Μέση Ανατολή ώρα μηδέν: Τα επόμενα κρίσιμα 24ωρα και η «άγνωστη απάντηση» του Ισραήλ

Στο «τραπέζι» τα αντίποινα, χωρίς να έχει αποφασιστεί χρόνος και τρόπος - Φόβοι ότι το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια/βαρέλι

Must Read

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή. Όλα τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στις επόμενες αποφάσεις του Ισραήλ με την «απάντηση» από την πλευρά του να κυριαρχεί.

 




 

Το Ισραήλ αποφάσισε να πατήσει την σκανδάλη και να απαντήσει στο Ιράν, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής (14.4.2024), και πλέον οι ισορροπίες «τινάζονται στον αέρα». Η οριστική απόφαση, ωστόσο, δεν έχει ληφθεί ακόμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τρία είναι τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας: μία μεγάλη αντίδραση η οποία θα πλήξει μεγάλες υποδομές του Ιράν, το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξουν χτυπήματα στα σημεία από τα οποία έγινε η εκτόξευση των drones και των πυραύλων και το τρίτο σενάριο είναι εκείνο των «ήπιων» οι οποίοι προκρίνουν την τήρηση μιας ουδέτερης ή μιας ήπιας στάσης έναντι της Τεχεράνης για να μην κλιμακωθεί η ένταση.




 

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις και περιμένει να δει ποια θα είναι η «απάντηση» του Ισραήλ κατά του Ιράν. Σήμερα τα ξημερώματα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε πως το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ εγκρίνει «σχέδια για επιθετικές και αμυντικές ενέργειες». Παράλληλα, η συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ ολοκληρώθηκε μετά από αρκετές ώρες διαβουλεύσεων, χωρίς απόφαση για το πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν. Ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι είπε: «Η Χαμάς και το Ιράν θέλουν να πυροδοτήσουν τη Μέση Ανατολή και να κλιμακώσουν», αναφέροντας ότι οι IDF παραμένουν «σε υψηλή επιφυλακή» και ότι τα σχέδια για επιθετική και αμυντική δράση έχουν εγκριθεί μετά τη χθεσινοβραδινή επίθεση του Ιράν. «Τις τελευταίες δύο ώρες, εγκρίναμε επιχειρησιακά σχέδια τόσο για επιθετική όσο και για αμυντική δράση. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το κράτος του Ισραήλ και μαζί με τους εταίρους μας θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε ένα πιο ασφαλές και σταθερό μέλλον για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή». Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους, ότι σύμφωνα με πληροφορίες το Ισραήλ δεν θα επιδιώξει να κλιμακώσει την αναμέτρηση με το Ιράν. «Νομίζω ότι το Ισραήλ μας κατέστησε σαφές ότι δεν επιδιώκει μια σημαντική κλιμάκωση με το Ιράν. Δεν είναι αυτό που ψάχνουν. Επιδιώκουν να προστατεύσουν και να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης. Ο υπουργός Πολέμου του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, δήλωσε νωρίτερα την Κυριακή ότι το Ισραήλ «Θα απαιτήσει το τίμημα από το Ιράν με τρόπο και χρόνο που του ταιριάζει». Πριν λίγη ώρα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Χαγκάρι, ανήρτησε βίντεο με τις αναχαιτίσεις του Ισραηλινού στρατού, τονίζοντας ότι από τις εκατοντάδες εκτοξεύσεις, μόνο μερικές ρουκέτες διείσδυσαν στο έδαφος του κράτους του Ισραήλ και προκάλεσαν λίγες ζημιές στην υποδομή στη βάση Ναμπατίμ. 

 

«Χθες το βράδυ, η Πολεμική Αεροπορία, μαζί με τις χώρες στρατηγικούς εταίρους, αναχαίτισε με επιτυχία δεκάδες εναέριες απειλές που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν προς το Ισραήλ. Δεκάδες αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας αναπτύχθηκαν στον ουρανό σε μια αποστολή για την προστασία του ουρανού της χώρας και αναχαίτισαν επιτυχώς μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κρουζ. Από τις εκατοντάδες εκτοξεύσεις, μόνο μερικές ρουκέτες διείσδυσαν στο έδαφος του κράτους του Ισραήλ και προκάλεσαν μόνο μικρές ζημιές στην υποδομή στη βάση Ναμπατίμ, κοντά στη συγκοινωνιακή οδό και στον άξονα στην περιοχή Ερμών. Η λειτουργία της βάσης Nabatim δεν επηρεάστηκε, τα αεροπλάνα συνέχισαν να απογειώνονται και να προσγειώνονται και να εκπληρώνουν τις αποστολές άμυνας και επίθεσης – ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι δυνάμεις του IDF αναπτύσσονται σε όλους τους χώρους, προετοιμάζονται και συνεχίζουν να υπερασπίζονται το κράτος του Ισραήλ».

 

Την ίδια στιγμή, και τα «μάτια» των αγορών έχουν στραφεί στη Μέση Ανατολή. Αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν ότι επρόκειτο για επίθεση, η οποία σχεδιάστηκε να «αναχαιτιστεί εύκολα» και πως «σπάνια βλέπουμε επιθυμία για αποκλιμάκωση να δηλώνεται τόσο ρητά», ουδείς όμως παραγνωρίζει το ότι η περιοχή είναι ένα «καζάνι που βράζει». Σε κάθε περίπτωση, τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα, και η άμεση αντίδραση των αγορών είναι «πουλήστε τώρα». Κάτι βέβαια, που δεν αναμένεται να ισχύσει με τις τιμές του πετρελαίου, το αντίθετο μάλιστα, καθώς αυτές υπολογίζεται πως θα «φουσκώσουν» εκ νέου και το ζήτημα είναι η έκταση και η ένταση. Οι επενδυτές φαίνεται πως θα εστιάσουν αφενός στην «απάντηση» του Ισραήλ και αφετέρου στις ροές του «μαύρου χρυσού» μέσω του στενού του Ορμούζ. Στην εν λόγω περιοχή, μεταξύ Ομάν και Ιράν, εντοπίζεται ένα βασικό σημείο αποθήκευσης και διακίνησης για περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου. Πιθανή διακοπή της ροής του «μαύρου χρυσού» θα ανέβαζε τα ασφάλιστρα κινδύνου και τις τιμές. 

 

Διαβάστε ακόμα:

ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή 

Ισραήλ: Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου – Προς αναβολή η επέμβαση στη Ράφα

Σε κατάσταση γενικού συναγερμού το Ιράν, πιστεύουν ότι ο Νετανιάχου θα κλιμακώσει 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Καλημέρα και καλησπέρα σε όλους και σε όλες… Θέλω να πω μερικά λόγια ολίγον λεπτών…

    Πρώτον:. “Η λογική στην προκειμένη περίπτωση” “Είναι δύσκολος δρόμος”

    Δεύτερον:. “Η λογική για την απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν είναι αναμενόμενη, δεν διαφωνώ ότι δεν πρέπει να γίνει πόλεμος” “Όταν όμως μια χώρα ένα κράτος δεν βαδίζει στο μονοπάτι της ειρήνης” “Δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο”

    Τρίτον:. “Όταν κάνεις το μέγα λάθος και χτυπάς χωρίς να ξέρεις τις συνέπειες πρέπει να υπάρξει αυστηρή τιμωρία, δεν μπορεί μια χώρα Όταν δέχεται απερίσκεπτη επίθεση να μείνει με σταυρωμένα χέρια, διότι όταν γίνεται επίθεση πρέπει να δοθεί άμεση απάντηση”

    Τέταρτον:. “Όταν μια χώρα ξεκινά έναν πόλεμο χωρίς καμιά αιτία, χωρίς να υπάρξει διαφωνία πρέπει να τιμωρείται άμεσα και με αυστηρότητα” “Διότι υπάρχει ξανά πιθανή επίθεση χωρίς λόγο και αιτία”

    Δεν είναι η μόνη λύση ο πόλεμος ακόμη και για την διαφορά ανάμεσα στα πιστεύω και ανάμεσα στις θρησκείες… Ο καθένας έχει το δικαίωμα να πιστεύει όπως θέλει και όπου θέλει… Δεν δίνεται σε κανέναν το δοκαινα σκοτώνει…

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This