Οι Κινέζοι κατασκεύασαν την επιθυμία κάθε μαχητή ασύμμετρου πολέμου: Το όνειρο κάθε αντάρτη

Must Read

Η κινεζική αμυντική βιομηχανία παρουσίασε στην Παγκόσμια Έκθεση Άμυνας 2024 στη Σαουδική Αραβία, μια νέα αντιαρματική ρουκέτα. Την QN-202, την μικρότερη αντιαρματική ρουκέτα στον κόσμο. Παρουσιάζοντας μια αξιοσημείωτη πρόοδο στο στρατιωτικό υλικό, συνδυάζοντας απαράμιλλη οικονομική αποδοτικότητα σχέσης κόστους παραγωγής- ωφέλειας, υψηλές δυνατότητες απόκρυψης, αποτελεσματικότητα στο πεδίο μάχης και προσαρμοστικότητα. Μια τομή στον φορητό οπλισμό του κάθε μαχητή.

Το σύστημα δεν είναι μόνο προσιτό από όλους σχεδόν τους εν δυνάμει χρήστες, αλλά διαθέτει επίσης μεγάλη ακρίβεια βολής, σε συνδυασμό με απλή και εύκολη συντήρηση, επιτρέποντας ταυτόχρονα σε έναν μόνο στρατιώτη να μεταφέρει όλο το οπλικό σύστημα καθώς και έξι γύρους πυρομαχικών κατά τη διάρκεια της μάχης. Τονίζοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο την πρακτικότητά του σε επιχειρησιακά πλαίσια.

Ο σχεδιαστικός στόχος των Κινέζων στην QN-202 εστιάζεται στρατηγικά, θα μπορούσαμε να πούμε, στην απόκρυψη και την νοημοσύνη. Χρησιμοποιεί ένα σύστημα καθοδήγησης απλής απεικόνισης χαμηλής μάλιστα ανάλυσης που δεν επιτρέπει την αναγνώριση της από τον εχθρό, παρά μόνο πριν από το χτύπημα. Αυτό, σε συνδυασμό με την υψηλή ικανότητα ταχείας αναδιάταξης μετά την βολή, ενισχύει σημαντικά τη δυνατότητα επιβίωσης του μάχιμου προσωπικού μειώνοντας την ευπάθειά του.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα μάχης, το μικρό μέγεθος και το μικρό βάρος της ρουκέτας επιτρέπουν τη μεταφορά πολλαπλών βολών, εξασφαλίζοντας γρήγορη προετοιμασία και ισχυρές δυνατότητες συνεχούς λειτουργίας. Αυτό σημαίνει ότι οι δυνάμεις – χειριστές μπορούν να διατηρήσουν υψηλά επίπεδα επιχειρησιακής δραστηριότητας με μειωμένη υλικοτεχνική καταπόνηση.

Η ευελιξία του QN-202, ως συνολικού συνόλου όπλου, τονίζεται περαιτέρω από την προσαρμοστικότητα της πλατφόρμας του, με το σύστημα μονάδων ελέγχου και εκτόξευσης να είναι συμβατό με διάφορες πλατφόρμες, όπως UAV κινητών πτερύγων, αλλά και μεγαλύτερα μη επανδρωμένα οχήματα, ενισχύοντας έτσι τη χρησιμότητά του στο πεδίο της μάχης σε διάφορα σενάρια μάχης.

Το QN-202 έχει σχεδιαστεί για να εμπλέκεται με ελαφρά τεθωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων στρατιωτικής μεταφοράς και ανίχνευσης, καθώς και οχημάτων μάχης πεζικού (με ταχύτητα περίπου 61 km/h και διαστάσεις 4,6mx2,3mx2,3m). Μπορεί να διαπεράσει έως και 80 χιλιοστά ομοιογενούς θωράκισης, καθιστώντας το τρομερό απέναντι σε ένα ευρύ φάσμα τύπων στόχων.

Ο χρόνος προετοιμασίας είναι εντυπωσιακά γρήγορος, απαιτώντας μόνο 15 δευτερόλεπτα για τη μετάβαση από την κατάσταση πορείας στην κατάσταση ετοιμότητας βολής. Το ίδιο το βλήμα είναι συμπαγές, με διάμετρο 40 χιλιοστά και μήκος 650 χιλιοστά, και ζυγίζει μόλις 1,5 κιλό. Η μονάδα διοίκησης – ελεγχου και εκτόξευσης, συμπεριλαμβανομένου του πυραύλου, ζυγίζουν συνολικά 3,5 κιλά, διασφαλίζοντας ότι παραμένει ελαφρύ και εύκολα φορητό. Ένα όπλο που μπορούν με πολύ άνεση λόγο αυτών των χαρακτηριστικών να το χειριστούν γυναικεία τμήματα, και όχι μόνο.

Η δοκιμασμένη αποτελεσματική εμπλοκή του, δηλώνουν οι Κινέζοι, ότι κυμαίνεται από 200 m το ελάχιστο έως το μέγιστο περίπου 2.000 m, παρέχοντας ένα ευρύ επιχειρησιακό φάσμα. Συγκεκριμένα, ο πύραυλος έχει μέση πιθανότητα πετυχημένου χτυπήματος ανά βολή 80% τόσο σε στατικούς όσο και σε κινούμενους στόχους εντός αυτής της εμβέλειας, ακόμη και για στόχους που κινούνται με ταχύτητες περίπου 61 km/h. Αυτή η υψηλή πιθανότητα χτυπήματος υπογραμμίζει την ακρίβεια και την αξιοπιστία του QN-202 σε καταστάσεις μάχης.

Η εισαγωγή του πυραυλικού συστήματος QN-202 αντικατοπτρίζει ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός στη στρατιωτική τεχνολογία, συνδυάζοντας την οικονομική προσιτότητα με την υψηλή απόδοση, τη μυστικότητα και την προσαρμοστικότητα για την κάλυψη των εξελισσόμενων απαιτήσεων ενός σύγχρονου πολέμου.

Ας δούμε όμως πως δικαιολογείται ο τίτλος του σημειώματος μας για αυτό το οπλικό σύστημα.

Φυσικά πρωταρχικό ρόλο παίζουν τα χαρακτηριστικά του συστήματος. Τόσο τα κατασκευαστικά, διαστάσεις, όγκος, βάρος, όσο και τα επιχειρησιακά. Καταρχήν η ρουκέτα. Με 4 εκατοστά διάμετρο, 65 εκατοστά μήκος και 1,5 κιλό βάρος, μπορεί να τοποθετηθεί και να μεταφερθεί σε απλούς πλαστικούς κυλίνδρους (τούμπο), όπως αυτούς που μεταφέρουν τα σχέδια. Είναι γύρω στα 7 εκατοστά διάμετρο και 80 εκατοστά μήκος και έχουν και λουρί ανάρτησης ώμου, πάμφθηνο προϊόν, κινεζικής κατασκευής και αυτό, που είναι σύνηθες ως αντικείμενο. Το ίδιο ισχύει και με τον σωλήνα πυροδότησης. Η μονάδα ελέγχου είναι και αυτή τόσο μικρή που μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί σε ένα σχολικό σακίδιο πλάτης. Και το σακίδιο θα είναι πολύ ελαφρύ, ούτε 1.5 κιλό. Τα παιδιά του δημοτικού κουβαλάνε πιο βαριές τσάντες.

Φανταστείτε τώρα λοιπόν έναν ύποπτο, κατά προτίμηση νεαρής ηλικίας μαζί με μια φίλη του μέσα στο μετρό ή ένα άλλο μέσω μαζική μεταφοράς. Κρατάνε από έναν κύλινδρο ο καθένας και έχουν από ένα σακίδιο πλάτης. Πόσο συνηθισμένη είναι αυτή η εικόνα αλήθεια; Σε ποιους να κινήσει υποψία αυτό το ζευγάρι, και γιατί; Αλλά κινούμενοι και με ιδιωτικά μέσα, για παράδειγμα ένα μηχανάκι. Δεν έχουν τίποτα το περίεργο, μειωμένο βάρος, μειωμένος όγκος, τόσο που τα βιβλία και τα υλικά μιας σχολής τους θα ήταν πιο δυσκίνητα στη μετακίνηση. Έχουν ολόκληρα 30” να στοχεύσουν σωστά τον στόχο τους, σε μια συνολική ενέργεια που δεν θα κρατήσει πάνω από 60”. 15” εγκατάσταση του συστήματος συν αλλα 15” λόγο απειρίας ή κάποιου απροόπτου που μπορεί να συμβεί λόγω ελλείψεως καλού σχεδιασμού, 30” στόχευση, και…πυρ.

Το παραπάνω είναι ένα καλό σενάριο για τις διωκτικές αρχές, θα βρουν μερικά στοιχεία για την έρευνα. Οι δράστες θα αφήσουν στο σημείο, αναγκαστικά το σύστημα. Εαν οι δράστες επιλέξουν να χτυπήσουν με τη αξιοποίηση drone, οι αρχές δεν θα βρουν τίποτα να εξετάσουν. Το drone θα γυρίσει ανενόχλητο πίσω μαζί με την μονάδα ελέγχου, οι δράστες θα το μαζέψουν και θα φύγουν ανενόχλητοι. Θυμίζω ότι η άδεια Α2 (πολύ προσιτή στο ευρύ κοινό) πτήσης uav είναι για drone δυνατότητας μεταφοράς έως 25 κιλών. Υπάρχουν πολλά στην ελληνική και διεθνή αγορά που χρησιμοποιούνται σε πολλές καθημερινές εργασίες, από αγροτικές έως ερασιτεχνικούς αγώνες δεξιοτήτων.

Το όριο των 200 μέτρων για μια πετυχημένη εμπλοκή που δίνει ο κατασκευαστής, είναι ένα όριο που από το σημείο στο οποίο θα εμπλακεί, δεν θα μπορεί να πλήξει την ομάδα των χειριστών κανένα πιστόλι ή ακόμα και τυφέκιο. Δίνει δηλαδή τη δυνατότητα στους χειριστές να μείνουν προστατευμένοι από ανταποδοτικά πυρά, τουλάχιστον από την πλευρά του στόχου τους. Η ικανότητα εν τέλει της ρουκέτας, για διάτρηση 8 εκατοστών συμπαγής θωράκισης σημαίνει ότι δεν υπάρχει όχημα σε κανένα οπλοστάσιο που να δεχθεί βολή και να μην ακινητοποιηθεί , είτε ερπυστριοφόρο, είτε τροχοφόρο. Τα στρατιωτικά οχήματα, σαφώς δεν θα καταστραφούν, αλλά σίγουρα θα ακινητοποιηθούν, θα εμπλακούν στην ενέδρα. Στα πολιτικά οχήματα η ζημιά θα είναι πολύ μεγάλη, ακόμα και στα θωρακισμένα, δεν υπάρχει τρόπος να αποτραπεί η καταστροφή του οχήματος, με οποίο βαθμό θωράκισης και εάν έχει, από τέτοιο χτύπημα. Για να δώσουμε μια εικόνα, συγκριτικά με το πασίγνωστο και πολύ χρησιμοποιημένο RPG, το τελευταίο χρειάζεται μια ρουκέτα 4.5 κιλών για την διάτρηση 7.5 εκατοστών θωράκισης, και από κοντινή απόσταση 30-50 μέτρων, εξάλλου στα 300 μέτρα από το στόχο θα έχει 22% επιτυχία.

Νομίζω γίνεται εύκολα κατανοητό τι κατασκεύασαν οι Κινέζοι και τι αλλαγές θα επιφέρει στον φορητό οπλισμό των μαχητών. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι η Κίνα είναι ένα σοβαρό κράτος, ελέγχει πλήρως την βιομηχανία όπλων της. Είναι απίθανο να βρεθούν κινεζικής παραγωγής QN-202 στα χέρια μή κρατικών δρώντων. Τα συστήματα αυτά όμως, σε καποια έκδοση τους θα εξαχθούν σίγουρα σε τρίτες χώρες. Χώρες οι οποίες ίσως να μην είναι τόσο “σφιχτές” στο ζήτημα των οπλικών συστημάτων όπως η Κίνα. Τα QN-202 θα αντιγράφουν κάποια στιγμή, και όχι στο πολύ μακρινό μέλλον. Πιθανότατα να μην καταφέρουν να επιτύχουν την αντιγραφή επακριβώς των κινέζικων μοντέλων, ίσως γίνουν λίγο πιο βαριά, με λίγο μικρότερες δυνατότητες ισχύς και επιτυχίας χτυπήματος….αλλά θα είναι απείρως πιο επικίνδυνα όταν “βρουν τον δρόμο τους για την αγορά” και τους μη κρατικούς ή εξουσιοδοτημένους δρώντες. Στα χέρια των οποίων ένα τέτοιο όπλο θα αναβαθμίσει τις δυνατότητες τους. Την ικανότητα κρούσης τους και γενικότερα ισχύς τους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This