Μέση Ανατολή: Νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ στο Ιράν – «Σκοπός να περιοριστούν οι στρατιωτικές του δυνατότητες»

Must Read

Στην επιβολή νέων κυρώσεων προς το Ιράν αναμένεται να προχωρήσουν οι ΗΠΑ, μετά την επίθεσή του του Ισραήλ, το βράδυ του Σαββάτου. Την σχετική ανακοίνωση έκανε χθες ο Λευκός Οίκος, σημειώνοντας πως «αναμένει» οι σύμμαχοί της να κάνουν το ίδιο σύντομα.

«Τις προσεχείς ημέρες οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην επιβολή νέων κυρώσεων με στόχο το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων του για την ανάπτυξη drones και πυραύλων, των Φρουρών της Επανάστασης και του υπουργείου Άμυνας», ανήγγειλε σε ανακοίνωση Τύπου της αμερικανικής προεδρίας ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν, κ. Σάλιβαν και συνέχισε: «Αυτές οι νέες κυρώσεις, καθώς και άλλα μέτρα, θα συνεχίσουν την πίεση που ασκείται αδιαλείπτως στο Ιράν προκειμένου να περιοριστούν και να επιδεινωθούν οι στρατιωτικές του δυνατότητες».

Ο ίδιος διευκρίνισε πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα αυξήσουν το επίπεδο ετοιμότητας και προετοιμασίας τους για να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα νέα πλήγματα με drones και πυραύλους από το Ιράν. «Αναμένουμε ότι οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας θα ακολουθήσουν με δικές τους κυρώσεις», τόνισε ακόμη η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Εκατοντάδες κυρώσεις

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, έπειτα από έκτακτη σύνοδο, μέσω βιντεοδιάσκεψης, με τους ΥΠΕΞ των 27, επεσήμανε πως η ιδέα είναι «να μεγεθυνθεί το προϋπάρχον καθεστώς (κυρώσεων) με στόχο τα ιρανικά drones».

Ο ισραηλινός στρατός διεμήνυσε χθες Τρίτη πως το Ιράν δεν θα βγει «αλώβητο» μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση αυτή.

«Τα τελευταία τρία χρόνια, πέρα από τις κυρώσεις που συνδέονται με τα drones και τους πυραύλους, οι ΗΠΑ επέβαλαν μέτρα σε 600 φυσικά και νομικά πρόσωπα που συνδέονται με την τρομοκρατία και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας από το ιρανικό καθεστώς και διάφορα κινήματα συνδεόμενα με αυτό στην περιοχή», προσέθεσε ο Τζέικ Σάλιβαν, ενώ η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν είπε νωρίτερα χθες ότι «αναμένει» πως θα επιβληθούν νέες κυρώσεις.

Τόνισε εξάλλου πως οι κυρώσεις σε βάρος της Χαμάς δεν εμποδίζουν τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, υποσχόμενη πως οι υπηρεσίες της θα «εγγυηθούν» πως δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. «Στη Γάζα, ολόκληρος ο πληθυσμός —πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι— αντιμετωπίζει οξεία διατροφική ανασφάλεια και το μεγαλύτερο μέρος του έχει εκτοπιστεί. Επαφίεται σε εμάς, που συμμετέχουμε σε αυτές τις συναντήσεις, να κάνουμε το παν εντός των δυνάμεών μας για να τερματιστούν τα δεινά αυτά», σημείωσε σε τοποθέτησή της ενόψει των συνόδων του ΔΝΤ και της ΠΤ.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This