Τρίτη 22/6/2021

Ώρα εκλογών στη Βρετανία – Πρώτος ο Τζόνσον αλλά στο… κυνήγι της αυτοδυναμίας

Η μητέρα των μαχών πρόκειται να δοθεί σήμερα στη Βρετανία, όπου έπειτα από τέσσερα χρόνια αβεβαιότητας, την οποία πυροδότησε το Brexit, οι πολίτες καλούνται να λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους για την επόμενη ημέρα, το αποτύπωμα της οποίας δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη και την Ε.Ε., ειδικά αν το επόμενο διάστημα το Νησί αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί εξακολουθούν να προηγούνται των Εργατικών από έξι έως και 14 ποσοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ΥοuGov, οι Συντηρητικοί αναμένεται να κερδίσουν 339 έδρες από τις 650 της Βουλής των Κοινοτήτων, αριθμός αρκετά αυξημένος από τις 317 που είχαν εξασφαλίσει στις εκλογές του 2017, αλλά αισθητά κατώτερος από τις 359 που προβλέπονταν στις 27 Νοεμβρίου.

Το Εργατικό Κόμμα αναμένεται να καταλάβει 231 έδρες, λιγότερες από τις 262 που είχε εξασφαλίσει το 2017, αλλά αρκετά περισσότερες από τις 211 που προβλεπόταν να κερδίσει τον περασμένο μήνα. Το YouGov προειδοποιεί, μάλιστα, ότι η αβεβαιότητα είναι τέτοια, που υπάρχει ενδεχόμενο κανένα κόμμα να μην εξασφαλίσει τη σχετική ή την απόλυτη πλειοψηφία.

Δείτε επίσης: Και πράκτορας της Μοσάντ ο Επστάιν;

Αυτό είναι κάτι «που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε», προειδοποίησε ο Αντονι Γουέλς, διευθυντής πολιτικών ερευνών στο ινστιτούτο. Με βάση την ίδια δημοσκόπηση, το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) οδεύει να καταλάβει 41 έδρες και το φιλοευρωπαϊκό κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών 15.

Σύμφωνα με νέα μέτρηση της εταιρίας Survation, το κόμμα του Μπόρις Τζόνσον φτάνει το 45% στην πρόθεση ψήφου, ενισχυμένο κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τη δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας, ενώ οι Εργατικοί υποχωρούν από το 33% στο 31%. Δημοσκόπηση της εταιρίας BMG Research δείχνει επίσης διευρυμένο προβάδισμα των Συντηρητικών, από τις έξι στις εννέα ποσοστιαίες μονάδες, με ποσοστό 41% έναντι 32% των Εργατικών.

Οι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον βλέπουν το προβάδισμά τους έναντι των Εργατικών να μειώνεται στις έξι μονάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου ICM, που διεξήχθη για λογαριασμό του Reuters. Συγκεντρώνουν το 42% των ψηφοφόρων, ποσοστό αμετάβλητο σε σχέση με τη δημοσκόπηση της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ το κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν κερδίζει μια μονάδα και λαμβάνει ποσοστό 36%.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ