Κρίση στη Μέση Ανατολή: Μαζική επιδρομή ισραηλινών F-35 στο Ιράν ένα από τα επικρατέστερα σενάρια αντεπίθεσης

Must Read

Τα σενάρια για την «απάντηση» του Ισραήλ στο Ιράν δίνουν και παίρνουν μετά τη σφοδρή ιρανική επίθεση με πυραύλους και drones σε ισραηλινό έδαφος το βράδυ του Σαββάτου, με την πλειοψηφία των συμμετεχόντων στο πολεμικό συμβούλιο της κυβέρνησης Νετανιάχου να ζητά εκδίκηση, την ώρα που η διεθνής διπλωματία προτάσσει την ανάγκη αυτοσυγκράτησης στη Μέση Ανατολή.

Ένα από τα επικρατέστερα σενάρια παρουσιάζει σήμερα η «Jerusalem Post», το οποίο αφορά σε αεροπορική επιδρομή με δεκάδες σμήνη μαχητικών αεροσκαφών stealth F-35, τα οποία θα πετούσαν σε χωριστές διαδρομές, για να χτυπήσουν τοποθεσίες σε ολόκληρη την επικράτεια της αχανούς ισλαμικής δημοκρατίας, έως και 2.000 χλμ. μακριά από το εβραϊκό κράτος. Ορισμένα από τα σμήνη θα πετούσαν κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας και στη συνέχεια θα διέσχιζαν το Ιράκ, ενώ άλλα αεροσκάφη θα μπορούσαν να πετάξουν μέσα από τον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας και τον Περσικό Κόλπο.

Τα μαχητικά αυτά αεροσκάφη θα μπορούσαν να φτάσουν ταυτόχρονα ή κατά κύματα, ώστε να πλήξουν αστραπιαία την ιρανική αεράμυνα σε δεκάδες τοποθεσίες με πυρηνικές εγκαταστάσεις, οι οποίες θα έχουν υποδειχθεί από τη Μοσάντ και τις υπηρεσίες πληροφοριών των Ισραηλινών Αμυντικών δυνάμεων (IDF). Η κύρια αποστολή τους θα ήταν να εξαλείψουν την ισχυρή ασπίδα αεράμυνας του Ιράν, ένα αμυντικό σύστημα πολύ πιο εξελιγμένο από οτιδήποτε έχουν στη διάθεσή τους χώρες όπως ο Λίβανος και η Συρία ή οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς.

Πλήγμα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις

Ενδεχομένως στη συνέχεια να υπάρξουν και άλλα κύματα αεροπορικών επιδρομών, τα οποία θα είχαν σκοπό να βοηθήσουν στη διείσδυση βαθιά στο ιρανικό έδαφος για την καταστροφή σημαντικών πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν στο Φορντόου και το Νατάνζ. Παράλληλα, οι IDF θα εξαπέλυαν ένα σημαντικό αριθμό βαλλιστικών πυραύλων εδάφους – εδάφους, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τόσο επιθετικά, όσο και αναγνωριστικά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας, στο Φορντόου ο κύριος θάλαμος της πυρηνικής εγκατάστασης είναι θαμμένος περίπου 80 μέτρα κάτω από τη γη. Πρόκειται για ένα βάθος όπου μόνο αμερικάνικες βόμβες τύπου «bunker buster» των 30.000 λιβρών θα μπορούσαν να καταστρέψουν. Όμως, οι ΗΠΑ αρνούνται διαχρονικά να παραχωρήσουν στο Ισραήλ το συγκεκριμένο όπλο. Από την άλλη, δεν είναι απαραίτητο να εξαλείψει κανείς ολοσχερώς μια εγκατάσταση, για να την καταστήσει άχρηστη. Συνεχόμενα στοχευμένα χτυπήματα θα μπορούσαν να δυσχεράνουν την πρόσβαση της Τεχεράνης σε ηλεκτρική ενέργεια και να την αποκόψουν από τον υπόλοιπο κόσμο.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, άλλες στρατηγικές εγκαταστάσεις που θα ενδιαφερόταν να χτυπήσει το Ισραήλ, είναι ο αντιδραστήρας βαρέως ύδατος στο Αράκ, το εργοστάσιο μετατροπής ουρανίου κοντά στο Ισφαχάν, ερευνητικοί αντιδραστήρες στο Μπονάμπ, το Ραμσάρ και την Τεχεράνη, καθώς και άλλες εγκαταστάσεις όπου το Ιράν αναπτύσσει εξελιγμένα εξοπλιστικά προγράμματα.

Μια τέτοια επιχείρηση, πάντως, σίγουρα θα έχει και κάποιες σημαντικές απώλειες για τους Ισραηλινούς, καθώς το Ιράν λογικά θα καταρρίψει κάποιο ή κάποια αεροσκάφη, ενώ κάποια άλλα ίσως δεν τα καταφέρουν να επιστρέψουν στη βάση τους, λόγω έλλειψης καυσίμων.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, θετικό σημείο για τους Ισραηλινούς είναι ότι παρά τον τεράστιο αριθμό αεροπορικών επιθέσεων που έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια οι IDF στον Λίβανο, τη Συρία και τη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός έχει χάσει μόνο ένα F-16, στις αρχές του 2018 και δεν έχει χάσει ποτέ F-35. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η «Jerusalem Post» καταλήγει στο ότι η επιτυχής έκβαση της οποιασδήποτε επιχείρησης προϋποθέτει τη στήριξη των ΗΠΑ και των υπόλοιπων συμμάχων του Ισραήλ.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:




*φωτό αρχείου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Μια ζωη με τις πλατες των Αμερικανων! Οπως κατελειξε και το αρθρο … Τσαμπα μαγκες … απο μονοι τους ουτε να το σκεφτονται. Δολοφονοι !!!

  2. από τα …….. ενός πολεμοχαρούς δολοφονου ηγέτη του ισραηλ (που ουτε ο ιδιος του ο λαός δεν θέλει) ο οποίος έχει γραψει κυριολεκτικά στα τέτοια του ολόκληρη τη ΔΥΣΗ. Ποιά αμερική, ποιά αμερική? ουτε καν ακουει, ουτε καν τους σεβεται.

    Εκεί φτασαμε

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This