής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφάλειας της χώρας, οι Αρχές αυξάνουν στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού το σχέδιο ασφαλείας, με την αστυνομική παρουσία να ενισχύεται σε κομβικά σημεία και δημόσιους χώρους. Μάλιστα, όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Παρίσι, Θωμαΐς Παπαϊωάννου, την ερχόμενη Πέμπτη, 28 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των μυστικών υπηρεσιών της Γαλλίας, ώστε να μπορέσουν να οργανώσουν καλύτερα την ασφάλεια της χώρας, τέσσερις μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Ο πρόεδρος Μακρόν δήλωσε από την γαλλική Γουιάνα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ότι η τζιχαντζιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος από την περιοχή του Χορασάν επιχείρησε τους τελευταίους μήνες να διαπράξει πολλές τρομοκρατικές ενέργειες στη Γαλλία. «Αυτό το γκρουπ (παρακλάδι) που έχει ανάμειξη στην επίθεση στη Ρωσία, έκανε πολλές προσπάθειες και στο δικό μας έδαφος. Γι’αυτο ως προληπτικό μέτρο, αλλά με αξιόπιστα και αδιάσειστα στοιχεία, αποφασίσαμε να αυξήσουμε το όριο του συναγερμού, που είχαμε μειώσει στις αρχές του χρόνου», είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε, επίσης, ότι οι γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας πρότειναν τον τελευταίο καιρό στις αντίστοιχες ρωσικές, όπως και σε αυτές άλλων κρατών της περιοχής, μία «στενή συνεργασία» στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Τόνισε δε ότι οι γαλλικές υπηρεσίες διέθεταν πληροφορίες που θα μπορούσαν να ήταν χρήσιμες στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας.




Ιταλία: Εντατικοποίηση μέτρων ασφαλείας για αποτροπή πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων

Συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας έλαβε χώρα σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας, με πρόεδρο τον υπουργό Ματέο Πιαντεντόσι, κατά τη διάρκεια της οποίας «έγινε προσεκτική ανάλυση της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα, με σκοπό την επικαιροποίηση των μέτρων αντιτρομοκρατικής πρόληψης που ήδη εφαρμόζονται στην Ιταλία».

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του ιταλικού Υπουργείου Εσωτερικών «τονίστηκε η σημασία της συνέχισης της προσεκτικής δραστηριότητας παρακολούθησης, επίσης, στο διαδίκτυο, από τις αστυνομικές δυνάμεις και τις υπηρεσίες πληροφοριών για τον εντοπισμό πιθανών καταστάσεων κινδύνου στην εθνική επικράτεια». «Αυτή η συγκεκριμένη δραστηριότητα πρόληψης κατέστησε δυνατή, από τις 7 Οκτωβρίου 2023 έως σήμερα, την απέλαση 47 ατόμων για λόγους ασφαλείας, εκ των οποίων εννέα με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών. Το 2024, ελήφθησαν 23 μέτρα πρόληψης, πέντε εκ των οποίων εκδόθηκαν από τον Υπουργό Εσωτερικών», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Ρώμη, Κρίστιαν Μαυρή, το ιταλικό ΥΠΕΣ σημειώνει ακόμη πως, «ενόψει των επικείμενων εορτών του (Καθολικού) Πάσχα, διατάχθηκε η εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων επιτήρησης και ελέγχου από τις Αστυνομικές Δυνάμεις, με το σχεδιασμό συγκεκριμένων επιχειρησιακών, σταθερών και δυναμικών υπηρεσιών, με ιδιαίτερη προσοχή στους χώρους μεγαλύτερης συγκέντρωσης και διέλευσης ατόμων, καθώς και σε όλους τους ευαίσθητους στόχους, υπό το πρίσμα της πιθανής ενημέρωσής τους».




Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This