Ιρανική προειδοποίηση σε ΗΠΑ στην περίπτωση ανταπάντησης του Ισραήλ – Το Πεκίνο στηρίζει Τεχεράνη

Ιράν και Κίνα έχουν πολύπλευρη οικονομική, αλλά και στρατιωτική συνεργασία

Must Read

Την πλήρη υποστήριξη της Κίνας έχει το Ιράν, όσον αφορά στη σύγκρουσή του με το Ισραήλ, με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι να δηλώνει ότι «η Κίνα καταδίκασε έντονα το χτύπημα στην ιρανική διπλωματική αποστολή και πιστεύει ότι οι ενέργειες αυτές παραβιάζουν και αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο» και να προσθέτει πως «η Κίνα και η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι στρατηγικοί εταίροι».

Ο Γι είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιράνο ομόλογό του Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, με τον τελευταίο να τού ανακοινώνει πως η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον ότι οποιαδήποτε νέα ισραηλινή επίθεση «θα προκαλέσει σκληρά και αποφασιστικά αντίποινα από πλευράς Ιράν». «Κοινοποιήσαμε μια σαφή προειδοποίηση στον Λευκό Οίκο, ότι σε περίπτωση προκλήσεων και επανάληψης τρομοκρατικών επιθέσεων κατά της ασφάλειας και των συμφερόντων του Ιράν, η απάντηση της Τεχεράνης και οι επακόλουθες ενέργειες θα είναι αποφασιστικές, άμεσες και μεγάλου μεγέθους», δήλωσε ο Αμπντολαχιάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Ιρανός υπουργός ενημέρωσε, επίσης, τον Κινέζο ομόλογό του για τις διπλωματικές προσπάθειες και τα «νόμιμα μέτρα που λαμβάνουν οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις κατά της αυθάδειας του ισραηλινού καθεστώτος και της επίθεσης στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, η κινεζική πλευρά μετέφερε πως ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν ενημέρωσε τον Γουάνγκ για τη θέση του Ιράν σχετικά με την επίθεση στο προξενικό τμήμα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό, λέγοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έδωσε την απαραίτητη απάντηση στην επίθεση αυτή και ότι το Ιράν έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας ως απάντηση στην παραβίαση της κυριαρχίας του. Ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν επισήμανε ότι το Ιράν είναι πρόθυμο να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και δεν έχει καμία πρόθεση περαιτέρω κλιμάκωσης της κατάστασης.

Ο Γουάνγκ δήλωσε ότι «η Κίνα εκτιμά την έμφαση που δίνει το Ιράν στη μη στόχευση περιφερειακών και γειτονικών χωρών, καθώς και την επανάληψη της συνεχούς άσκησης μιας πολιτικής καλής γειτονίας και φιλίας» και, σε μια άνευ προηγουμένου στήριξη του Ιράν, υποστήριξε ότι η Κίνα πιστεύει πως «το Ιράν μπορεί να χειριστεί καλά την κατάσταση και να γλιτώσει την περιοχή από περαιτέρω αναταραχή, διασφαλίζοντας παράλληλα τη δική του κυριαρχία και αξιοπρέπεια».

Ιράν και Κίνα έχουν πολύπλευρη οικονομική, αλλά και στρατιωτική συνεργασία, ενώ η κάλυψη με χρήση βέτο της Ρωσίας, της Κίνας ή και των δύο στον ΟΗΕ είναι αυτονόητη.

*φωτό αρχείου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This