Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Μακρόν ανακοίνωσε «plan B» για την τελετή έναρξης υπό τον φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος

Must Read

Με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή να χαρακτηρίζεται εξαιρετικά εύφλεκτη, μετά και την ιρανική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ, οι Γάλλοι έχουν κάθε λόγο να φοβούνται για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν το γνωρίζει πολύ καλά αυτό και σήμερα, εκατό ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, παρουσίασε για πρώτη φορά το «σχέδιο Β», αλλά και το «σχέδιο Γ» για την επίσημη τελετή έναρξης, σε περίπτωση αυξημένης τρομοκρατικής απειλής, σε μια προσπάθειά του να καθησυχάσει τους συμπολίτες του. «Αυτή η τελετή έναρξης» στις 26 Ιουλίου κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα που διαρρέει τη γαλλική πρωτεύουσα «θα είναι κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά στον κόσμο. Μπορούμε να το κάνουμε και θα το κάνουμε», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συνέντευξή του στους σταθμούς BFMTV και RMC από το εργοτάξιο του Γκραν Παλαί, το οποίο και πρόκειται να φιλοξενήσει κάποια από τα αγωνίσματα.

Όμως «υπάρχει σχέδιο Β, ακόμα και σχέδιο Γ», τόνισε «και τα ετοιμάζουμε παραλλήλως», πρόσθεσε. «Θα κάνουμε ανάλυση σε πραγματικό χρόνο» για τους κινδύνους, ανέφερε, τονίζοντας πως οι εναλλακτικές επιλογές αφορούν κυρίως μια τελετή «περιορισμένη στο Τροκαντερό», η οποία θα μπορούσε ακόμα και να μεταφερθεί στο Σταντ ντε Φρανς, «επειδή εκεί γίνεται κλασικά».

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε και στα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνει η κυβέρνησή του, ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί το σενάριο του ποταμού, που παραμένει το επικρατέστερο. «Προβλέψαμε, δημιουργήσαμε μια περίμετρο ασφαλείας που θα είναι πολύ ευρεία, στην οποία “θα περνάμε από κόσκινο” όλους όσοι εισέρχονται και εξέρχονται», επέμεινε. Οι διαστάσεις της ολυμπιακής αυτής γιορτής, πάντως, αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, καθώς ο αριθμός των θεατών που θα μπορέσουν να την παρακολουθήσουν δωρεάν μειώθηκε από 500.000 σε 222.000. Μαζί με αυτούς που έχουν πληρώσει για τη θέση τους στις αποβάθρες του Σηκουάνα, αναμένεται να φθάσουν συνολικά τις 320.000.

Κηρύσσοντας σήμερα την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης γι’ αυτό το παγκόσμιο αθλητικό γεγονός και ενώ στη διεθνή πολιτική σκηνή συσσωρεύονται «σύννεφα», ο Γάλλος πρόεδρος επιχείρησε, επίσης, να επαναφέρει τη διπλωματική χρησιμότητα των Αγώνων. Η Γαλλία «θα κάνει τα πάντα για να έχει μια ολυμπιακή εκεχειρία», δήλωσε ο Μακρόν, υποσχόμενος να συνεργαστεί για αυτό κυρίως με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. «Του ζήτησα να με βοηθήσει», τόνισε,  επιβεβαιώνοντας τον ερχομό του κινέζου ομολόγου του στο Παρίσι «μέσα σε μερικές εβδομάδες» – αρχές Μαΐου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

  • Δείτε το ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This