ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή

«Τώρα είναι η ώρα για εκτόνωση και αποκλιμάκωση», υποστήριξε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες

Must Read

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις  ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η οποία λαμβάνει χώρα κατόπιν σχετικού αιτήματος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, έπειτα από τη χθεσινοβραδινή  σφοδρή εναέρια επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Τον λόγο πήρε πρώτος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος υποστήριξε ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, με τους λαούς της περιοχής να αντιμετωπίζουν τον πραγματικό κίνδυνο μιας καταστροφικής σύγκρουσης πλήρους κλίμακας. «Τώρα είναι η ώρα για μέγιστη αυτοσυγκράτηση. Τώρα είναι η ώρα για εκτόνωση και αποκλιμάκωση», δήλωσε σχετικά.

«Είναι καιρός να κάνουμε ένα βήμα πίσω από το χείλος του γκρεμού. Είναι ζωτικής σημασίας να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες στρατιωτικές αντιπαραθέσεις σε πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε ο Γκουτέρες και επισήμανε πως ο ΟΗΕ και οι χώρες μέλη έχουν «κοινή ευθύνη» να εμπλέξουν «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση». Ζήτησε, επίσης, για μια ακόμη φορά την κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς, υπογραμμίζοντας πως «ούτε η περιοχή, ούτε ο κόσμος μπορούν να αντέξουν περισσότερο πόλεμο».

  • Παρακολουθήστε τη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ:

Από την πλευρά του, ο πρέσβης των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γουντ, παίρνοντας τον λόγο κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να «καταδικάσει απερίφραστα τις επιθετικές ενέργειες του Ιράν» και υποσχέθηκε να επιδιώξει πρόσθετα μέτρα για να καταστήσει το Ιράν υπόλογο στο σώμα. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει την υποχρέωση να μην αφήσει τις ενέργειες του Ιράν αναπάντητες», δήλωσε ο Γουντ και πρόσθεσε πως η ιρανική ηγεσία είναι «ευρέως» συνυπεύθυνη για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου με την υποστήριξή της στη Χαμάς.

Το καθεστώς της χώρας έχει παραβιάσει «κατάφωρα» το διεθνές δίκαιο, εξοπλίζοντας πολιτοφυλακές με αντιπροσώπους ανέφερε κατόπιν ο Αμερικανός πρέσβης και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ στοχεύουν στην αποκλιμάκωση της κατάστασης, αλλά οι ενέργειες του Ιράν δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες. «Αυτή η ιρανική υποστήριξη συνέβαλε στην τρέχουσα κρίση στη Γάζα. Συνάδελφοι, αυτές και άλλες απερίσκεπτες ιρανικές ενέργειες δεν είναι εγγενώς αμυντικές ενέργειες εναντίον άλλων κρατών μελών», υποστήριξε και πρόσθεσε πως «δεδομένων των απειλών που οι επιθετικές ενέργειες του Ιράν θέτουν για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, έχουμε συλλογική ευθύνη ως μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να διασφαλίσουμε ότι το Ιράν συμμορφώνεται με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου και παύει τις παραβιάσεις του χάρτη».

Ισραήλ: Να επιβάλει όλες τις κυρώσεις ο ΟΗΕ – «Νόμιμη άμυνα» επικαλέστηκε το Ιράν

Όλες τις πιθανές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν απαίτησε ο Γκιλάντ Ερντάν, πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση των Ιρανών εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, απειλώντας με ανάφλεξη τη Μέση Ανατολή στο σύνολό της.

«Το Συμβούλιο πρέπει να δράσει», υποστήριξε συγκεκριμένα ο Ερντάν, κατά τη διάρκεια της κατεπείγουσας έκτακτης συνεδρίασής του ΣΑ, αξιώνοντας «την επιβολή όλων των πιθανών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, προτού να είναι πολύ αργά».

Απαντώντας στον Ισραηλινό πρέσβη, ο πρεσβευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί, σημείωσε ότι το Ιράν δεν είχε άλλη επιλογή, παρά να ασκήσει το δικαίωμά του στη νόμιμη άμυνα. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας παρέλειψε το καθήκον του να διατηρήσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», όταν δεν καταδίκασε τον βομβαρδισμό της 1ης Απριλίου εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό και «σε αυτές τις συνθήκες, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν είχε άλλη επιλογή, παρά να ασκήσει το δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα», είπε συγκεκριμένα ο Ιρανός διπλωμάτης, διαβεβαιώνοντας πως η Τεχεράνη δεν επιδιώκει επ’ ουδενί την κλιμάκωση, αλλά θα αντιδράσει δυναμικά σε «οποιαδήποτε απειλή ή επίθεση».

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:




*φωτό αρχείου

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This