Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ αποσύρει τα στρατεύματά του από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

Εκπρόσωπος των IDF υποστήριξε ότι η αποστολή τους στη συγκεκριμένη περιοχή ολοκληρώθηκε με επιτυχία

Must Read

Μία και μοναδική ταξιαρχία των IDF έχει απομείνει στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, καθώς από χθες το βράδυ το Ισραήλ προχώρησε στην απόσυρση των χερσαίων στρατευμάτων του από την περιοχή.

«Σήμερα, Κυριακή 7 Απριλίου, η 98η μεραρχία καταδρομέων του ισραηλινού στρατού τελείωσε την αποστολή της στη Χαν Γιουνίς. Η μεραρχία αποχώρησε από τη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου (…) να προετοιμαστεί για μελλοντικές επιχειρήσεις», αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου που εστάλη από τον ισραηλινό στρατό (IDF) στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). «Μια σημαντική δύναμη, της οποίας ηγείται η 162η μεραρχία και η ταξιαρχία Nahal, συνεχίζει να επιχειρεί στη Λωρίδα της Γάζας, για να εγγυηθεί την ελευθερία δράσης του στρατού και την ικανότητά του να συνεχίσει επιχειρήσεις ακριβείας που βασίζονται στις υπηρεσίες πληροφοριών», υπογραμμίζεται στο δελτίο Τύπου.




Σε σχετικό άρθρο της, η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» γράφει ότι η απόσυρση του πεζικού από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας οφείλεται στο γεγονός ότι ο στρατός έχει πετύχει τους εκεί στόχους του, έξι μήνες μετά την έναρξη των επιχειρήσεών του στον παλαιστινιακό θύλακα. Σύμφωνα με δήλωση αξιωματικού του ισραηλινού στρατού, την οποία επικαλείται η εφημερίδα, «δεν χρειάζεται να παραμείνουμε στον τομέα χωρίς να υπάρχει (στρατηγική) ανάγκη. Η 98η μεραρχία διέλυσε τις ταξιαρχίες της Χαμάς στη Χαν Γιουνίς και σκότωσε χιλιάδες μέλη της. Κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε».

Με βάση τον εν λόγω αξιωματικό, εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι που είχαν βρει καταφύγιο στη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, μπορούν, πλέον, να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Μάλιστα, φωτορεπόρτερ του AFP ανέφερε πως είδε δεκάδες ανθρώπους να εγκαταλείπουν τη Ράφα με κατεύθυνση τη Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα. Την ίδια ώρα, κάτοικοι της Χαν Γιουνίς, η οποία τους τελευταίους μήνες βρέθηκε στο στόχαστρο αλλεπάλληλων ισραηλινών βομβαρδισμών, δήλωσαν πως είδαν ισραηλινές δυνάμεις να αποχωρούν από το κέντρο της πόλης και να υποχωρούν στις ανατολικές συνοικίες της.

Η απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων λαμβάνει χώρα την ώρα που η Αίγυπτος προετοιμάζεται να φιλοξενήσει έναν νέο γύρο συνομιλιών, ο οποίος στοχεύει στην επίτευξη μιας εκεχειρίας και μιας συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων. Παραμένει ασαφές, εξάλλου, εάν η συγκεκριμένη απόσυρση θα καθυστερήσει την εδώ και καιρό επαπειλούμενη εισβολή στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτου, την οποία ο Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτηρίζει αναγκαία, προκειμένου να εξαλειφθεί η οργάνωση Χαμάς που κυβερνά τον παλαιστινιακό θύλακα.




Οι απειλές από το Ιράν και οι πιέσεις Μπάιντεν

Έξι μήνες εχθροπραξιών στη Γάζα έχουν καταπονήσει τον ισραηλινό στρατό και την οικονομία της χώρας. Πολλοί Ισραηλινοί, ειδικοί σε θέματα ασφαλείας, λένε πως το τελευταίο διάστημα διακρίνουν μια μεγαλύτερη απειλή από την -στηριζόμενη από το Ιράν- Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Συν τοις άλλοις, το Ισραήλ βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και για μια πιθανή επίθεση αντιποίνων από το Ιράν, ως αντίποινα στη δολοφονία Ιρανών στρατηγών στο Λίβανο, την 1η Απριλίου.

Η μείωση των ισραηλινών στρατευμάτων στη Γάζα λαμβάνει χώρα εν μέσω της ολοένα και αυξανόμενης πίεσης από τις ΗΠΑ, με τον Τζο Μπάιντεν να απαιτεί από το Ισραήλ να βελτιώσει τις συνθήκες σε ανθρωπιστικό επίπεδο στη Γάζα και να εργαστεί με στόχο την εφαρμογή μιας εκεχειρίας, προειδοποιώντας πως η ισραηλινή στήριξη των ΗΠΑ θα μπορούσε να εξαρτηθεί από αυτό. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος, ένας πιστός υποστηρικτής του Ισραήλ και της πολιτικής Νετανιάχου, επιδιώκει να αξιοποιήσει το θέμα της αμερικανικής βοήθειας ως έναν τρόπο για να ασκήσει πίεση στη συμπεριφορά του ισραηλινού στρατού.

Ο Μπάιντεν προέτρεψε, επίσης, τους ηγέτες της Αιγύπτου και του Κατάρ να ασκήσουν πιέσεις στη Χαμάς, για να συμφωνήσει σε μια εκεχειρία και να συνάψει μια συμφωνία για τους ομήρους, ενόψει ενός νέου γύρου συνομιλιών στο Κάιρο. Περισσότεροι από 130 όμηροι παραμένουν υπό αιχμαλωσία στη Γάζα και το Ισραήλ επισημαίνει πως δεν θα σταματήσει τις επιχειρήσεις του, ωσότου επιστρέψουν όλοι.

Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου δήλωσε για μια ακόμη φορά σήμερα, ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μια εκεχειρία με τη Χαμάς στο Λωρίδα της Γάζας, έως ότου όλοι οι όμηροι που κρατούνται αιχμάλωτοι στον θύλακα απελευθερωθούν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This